İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, döviz fiyatlarındaki artış sebebiyle kamu ile iş yapan müteahhitlerin anlaşmalarını feshetme yoluna gittiğini belirterek, "Özel sektörde yüzde 70 oranında işler durdu. Fiyat farkı kararnamesinin acilen hayata geçirilme
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, döviz artışlarının yalnızca özel sektörü değil, kamuyla iş yapan müteahhitleri de zor duruma soktuğunu söyledi. Döviz hareketleri sebebiyle kamuyla iş yapan müteahhitlerin yakın dönemde yaptıkları anlaşmaları feshetme yoluna gittiğini vurgulayan Tellioğlu? "Özel sektör firmalarının yüzde 70'i projelerini durdurdu. Kamu müteahhitleri için acil biçimde fiyat farkı kararnamesinin çıkması gerek." dedi.
İMKON Başkanı Tellioğlu, son bir yıl içinde yalnızca demir ve çimentoya yapılan zammın yüzde 70'ler seviyesinde bulunduğunu vurgulayarak: "Kamu müteahhitleri batmak üzere. Acil önlemler alınması gerek." dedi. Kamu müteahhitlerini kurtaracak önlemlerin başında fiyat farkı kararnamesinin gelmesi gerektiğini ve son dönemde döviz kurlarında meydana gelen artışlar sebebiyle oluşmuş bir zarar tespit edilmese dahi tasfiye kararnamesi çıkarılmasının talep edildiğini hatırlatan Tellioğlu: "Çok sayıda firma var. Firmaların verdiği teminatları yakmak uğruna bu kararın verilmesini istiyor." şeklinde konuştu.
İnşaat malzemeleri fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklamasında 15 ay önce yapılacak bir proje için demirin tonunu 1500 TL'den aldıklarını hatırlatan Tellioğlu, üç ay sonra işe başlayanlar için ise bu fiyatın 2 bin TL, Ramazan'dan önce de 3 bin TL'ye yükseldiğini vurguladı. Tellioğlu, döviz kurlarındaki artışla birlikte demirin ton fiyatının bugün 4.500 TL'ye kadar yükselmiş olduğunu hatırlatarak: "İnşaat sektörünün her kademesinde inşaat demiri kullanıyoruz. Demird yüzde 100'ü aşkın bir fiyatlanma söz konusu. Sadece demir ve demire bağlı ürünlerin maliyetiyüzde 10 seviyesinde." dedi.
İnşaat maliyetleri nasıl hesaplanır? Ayrıntılar için inşaat maliyet hesaplama konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Türkiye Konut Sektörü 2016'ya çok da iyi bir giriş yapamadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Ocak 2016 dönemine ait verilere göre konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9'luk bir düşüşe işaret etti. Bu düşüş sektörde, en azından kamuoyuna dönük söylem bazında bir karamsarlık yaratmadı. Ancak sektörün dinamikleri açısından bu düşüşün daha da derinleşmesini "yabancıya konut satışı" engellemiş gibi gözüküyor. Bu kategoride geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13.4'lik artış kaydedildi.
2015 yılını rekor düzeyde bir satışla kapatan konut sektörü açısından TÜİK verilerinin ani bir karamsarlık yaratması söz konusu değil. Ancak sektöre yönelik diğer analizler ve rapor sonuçları derecesi henüz kestirilemeyecek bir daralmanın yanı başımızda olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili olarak Şubat 2016 Analiz Raporu'nu açıklayan araştırma şirketi EVA Gayrimenkul de, sektörün bir yıl içinde yüzde 2'lik bir daralma yaşadığını ortaya koydu. Raporda dile getirilen bir diğer önemli unsur ise bir sonraki dönemde de küçülmenin devam edeceği oldu. Rapora göre en iyi ihtimalle aynı düzeyde hareketlilik bekleniyor.
Sektördeki olumsuz hava, Türkiye gayrimenkul sektörünün en güçlü kuruluşlarından biri olarak gözüken Emlak Konut GYO'yu da etkilemiş gözüküyor. Hafta içinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na 1 Ocak-29 Şubat 2016 dönemine ait sonuçlarını veren kuruluşun satışlarında bir yılda yüzde 50 düzeyinde bir düşüş gözlemleniyor.
2015 yılına yönelik karşılaştırmada 2015'in ilk iki ayında Emlak Konut, Ocak ayında 609 ve Şubat ayında 737 adet olmak üzere 1.346 adet satış gerçekleştirmişti. Bu sene ise iki ayda ulaşılan bağımsız birim satışı 734 adette kaldı.
Tüm bu verilere rağmen, konut sektörü başta yabancı alımını özendirecek adımlar ve konut kredi faizlerindeki düşüş ile birlikte 2016 yılını rekor yıl olarak kapatabilme şansına halen sahip. Elbette bunun için de başta komşularla ilişkiler olmak üzere, dış politika ve ekonomi yönetimi hususlarında önemli bir dönüşümün ele alınması gerekiyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde