Konut fiyat artışında son durum

Aralık ayında yeni konut fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 0.47, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 2.94 oranında artış kaydetti. Yüksek metrekareli konutlarda ise fiyatlar düştü

Türkiye İş Bankası desteği ile REIDIN ve GYODER tarafından hazırlanan Aralık 2016 dönemine ait "Yeni Konut Fiyat Endeksi", konut fiyatlarındaki düşüşün küçük bir düzeyde de olsa devam ettiğini gösterdi. Verilere göre Aralık ayında konut fiyatları ülke genelinde, geçen aya kıyasla yüzde 0.47, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 2.94 oranında artış kadetti. 

Konut fiyat endeksindeki son durum
Endekse göre, yeni konutlar kapsamında yaşanan söz konusu artış, Nisan ayında bugüne dek yaşanan en yüksek düzeyli artış oldu. Buna karşın oran, TÜFE artışının altında kaldı.  REIDIN-GYODER tarafından hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi:

- Döviz baskısı-maliyet artışı: Firmaların fiyat artışını yansıtan endeksteki aylık artış oranları kurdaki artış nedeniyle maliyet artışının altında kaldı. 
- Stok Erime Hızı: Markalı konut projelerinde Aralık ayında yüzde 2.4'e çıktı. Bu oran Kasım ayında yüzde 3 düzeyindeydi.
- Asya ve Avrupa Yakası Fiyat kıyaslaması: Aralık ayında İstanbul Anadolu yakasındaki markalı konut projelerindeki fiyatlar yüzde 0.62 oranında değerlendi. Avrupa yakasında ise artış yüzde 0.29 oldu. 
- Satın alma türleri: Aralık ayında yatırımcıların yüzde 44'ü peşin, yüzde22'si banka kredisi, yüzde 34'u ise senet kullanarak konut satın aldı.
- Metrekarelere göre fiyat hareketi: Küçük metrekareli konutlarda(51-75 metrekare) fiyat artışı yüzde 0.90; 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0.30; 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0.45, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0.47 artış kaydedildi. 151 metrekare üzeri evlerde ise yüzde 0.60 oranında düşüş yaşandı. 
- Konut tiplerine göre fiyat hareketi: Bir önceki aya kıyasla 1+1 tipi konutlarda yüzde 0.87, 2+1 tipi konutlarda yüzde 0.52 ve 3+1 konutlarda ise yüzde 0.46 artış; 4+1 tipi konutlarda da yüzde 0.53 oranında gerileme kaydedildi. 
- Yabancıya konut satışı: Yabancı yatırımcıya yönelik satışlar yüzde 8 düzeyinde düştü. Yabancı yatırımcıların ağırlıklı tercihi 2+1 tipi konutlar oldu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR