Ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli birikimi olmayanların en çok tercih ettiği konut kredileri, değişen faiz oranları ile konut sahibi olmak isteyenlere kolaylık sağlar. Peki, konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar...
Değişen faiz oranları ile konut sahibi olmak isteyenlere çözümler sunan konut kredileri birikimleri olmayan vatandaşların ilk tercihi oluyor. Konut kredileri, gelir düzeyine göre geri ödeme seçenekleri ile avantajlı krediler arasındadır.
Konut kredileri genellikle satın alınacak olan konutun banka tarafından teminat olarak alınması şartı ile, bankalar tarafından tahsis edilir. Kredi notu ve gelir düzeyi ölçütlerinin değerlendirilmesi ve satın alınacak evin değeri doğrultusunda onay verilen kredinin başlangıcında, konut üzerine banka tarafından ipotek konur. İpotek, borcun tamamının bitmesinden sonra kaldırılır.
Konut kredisi, satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar kullandırılır. Geriye kalan tutar için yüzde 25 peşinatınızın olması gerekir. Kredi tahsis sürecinde belirlenen vade ve faiz oranları doğrultusunda krediyi aylık yada 3 aylık taksitlerle ödeyebilirsiniz.
Konut kredisi hesaplaması yapmadan önce, kredi kullanabileceğiniz tüm bankaların faiz ve vade oranlarını gözden geçirmelisiniz. En düşük faizli bankayı seçmeniz ise sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Konut kredisi hesaplaması yaparken, kredi kullanacağınız bankanın vade ve faiz oranına göre taksitler belirlenir. Ortaya çıkan aylık faiz ve anapara tutarları ise ödeme planını oluşturur.
100.000 TL konut kredisi için 120 ay vade ve yüzde 0,98 faiz oranı ile yapılacak hesaplama aşağıda yer alıyor.
Konut kredisi hesaplama aracı şöyle;
Taksit Tutarı=Kredi Tutarı x Faiz(1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı / (1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı-1
(Yukarıdaki formülde kullanılan faiz yüzde değil oran cinsinden kullanılır. Bu nedenle faiz oranı 0,0098 olarak yazılmalıdır.)
Buna göre;
Kredi Tutarı: 100.000 TL
Faiz Oranı: %0,98
Taksit Sayısı: 120 ay
Aylık Taksit : 1.421 TL olacaktır.
Geri Ödenecek Toplam Tutar: 171,772 TL
Sonrasında ise taksit tutarının faiz oranı ile çarpımı sonucu ödenecek faiz tutarını bulmuş olursunuz. Son aşamada ise taksit tutarı ile faiz arasındaki fark alınır ve anaparaya ulaşılır.
Konut kredisi hesaplamalarında, vatandaşlar genel olarak geri ödeme ve faiz tutarını dikkate alır. Ancak ek kesintilerin de kredi açısından bir maliyet yaratacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kredi kullanacağınız banka tarafından talep edilen ek kesintiler, kredi tahsis, dosya ücreti ve ekspertiz ücretidir. Bunların yanı sıra, evin ipotek ve tapu masraflarını da toplam kredi hesabına dahil etmek, evin gerçek maliyetini görebilmek için yararlı olacaktır.
Konut kredisi kullanmaya karar vermeden önce, aylık ne kadar para ödeyebileceğinize karar vermeli, kendi planınızı oluşturmalısınız.
* Düzenli geliriniz ne kadar?
* Tahmini giderleriniz ve birikimleriniz ne kadar?
* Aylık ne kadar kredi ödemesi yapabilirsiniz?
* Borcunuzu ödeyemezseniz karşılık gösterecek varlığınız var mı?
* Sizi bekleyen, planladığınız büyük harcamalarınız var mı?
Anapara Ödemesi: Ödeme yapılan döneme ait, faiz ve vergiler çıkarılınca elde edilen paradır. Her taksit döneminde miktar düşer.
Kalan Anapara: Her taksit döneminde, toplam krediden ödemesi yapılan anapara tutarı kadar düşürülen kısımdır.
Faiz: Her ay taksitle ödenen kalan anapara miktarı üzerinden, sözleşmede belirlenen kredi faizleri oranı ile çarpılmasıyla elde edilir. Kalan anapara miktarı düştükçe, faiz ödemesi de düşer.
Vergiler: Kullanılan kredi türü konut kredisi olduğu için, vergilendirme de ona uygun olarak yapılır. Her ayın faiz ödemesi üzerinden çarpılarak hesaplanır.
Taksit Tutarı: Her taksit döneminde ödenen anapara, faiz ve vergi alanlarının toplamından oluşan ödemedir. Toplam kredi tutarı üzerinden her ay düşürülür.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde