Konutlarla ilgili herşey Bilgi Bankası’nda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin tüm coğrafi verilerinin tek merkezde toplanacağı Coğrafi Bilgi Bankası çalışmalarına başladı

21 Mayıs 2013
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuracağı Coğrafi Bilgi Bankası ile vatandaşın ev almadan önce yapının tarihini, ruhsat durumunu, kat mülkiyeti ya da kat irtifakında olup olmadığını internet üzerinden görmesini sağlayacak.

Tüm bakanlıkların, sahip oldukları kadastro, adres, arazi ölçüsü, bina, ortofoto gibi coğrafi verileri Bilgi Bankası'na girmesiyle, yatırımların ve karar verme mekanizmalarının hızı artacak.

Uygulamayla konut dolandırıcılığının da önüne geçilecek. Yeni ev almak isteyen vatandaş, binanın ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı, ruhsat ve yalıtım durumu, güvenliği, kat mülkiyeti ya da kat irtifakı gibi tüm bilgilerini internet üzerinden görebilecek.

Banka sayesinde vatandaşlar, mülklerinin durumunu da öğrenebilecek. Mülkün değeri, planlı sahada ya da kamuya ait alanda kalıp kalmadığı, taşınmazın bulunduğu yerde plan değişikliği yapılıp yapılmadığı banka üzerinden incelenebilecek.

Bilgi Bankası'yla ayrıca bir bölgenin imar planlarında değişiklik yapılması durumunda, tüm hak sahiplerinin telefonuna otomatik şekilde kısa mesaj gönderilmesi mümkün olacak.

Bilgi Bankası yol haritası çizecek
Bilgi Bankası, yatırımcının da yol haritasını doğru çizmesini sağlayacak. Yatırım yapmadan önce faaliyet göstermek istediği alanla ilgili birçok kurumdan bilgi ve belge toplayarak zaman kaybeden yatırımcı, artık tüm verileri bankadan alacak.

Yatırımcı, istediği bölgenin, tarım arazisi, kıyı kenar çizgisi, koruma alanında kalıp kalmadığı bilgilerine buradan ulaşacak. Böylece yanlış alanda arsa almaktan kurtulan yatırımcı, kendisi için hangi lokasyonun uygun olduğunu da banka üzerinden görebilecek.

Bankadan faydalanmak isteyenler, görüntülemeyi ücretsiz ancak dosya indirimini paralı yapacak. Kamu kurum ve kuruluşları ise bilgilerden ücretsiz yararlanacak. Sistemle, aranılan kelime bankaya girildiğinde tüm bilgiler ekranda görülebilecek.

"Türkiye'nin en büyük bilgi bankası"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, Coğrafi Bilgi Bankası'yla yatırımcı, yerel yönetim, vatandaş ve özel sektörün, coğrafi verilere tek merkezden ulaşabileceğini belirtti.

Bunun, Türkiye'nin en büyük bilgi bankası olacağını ifade eden Bayraktar, tüm bakanlıkların, ellerindeki verileri yıl sonuna kadar sisteme gireceklerini dile getirdi.

Bankanın Türkiye çapındaki mekansal planlama, kentsel dönüşüm ve çevre yönetimi konularında da kullanılacağını bildiren Bayraktar, tüm bakanlıkların müsteşar yardımcılığı seviyesinde kurulacak bir kurulun, coğrafi verinin paylaşımı, koordinasyonu, ücretlendirmesiyle ilgili konuları planlayacağını sözlerine ekledi.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR