Küresel bir aktör olma hedefi doğrultusunda hareket eden Türkiye, bir yandan da yerel ve merkezi yönetimlerin işbirliği ile kentlerini bölgesel stratejik planlar doğrultusunda yeni baştan yapılandırıyor.
[Sadece kentlerin, bölgelerin değil bir bütün olarak Türkiye’nin hatta çevre ülkelerin kaderini değiştirecek, altyapı, turizm, lojistik, konut yatırımları gerçekleştiriliyor. 3’ncü Boğaz Köprü, 3’ncü Havaalanı, Yeni Şehir, İzmit Körfez Geçişi, Çanakkale Boğaz Geçişi gibi mega projeler ve yatırımlar beraberinde ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım imkanları da sunuyor. Avrupa ekonomilerinde yaşanan durgunluğun da etkisiyle başta gayrimenkul sektörü olmak üzere Türkiye uluslararası yatırımcının ilgisini çekiyor.
Geçtiğimiz yıllarda Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesi ve yabancı yatırımcılara oturma izni verilmesiyle ilgili düzenlemelerle ,Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan uluslararası yatırımcı sayısında hızlı bir yükseliş kaydedildi. Özellikle, Orta Doğu ülkelerinden, Körfez Bölgesi, Rusya, Ukrayna gibi Kuzey ülkelerinden yoğun bir ilgi olduğu gözlemleniyor. Türkiye’de konut alımlarında Kuveyt ve Suudi Arabistan ise başı çekiyor.
‘Altın Çember’e yatırım yapan kazanır
Büyük altyapı yatırımları limanlar, karayolları, yüksek hızlı tren hatları, özellikle İstanbul Marmara bölgesi kentleri arasındaki etkileşimi arttırıyor. İzmit Körfez ve Çanakkale Boğazı geçiş projeleri ve 3’ncü Boğaz Köprüsü projesi birlikte ele alındığında bir ‘Altın Çember’ oluşuyor. Söz konusu bu yatırımlarla en fazla dört saat içinde Marmara bölgesinin büyük kentleri birbirine bağlanmış olacak. Merkezinde İstanbul’un yer aldığı ‘Altın Çember’ yabancı yatırımcılar için de büyük fırsatlar sunacak.
‘Altın Çember’in başkenti Kartal
‘Altın Çember’i oluşturan mega alt yapı projelerine paralel olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan stratejik planlarda İstanbul’un merkezinde 3 bölge ön plana çıkıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin de yoğunlaştığı bu bölgelerin başında Kartal, Basın Ekspres Yolu ve Cendere Vadisi geliyor. Bu 3 bölgede kentsel dönüşüm potansiyeli 10 milyon metrekareyi buluyor.
Kartal’ı diğer gelişim bölgelerinden ayıran bir özellik ön plana çıkıyor. Ulaşım ağları ve alternatifleriyle Kartal, ‘Altın Çember’in tam merkezinde kavşak noktasında yer alıyor. ‘Altın Çember’ i oluşturan yatırımların tamamlanmasıyla Yalova’da ya da Orhangazi’de oturan bir kişi İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Tuzla’da, Pendik’te, Kartal’da çalışabilir hale gelebilecek. Böylelikle Anadolu Yakası, sadece konut açısından değil ofis ve çalışma alanları bakımından da hızla gelişecek.
Başakşehir, Kayaşehir planlı gelişiyor
Merkezi hükümetin İstanbul’un Avrupa Yakasın’daki 1 milyon kişinin yaşayacağı Yeni Şehir projesi, Başakşehir ve Kayaşehir bölgelerinde yatırımların hızlanmasını sağladı. Yeni Şehir’in giriş kapısı konumunda olan Başakşehir ve Kayaşehir, Emlak Konut GYO’nun hazırladığı master plan çerçevesinde büyük ölçekli konut, çarşı, alışveriş merkezi yatırımlarına ev sahipliği yapıyor. Körfez ülkelerinde yaşayan insanların yaşam tarzlarına uygun büyük metrekareli dairelerin de yer aldığı bölgedeki projeler, bu ülke vatandaşları tarafından büyük ilgi görüyor. Kanal İstanbul’a komşu konumda olan Başakşehir ve Kayaşehir’de Körfez yatırımcısı açısından büyük potansiyel taşıyor.
Yabancıya konut satışı 5 milyar doları aşacak
Türkiye’de 2013 yılında 3.6 milyar dolar olarak kayda geçen yabancıya satış tutarı, 2014 yılında ise 4.6 milyar doları geçti. Bu yıl ki beklenti ise 5 milyar doları aşması. Son verilere göre, Türkiye’de ayda yaklaşık 2 bin konut yabancıya satılıyor. Geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla aylık bin 900’lere ulaşan yabancıya konut satışı, Mayıs ayında ise 2 bin rakamına ulaştı. Bu da yıllık bazda 25 bin yabancıya konut satışına denk geliyor.
Köfez yatırımcısının tercihi İstanbul, Bursa, Yalova
Yabancıya konut satışında illere göre dağılım incelediğinde ilk 5 il, 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde Muğla: 632 bin metrekare (2 bin 276 kişi), Antalya: 401 bin metrekare (3 bin 357 kişi), İstanbul: 296 bin metrekare (2 bin 144 kişi), Bursa: 242 bin metrekare (346 kişi) ve Yalova: 219 bin metrekare (321 kişi) şeklinde sıralanırken, 2015 yılının aynı döneminde ise; Muğla: 894 bin metrekare (3 bin 357 kişi), İstanbul: 479 bin metrekare (3 bin 552 kişi), Antalya: 370 bin metrekare (2 bin 923 kişi): Yalova: 266 bin metrekare (719 kişi) ve Ankara: 237 bin metrekare (271 kişi) şeklinde gerçekleşti.
Ortadoğu ülkelerinden ve Körfez ülkelerinden Türkiye’de konut alanların il bazında tercihi ise sırasıyla; İstanbul, Yalova ve Ankara olarak sıralanıyor. İstanbul stratejik konumu, mega yatırımlar, tarihi ve kültürel dokusu ile yatırımcıyı cezbederken, Yalova ise termal turizmi ve yeşil doğası ile tercih ediliyor. Ankara ise son dönemde atağa geçen büyük ölçekli yatırımlarla Körfezli konut alıcısının tercihi oluyor.
En çok satın alan ülke Suudi Arabitan
Türiye’de konut satın alan ülkeler sıralamasına baktığımız da; satın alınan yüzölçümü olarak Suudi Arabistan 824 bin metrekare ile ilk sırada yer alırken, onu 780 bin metrekare ile Almanya, 446 bin metrekare ile İngiltere, 340 bin metrekare ile Kuveyt ve 299 bin metrekare ile Katar izliyor.
Satın alan kişi bazında ise, sıralama 2 bin 680 kişi Almanya, 2 bin 646 kişi Katar, bin 589 kişi Kuveyt, bin 254 kişi İngiltere ve bin 115 kişi Suudi arabistan şeklinde gerçekleşti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde