Konut sektörünün yıl sonu büyüme hedefi: Yüzde 5

Gayrimenkul sektörünün Türkiye'de istikrarlı bir büyüme ivmesi yakaladığını dile getiren uzmanlar, yıl sonundaki büyüm hedefinin yüzde 5'ler düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu

Son yıllarda düzenli büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörü, bu eğilimi yıl sona rakamlarına da taşıma yolunda önemli bir istikrar yakaladı. Uzmanlar, sektörün yıl sonu büyüme rakamlarının yüzde 5'ler düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunuyor. 

İnşaat sektörünün yıl sonu büyüme tahmini: Yüzde 5

Sektörün son yıllarda düzenli bir büyüme eğilimi yakaladığını ve yeni konutların satış oranının ikinci el konutlara göre yüksek düzeyde seyrettiğni söyleyen ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay: "Ancak sevindirici olan artık talep artsa da konut fiyatlarının aynı paralelde artmadığını görüyoruz. Sektörde bu yıl yüzde 5 büyüme öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Atalay, sektörün her zaman olduğu gibi bu sene de ekonomik büyümeden daha yüksek bir performans sergilemesini beklediklerini de dile getirerek: "Sektörde bu yıl da ortalama %5 büyüme öngörüyoruz" dedi. 

Konut sektörü dalgalanmalara karşı güçlü

Atalay, 2015 yılının ilk çeyreğinden günümüze sektörel dalgalanmaların yaşandığını, ancak bu dalgalanmalara karşın sektörün düzenli büyüme eğilimini sürdürdüğünü de belirterek "Özellikle büyük şehirlerdeki nüfus artış oranının hız kesmeden devam etmesi sebebi ile konut talebinin düşmediğini görüyoruz. 2015 yılı ilk çeyrekten başlayarak 2017 ikinci çeyreğe kadar geçen süre içinde konut satış adetlerinde ciddi bir artış göze çarpıyor. Bu da sektörün geleceği açısından hayli umut verici bir gelişme” şeklinde konuştu. 

Konut talebindeki artış sürüyor

Sektördeki genel konjonktürün, konut talebi ve satışlarının süreceği yönünde ipuçları verdiğini, ipotekli konutlarda yükseliş bulunmamasına karşın, bu bölümde de artış trendinin artarak süreceği tahmininde de bulunan Atalay, talepte yaşanan artışların fiyatlara yansımaması eğiliminin de sevindirici olduğunu söyledi. Atalay: "Talep artışı artık fiyatlarda artışa neden olmuyor. Hatta artış trendinin tersine döndüğü, yaşanan yükselişlere paralal olarak döviz kurları ile orantılı hale geldi. Döviz kuru ile fiyatlanmış projelerde konutlardaki fiyat kuru etkilenmelerine karşı firmaların önlem aldığını görüyoruz. Üreticiler fiyat değişikliğine gitmiyor" ifadelerini kullandı. 

Yabancıların ilgisi sürüyor

Açıklamasında konut talebinde yabancı yatırımcıların payının önemli bir rol oynadığını ve bu eğilimin istatistiklere ve araştırmalara da yansıdığını söyleyen Atalay:"GYODER raporunun da açıkça ortaya konduğu üzere markalı konut projeleri kapsamında ikinci çeyrekte gerçekleştirilen satışların yüzde 5,61'lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, Türkiye geneli yabancıya konut satışları da ilk çeyreğe göre yaklaşık yüzde 25'lik artış ile 5 bin 325 adet seviyesinde gerçekleşti” şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR