Konutta Eylül gerçeği: Senetli satışlar

Eylül ayında Türkiye genelinde 140 bin 298 adet konut satıldı. Yüzde 28.8'lik artışa işaret eden bu düzeyde, firmalar tarafından geliştirilen ödeme kampanyaları önemli bir rol oynadı. İpotekli satışlarda ise düşüş yaşandı

Türkiye konut sektörü, 2016 yılı genelinde gerçekleştirilen 1 milyon 341 bin 453 adetlik toplam satış adedi rekorunu kırma yolunda önemli bir adım daha attı. Eylül 2017 döneminde ülke genelinde 140 bin 298 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28.8'lik artışa işaret ediyor. Bu artışta ise en yüksek payın 'diğer satış türü' olarak tanımlanan ve başta firmalar tarafından geliştirilen ödeme seçenekleri ile belirlenen 'senetli satışlar' tarafından üstlenildiği görüldü. Bu dönemde ipotekli satışlardaki düşüş, senetli satışlarda yaşanan yüzde 49'un üzerindeki artışla dengelenmiş oldu. 

Konut satışlarının yüzde 32'si üç büyük kentte

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Eylül 2017 dönemine ait Konut satış istatistikleri, ülke genelindeki konut satışlarının çok önemli bir bölümünün üç büyük kentte gerçekleştiğini gösterdi. Toplam satışlarda İstanbul 23 bin 471 adet ve yüzde 16.7'lik pay ile ilk sırada yer alırken, Ankara 13 bin 945 adet ve yüzde 9.9'luk pay ile ikinci sırada yer aldı. İzmir ise 7 bin 575 adetlik konut satışı ve yüzde 5.4'luk pay ile üçüncü sırada yer aldı. En düşük konut satış değerlerine ise 28 konut ile Şırnak, 29 konut ile Ardahan ve 35 konut ile Hakkari'de ulaşıldı. 

Birinci el konut satışında olumlu eğilim

Konut satış istatistikleri açısından büyük önem taşıyan Birinci El Konut Satışları Kategorisi'nde ise Eylül ayında önemli bir sıçrama kaydedildi. Yapılan ölçümlere göre toplam konut satışının yüzde 49.9'u birinci el niteliği taşıyan evler üzerinde gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37.4'oranında gelişim kaydedildi. Eylül 2017 döneminde birinci el konut satış adedi 70 bin 19 adet olarak ölçüldü. Birinci el konut satışında da en yüksek pay 12 bin 690 adet ve yüzde 18.1'lik pay ile İstanbul'un oldu. 

İpotekli konut satışlarında düşüş

TÜİK Eylül 2017 verileri açısından en kritik bilgi ise İpotekli Konut Satış Kategorisi'nde uzunca bir aradan sonra yaşanan düşüş oldu. İpotekli olarak satışı gerçekleştirilen konut adedi Eylül ayında 40 bin 534 adedi buldu. Böylece geçen yılın Eylül ayına kıyasla yüzde 3.7 oranında düşüş kaydedilmiş oldu. İpotekli olarak satılan konut adedi Eylül ayında 40 bin 534 adet olarak gerçekleşirken, toplam satışlar içindeki pay ise yüzde yüzde 28.9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda en yüksek pay yüzde 17 ve 6 bin 910 adet ile İstanbul'da gerçekleşti. Toplam satışlar içinde ise ipotekli satışların payının en yüksek olduğu kent yüzde 41.4 ile Ardahan oldu.  

Diğer satış türleri kategorisi, toplam satışı sırtladı

İpotekli satışlardaki kayıp ise diğer satış türlerindeki yüzde 49.3 oranındaki artışla dengelendi. Bu süre zarfında 99 bin 764 adet konut başta senetli satış olmak üzere "diğer satış türleri" kategorisinde gösterildi. Bu kategoride en yükrsek satış oranına 16 bin 561 adet ve yüzde 16.6 ile İstanbul ile ulaşıldı. İstanbul genelinde yapılan satışların yüzde 70.6'sı diğer satış türleri aracılığıyla gerçekleştirildi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR