2016 yılına rekor satış hedefiyle giren gayrimenkul sektörü ilk 5 ayda baskısı daha da hissedilen "konut kredi faizlerindeki yükseklik" ve "yabancıya satış" sorunlarını aşmaya çalışıyor
2015 yılındaki rekor konut satışının ardından Türkiye Gayrimenkul Sektörü, 2016 yılına da yeni bir rekor hedefiyle girmişti. Gerçekten de, sektör, 2016 yılının ilk 5 ayında da rekor beklentisine uygun bir biçimde başarılı bir performans sergiledi. Özellikle TÜİK tarafından yayınlanan Mayıs 2016 verileri, sektörün gücünü açığa seren bir profil oluşturdu. Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6'lık bir artış kaydedildi ve 114 bin 800 adet konut satışı gerçekleşti
Bununla birlikte konut satışlarının rekor düzeye ulaşıp ulaşmayacağı sorunu belirsizliğini koruyor. Yılın ilk 5 ayında, sektörün iç dinamiklerinin gösterdiği başarılı performansa karşın, önceden kestirimini yapamadığı iki problemin baskısının ağırlığı da hissedilmeye başlandı. Bu iki probleme birazdan değineceğim; ancak şimdilik bu iki engelin, çok daha yüksek bir performansın önündeki temel faktör olduğunu belirtmeliyim
Konut kredi faizlerindeki yükseklik ve Merkez Bankası adımları
Sorunlardan ilki, "konut kredi faizlerindeki" yüksek düzeydi. Aslında bu faktörün baskısı 2016 yılında da hissediliyordu. Ancak piyasa koşulları ile söz konusu faktörün önemi günden güne artmaya başladı. Özellikle iç ve dış politikadaki kimi hatalar ve konjonktürel etkinin yanı sıra, Türkiye makro ekonomisindeki problemlerle boğuşmak zorunda kalan şirketler, tüketici ilgisini firma bünyesinde geliştirilen kampanyalarla aşmayı denedi ve bunda da başarılı oldu.
Bununla birlikte "geçici bir çözüm" olarak tanımlanabilecek "firma ödeme planları"nın çok daha genel düzeyde bir sosyal olgu ile desteklenmesi gerekiyordu. Sektörün yardımına Merkez Bankası yetişti ve son dönemde arka arkaya aldığı faiz indirim kararlarıyla "konut kredisi faiz" oranlarında düşüş eğiliminin ilk sinyallerini verdi. Merkez Bankası kararları, henüz Bankalara yansımadı ve sektör profesyonellerinin sabırsızlığı da giderek yükseldi.
Toparlarsak, Merkez Bankası kararlarının konut talebini artıracak bir etkiye ulaşması ancak "konut kredi faizlerine" yansıması ile mümkün olacak gibi gözüküyor. Bu yönde bir yansımanın TÜİK verilerinin de doğruladığı ölçüde, son aylarda yaşanan ipotekli alım kategorisindeki sert düşüşü en azından durdurması mümkün olacak.
Yabancı alımlarında düşüş
Konut satışları açısından ikinci mesele olan "yabancıya konut satışı"ndaki düşüş, konut kredi faizlerine kıyasla sektör için daha büyük bir sürpriz oldu. Gerçekten de 2015 yılında ve 2016'nın ilk iki ayında, sektörün en güvendiği diyagramların başında gelen "yabancılar" Mart ayından itibaren ilgilerini kaybetmiş gibi gözüktü. Mart ayında başlayan göreli düşüş, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla Nisan ayında yüzde 14'ü, Mayıs ayında ise yüzde 18'i aştı.
Bu düşüşün temel sebeplerini değerlendiren sektör uzmanları ise politik gerilimler ve dış politikadaki yanlışlıklardan ziyade hukuki düzenlemelere dikkat çekti. Temel meselenin yabancılara tanınacak "vatandaşlık" haklarındaki belirsizlik olduğu düşüncesine rağmen, Rusların yatırımlarının iki ülke arasında yaşanan krizden etkilendiği oldukça açıktı. Ruslar 2016 yılının yalnızca Mayıs ayında elle tutulur bir alım yapmıştı. Bu dönemde Türkiye'den 121 konut satın alan Ruslar böylece son 5 ayın da zirvesine ulaşmış oldu.
Ancak Türkiye açısından en belirgin düşüş Irak vatandaşlarından geldi. 2016'nın bütününde tüm alımlar içinde belirgin bir yere sahip Irak vatandaşlarının alımlarındaki düşüş istatistiklere yansıdı. Aralık 2015'te 512 konut satın alan Iraklılar, Mayıs ayında sadece 193 konut satın aldı. Süreç alımların belirgin bir biçimde sürdüğünü gösterdi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde