Konutta 'her koşulda satarsın' devri bitti

İNDER Başkan Vekili Engin Keçeli, konut stoklarının eritilmesi için KDV oranlarının indirilmesi ve alım-satım vergilerinin düşürülmesi gerektiğini belirterek: "Konutta ne yaparsan satarsın devri bitti." dedi.

Gayrimenkul sektörü satılmayan konut yoğunluğunun oluşturduğu stok sorunuyla başetmeye çalışırken, sektör temsilcilerinden de sorunun çözümüne yönelik öneriler gelmeye devam ediyor. Sektörün şu andaki en büyük probleminin satılamayan konut satışı olduğuna işaret eden İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkan Vekili Engin Keçeli, stok probleminin alınacak önlemlerle çözümlenebileceğine işaret etti. 

Konut sektörünün en büyük problemi

İstanbul İnşaatçılar Derneği-İNDER Başkan vekili Engin Keçeli, stok sorununu gayrimenkul sektörünün  hali hazırdaki en büyük ve en önemli sorunu olarak niteledi. Aynı zamanda Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürütmekte olan Engin Keçeli, bir önlem alınmaması halinde satılmadan biriken konut adedinin daha da artacağını belirterek, KDV oranlarının indirilmesi ve arsa alım-satım vergisinin düşürülmesiyle bu sorunun aşılabileceğini dile getirdi. Keçeli, konut stoklarının hızlıca eritilebilmesi ve yeterli talebin oluşturulabilmesi açısından metrekaresine bakılmaksızın teslimlerdeki KDV oranının yüzde 4'ler seviyesine indirilmesinin önemli bir çözüm olabileceğini vurgulayarak: Şu an sektörün en büyük sorunu satılamayan konutlar. KDV oranının yüzde 4’e indirilmesinin bir çözüm yolu olabileceği ve sektöre bir nefes aldırabileceğine inanmaktayım." şeklinde konuştu. 

Alım-satım vergisinde indirim sorunları çözer

Keçeli, kat karşılığı ya da hasılat yaplaşımı yapılmak üzere müteahhit ya da inşaat firmalarına devredilen arsalardaki KDV oranının ise yüzde 1 ila yüzde 4 arasında olması gerektiğine de işaret ederek: "Arsa alım-satım vergisinde mutlaka indirime gidilmelidir. İlk satışta yüzde 4 olan arsa alım-satım vergisi yüzde 1 olmalıdır. Bu da konut stoklarının eritilmesi için çok önemlidir." yorumunda bulundu. 

Her koşulda satarsın devri bitti

Konut sektöründe faaliyetlerini sürdüren firmalar olarak artık az kazanmayı öğrendiklerini ve piyasa koşullarının kendilerini disipline ettiğini de vurgulayan Keçeli: "Almanya’da iş yapan inşaatçılar yüzde 5-10 karla çalışıyorlar. Bizde bunu öğreneceğiz. Herkes inşaatçı olmayacak. Herkes işini yapacak. Bunların hepsinin sektör adına düzelme olduğuna inanıyoruz" dedi. Keçeli,  sektörde gerçekten inşaatçı kimliğini taşıyanların kalacağını ve gelecek dönemin potansiyelini yönlendireceğini de hatırlatarak: 15-20 milyon gencin olduğu bu ülkede 7-8 milyon hane kurulacak. Bize 7-8 bin konut lazım." ifadelerini kullandı. 

Yaşanabilir evi 3 bin TL'nin altında kimse yapamaz

Konut faizlerinde 0.85'lerden 1.25'lere uzanan hareketliliğin satın alma gücünü yok ettiğini buna karşın 2019 yılından sonra konut piyasasının önünün açılacağını dile getiren Keçeli, maliyetlerde bir çok kalemde yüzde 25'lere varan artışa mücade edildiğini söyledi. Keçeli, arzın artması ve talebin azalmasıyla fiyatların düşüşü sonrasında maliyet hesabının daha iyi yapılır hale geldiğini dile getirerek: " Yaşanılabilir evi 3 bin TL’nin altında kimse yapamaz. Arsa payı ile birlikte 6 bin lira. Pazarlama giderleriyle 7 bin lira maliyeti var. İstanbul’da metrekare bazında 6 binin altında satılan konutlarda kaliteden ödün veriyor. Ucuz konut üretmenin şartı arazi. Arazi fiyatları pahalı. Ne yaparsan satarsın devri bitti." şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR