Konut alan yabancıya oturma izni

Gayrimenkul sektörünün sabırsızlıkla beklediği yabancıya oturma izni çıktı. Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verilecek, gayrimenkulü elinde bulundurduğu sürece de bu süre yenilenecek

12 Nisan 2013 / Bülent Yoldaş / Posta Gazetesi
Gayrimenkul sektöründe geçen yılın 3 önemli yasal düzenlemesinden biri olan yabancıya konut satışının önündeki sınırlamaları kaldıran Mütekabiliyet Yasası, oturma izniyle desteklendi. Dün, Resmi Gazete’de yayımlanan Yabancılar Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, Türkiye’de gayrimenkulü olan yabancılara 1 yıl süreli oturma izni verilecek. Gayrimenkuller başka bir kişi ya da kuruma satılmadığı sürece de oturma izni süresi her yıl yenilenecek.
Gayrimenkul sektörünün dört gözle beklediği bu uygulamayla birlikte, yabancıya konut satışının daha da hızlanması bekleniyor. Mütekabiliyet Yasası’yla beraber yurt dışında açılan satış ofislerinin ve temsilciliklerinin sayısında da artış bekleniyor.

1 yıllık izin her yıl yenilenebilecek
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, mütekabiliyet yasası ile yabancıların mülk alımlarının önündeki engellerin kaldırılmasıyla gözlerin ikamet sorununun çözülmesine çevrildiğini belirterek, “Dün Resmi Gazete’de yayımlanan 6458 sayılı Yabancılar Kanunu ile Türkiye’de taşınmazı olan yabancılara kısa süreli ikamet izni getirilmiş oldu. Yabancılar bu suretle artık satın aldıkları taşınmazlarda uzun süre kalabileceklerdir” dedi.
Kiraz, yasanın Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılara 1 yıllık ikamet izni verdiğini anlatarak, şunları söyledi:
“1 yıllık ikamet izinleri taşınmaz malın durumu korunduğu sürece yani taşınmaz satılmadığı sürece 1 yıllık uzatmalara tabi olacaktır. Bu izinden faydalanmak için Türkiye’de aldığı taşınmazı ve ikamet edeceği adresini yabancının ibraz etmesi ve istenilmesi halinde kendi ülkesinden adli sicil kaydını getirmesi gerekiyor.”

Ömer Faruk Çelik / Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı
Geçtiğimiz yıl hükümetin çıkartmış olduğu ve yabancıya konut satışı önündeki sınırlamaları kaldıran Mütekabiliyet Yasası devrim niteliğinde bir yasaydı. Bu yasanın tek eksiği ise vize ve oturma izniydi. Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancıla 1 yıl oturma izni verilmesi ve bu sürenin uzatılabilir olması, bu eksikliği gidermiş oldu. Hükümet, devlet bu konuda üzerine düşeni yapmış oldu. Bundan sonra özel sektörün pazarlama kabiliyeti, satış başarısı devreye girecektir. Türkiye bu düzenlemeyle birlikte önemli bir finansal kaynağa da sahip olmuş oldu. Yabancıya konut satışı ve onun yaratacağı sinerji ile Türkiye’ye milyarlarca dolar kaynak girişi olacaktır.

Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı
Mütekabiliyet yasasının ardından, yabancılara oturma izni verilmesi son derece olumlu bir karar oldu. Aslında mütekabiliyet yasasının çıkması bir devrimdi, bu da onun devamı olarak değerlendirilmeli. Yabancılar sadece Türkiye’den daire almakla kalmıyor. Ekstra bir ekonomi yaratıyorlar. Daire alınca burada harcama da yapıyorlar. Bu arada Maslak 1453 projesinden Suudilere 2 kulenin satışını yaptık ve 200 milyon doları kasaya koyduk. Yabancılara yapılan en büyük satış bu oldu. Bundan sonraki süreçte de yabancıya satış hızlanacaktır.

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Holding Başkanı
Türkiye’den gayrimenkul alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturma izni verilmesi, askıda bekleyen taleplerin gerçekleşmesi için çok önemli bir adım oldu. Yabancı sermaye girişinin beklenen seviyeye ulaştığında, daha kalıcı ve teşvik edici kriterlerin gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Mesela gayrimenkul yatırımının büyüklüğüne ve yatırım süresine bağlı olarak oturma iznin bir yıldan daha fazla olması hatta vatandaşlık verilmesi gibi teşviklerin olması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte yabancı yatırımcıların imar planı değişikliği veya verilen taahhütlerin kalıcı olduğu yönündeki soru işaretlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor.

Özen Kuzu / Kuzu Grup Yön. Krl. Üyesi
Gerek ekonomide kaydedilen başarı, siyasal istikrar ve son girilen çözüm süreci, Türkiye’yi mercek altına almış uluslararası yatırımcıları pozitif yönde etkiliyor. Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması yabancıları Türkiye’ye yöneltti. Mütekabiliyet  Yasası’yla birlikte gerek Avrupalılardan gerekse Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’de konut alanların sayısında ciddi bir artış yaşandı. Hükümetin, sektörün beklentilerini dikkate alarak, Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılara 1 yıl oturma izni veren düzenlemeyi yapması ve gayrimenkulü ellerinde bulundurdukları sürece bu iznin yenilenecek olması sevindirici. Bu düzenlemeyle sektörde yabancı satış oranı hızla artacaktır. Bununla beraber Türkiye’ye ciddi oranda kaynak girişi de sağlanacaktır.

Ziya Yılmaz / DAP Yapı Yön. Krl. Bşk.
Ülkemize gelen yabancı vatandaşlar ekonomik anlamda kazanç vaat eden bir kaynaktır. Sadece konut satın almakla kalmayıp, dekorasyon, tadilat, ulaşım, alışveriş gibi harcamalar yaparak ülkemize döviz kazandırırlar. Batılıların ‘kazan-kazan’ dedikleri meşhur formül işlemeye başlar. Mütekabiliyet Kanunu’yla elbette konut pazarında bir hareketlilik olacaktır. Önemli olan, konutu bir yatırım unsuru olarak görüp, ona göre pazarlama argümanları geliştirmektir. Bu konuda, devletin hamiliğinde geniş kapsamlı bir tanıtım faaliyetinin yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dahil olduğu, büyük konut geliştiricilerinin hep birlikte hareket edeceği bir tanıtım kampanyası ülkemizin yurt dışında daha iyi tanınmasını sağlayacak ve beraberinde yeni yatırımları ülkemize çekecektir.

Erdinç Varlıbaş / Varyap CEO’su
Mütekabiliyet yasasıyla önü açılan yabancılara gayrimenkul satışı oturma izniyle birlikte çok daha fazla artacaktır. Son dönemde dünyada çalkantılar yaşanıyor. Birçok insan ise Türkiye’yi güvenli bir liman olarak görüyor. Bu nedenle de buraya yatırım yapmak ve burada yaşamak istiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yabancılar buradan gayrimenkul almakla kalmayıp, oturmaya da başlayacaktır. Biz satışlarımızda bir sıkıntı çekmiyoruz ama düzenlemenin gayrimenkul satışlarını hızlandıracağını söyleyebiliriz.

Feyzullah Yetgin / Çalık GYG Genel Müdürü
Türkiye’den gayrimenkul alan yabancıların oturma izinlerinin 1 yıla çıkarılması ve bunun aynı süreyle devam ettirilmesi çok yerinde bir uygulama oldu. Yabancı bir vatandaş 20 yıl boyunca gayrimenkul sahibi olursa 20 yıl burada yaşayabilir demektir. Oturma izninin verilmesiyle birlikte özellikle bireysel yatırımcılarda talep artışı olur. Biz zaten yabancılara gayrimenkul satan bir firmayız ve bu olumlu düzenlemelerin ardından yurtdışındaki tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vermeyi planlıyoruz.”


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR