Hükümet tarafından hazırlanan "kredi reformu" bankaların tüketiciye sunduğu ağır şartlarla tıkanma noktasına geldi. TÜDEF Başkanı Atak, uygulamaya aykırı davranan 10'un üzerindeki bankayı Başbakan ve ilgili bakanlara şikayet etti.
Geçtiğimiz ay içerisinde hükümet tarafından, "konut kredileri" ve "tüketici kredileri"nin yanı sıra kredi kartı taksitlerinde düzenleme içeren "kredi reformu" tıkanma noktasına geldi. Bankaların, yeniden yapılandırma ve taksit artırımı gibi talepleri geri çevirdiği ve vatandaşlara "borcunu geciktirme" tavsiyesinde bulunduğununa söyleyen Tüketici Dernekleri Federasyonu da, 12 bankayı Başbakan Binali Yıldırım'a şikayet etti.
Bankalardan vatandaşlara "düzenli ödemeyi kesin" çağrısı
27 Eylül tarihinde yürürlüğe giren ve vatandaşlara kredi kartı ve tüketici kredi taksitlerini 72 aya kadar yapılandırma olanağı sunan düzenleme sonrasında bankalara başvuran on binlerce vatandaş hayal kırıklığı yaşadı. Vatandaşlara "borçlarınızı düzenli ödemeyin" ya da "düzenli borç ödemelerini aksatın" çağrısını yapan bankaların geçen 20 gün boyunca çok az talebi gerçekleştirdiği öğrenildi.
TÜDEF Başkanı Atak'tan Başbakan Yıldırım'a mektup
Konuyla ilgili olarak TÜDEF yetkililerinin birer müşteri gibi banka şubelerine gittiğini ve yaptıkları araştırmalar sonrasında bankaların borcunu düzenli ödeyenleri kapsam dışı olarak tanımladığını vurgulayanTÜDEF Başkanı Hasan Atak, kredi reformunu suistimal eden bankacılık işlemlerini şu şekilde sıraladı:
- Borcunu düzenli ödeyen kapsam dışı mı?: TÜDEF tarafından yürütülen çalışmaya göre bankalar, borcunu düzenli olarak ödeyenleri "kapsam dışı" olarak tanımlıyor ve müşterilere "borcunuzu geciktirin tavsiyesinde bulunuyor.
- Faiz oranlarında beklenmedik artış: Yapılandırmayı kabul eden kimi bankalar ise aylık yüzde 1.39'luk faizi, yüzde 2.42'ye varan oranlara çıkarıyor.
- Anaparaya yakın faiz işlemleri: Vatandaşlar tarafından yapılan incelemeler, 31 bin TL'lik borca 26 bin TL'ye yaklaşan faiz oranlarının işletildiğini gösteriyor. Diğer taraftan 40 bin TL'lik borcu 73 bin TL olarak yapılandıran bankalar bulunuyor.
- Kredi kartı yapılandırması yapan vatandaş kara listeye alınıyor: Diğer taraftan kimi bankaların kredi kartı yapılandırmasının ardından 72 ay süresince kara listeye alındığı ve kredi kartı kullanımı yapamadığı görülüyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde