Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ‘maketten satışa sınırlama’ konusuna açıklık getirdi: “Vatandaşı koruyan, sektörü üzmeyen” adımlar atıyoruz
16 Ekim 2010 / emlakwebtv / Bülent Yoldaş / Trabzon
Trabzon'da 5.’si düzenlenen Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın birinci günü sonunda bir araya geldiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun TBMM Alt Komisyonu’ndan geçen “Konutta Maketten Satışa Sınırlama” konusundaki çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Erdoğan Bayraktar finansal gücü olmayan kimi firmaların, kat karşılığı arsa anlaşması yapıp, maket hazırlayıp, gösterişli tanıtımlarla satışa başladıklarına işaret ederek, sonra da para bulamayıp inşaata başlayamadıklarına ve vatandaşı mağdur ettiklerine dikkat çekti. Bu tip firmaların vatandaşı mağdur etmemeleri, işini doğru yapan firmaların ve sektörün zarar görmemesi için bu konu da ciddi, radikal tedbirler alacaklarını kaydetti. Bakan Bayraktar’ın bu açıklamaları, aklıma hemen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Eylül’de bir özel televizyon kanalında söylediği, “'Hesap bilmeyen inşaatçılar var' sözlerini hatırlattı. Başbakan Erdoğan, söz konusu konuşmasında “Bizim bazı inşaat firmalarımız var ki, ne yazık ki bunlar finansman yönetimini hiç bilmiyorlar. Yani, hala bakkal defteri tutar gibi defter tutuyorlar. Böyle olmaz. Finansman yönetimi başka bir olay. Büyük bir hırsla da her yere saldıramazsın. Ama bunlar saldırıyor, saldırdıkça da boğuluyor. Hatta bankalarla da farklı alışverişler içerisine giriyorlar” demişti.
Başkakan Erdoğan’ın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açıklamaları da gösteriyor ki, hükümet, başta konut sektörü olmak üzere gayrimenkul sektörünü dsipline etmekte, kontrol altına almakta, regüle etmekte kararlı. Konut ve inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğu dikkate alındığında, bankerler ve bankerzedeler dönemini yaşamış Türkiye’de hükümet işini şansa bırakmak istemiyor. Anlaşılıyor ki, konut sektöründe kartlar yeniden karılacak, yeni bir dönem başlayacak. Konutta yeni bankerler türemesine izin verilmeyecek.
İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, konut sektöründe yeni bir dönemin başlayacağına, artık işlerin eskisi gibi olmayacağına işaret ettiği, açıklamaları:
“Bazı kimseler ortaya çıkıp arsayı kat karşılığı alıyor, para vermiyor, maketi hazırlıyor, çok müthiş bir lansman yapıyor, satışa çıkıyor. 800-1000 daire satıyor. Sonra bakıyorsun arkasını getiremiyor, inşaata başlamıyor, sonra vatandaş mağdur oluyor. Yıllarca bu tür olaylara tanık olduk. Geçtiğimiz günlerde de böyle bir olay vuku buldu. Önümüzdeki süreçte de bu tip olayların olma riski var. Biz diyoruz ki; 1- Temel üstü ruhsatı alındıktan sonra kat irtifakı kurulabilsin. 2- Kat irtifakı kurulduktan sonra, resmen tapu verebilecek durama gelinebilsin, ondan sonra satışa başlanabilsin. 3- TOKİ’yle devletle ‘Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli’yle iş yapan İnşaat firmaları projeden satış yaparken satış gelirleri TOKİ hesabına, devlet hesabına yatırılıyor. İnşaatın ilerleme düzeyine göre firmalara hak ediş, para ödeniyor. Özel sektörde de buna benzer bir şey yapmak istiyoruz. Kampanya yapanlara diyoruz ki; senin bu kampanyayı yapabilmen için belli bir teminat yatıracaksın veya satıştan elde ettiğin geliri bankada bir hesapta toplayacaksın, bu paradan sen kendin kullanmayacaksın, inşaatı yaptıkça bu paradan kullanacaksın.” Kesin olmamakla birlikte, vatandaşı korumak için böyle bir şey düşünüyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte çok büyük bir hareket olacak. Onun için çok garanti edilmeyen, çok garanti vermeyen müteahhitler vatandaşa sıkıntı çıkartmasın diye çalışmalarımız var. Bunun için konuyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bir atıf yapıldı. SPK bir çalışma yaptı ve TBMM Alt Komisyonu’ndan geçti. Şimdi bizde ona Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak müdahil olduk. Bayram’dan sonra Üst Komisyon’a da gelecek. Müteahhitlik sektörü de haklı. Bu iş bir bakıma SPK’nın işi ama esas itibarıyla bizim işimiz. Bu işi biz biliyoruz, bu iş sadece bir muhasebecilik, ekonomi, maliye işi değil. Müteahhidi tedirgin etmeden, vatandaşı da mağdur etmeden sağlam bir yapı oluşturmamız lazım onu da oluşturacağız."
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde