İZODER Yönetim Kurulu Başkanı ısı yalıtımı ile tasarruf etmenin ve konforlu yaşamın püf noktalarını açıkladı
2 Ekim 2012 / emlakwebtv
Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte ilk akla gelen doğalgaz zamları ve ısınma masrafları vatandaşları kara kara düşündürürke; Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan yaptığı konuşmasında, “İZODER yalıtım ile A sınıfı yaşam vadediyor” diyerek yalıtımın ve yalıtımda kullanılan malzemelerin önemini bir kez daha vurguladı.
Binalarda kullanılan enerjinin %35’i ısıtmaya harcanıyor ve Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon konut stokunun 14 milyonu, enerjiyi savuruyor. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Bütün binaların yalıtımlı olduğunu varsaydığımızda bir seferde değil, her yıl en az 4 tane Keban Barajı kazanabiliriz ya da en az 2 tane Akkuyu Nükleer Santrali yapmış gibi enerji tasarrufu etmiş oluruz” diyor.
A sınıfı yaşamın ipuçları
Binalarda enerji tasarrufu deyince vatandaşların aklına ilk olarak A ve A+ sınıfı elektrikli eşyalar geliyor. Oysa binalarda kullanılan elektirikli eşyalar binaların enerji sarfiyatının çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Binalarda havaya savrulan asıl enerji tüketimi ısıtma ve soğutma sırasında ortaya çıkıyor. Doğru ve kaliteli malzemelerle doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapılmış binalar tüketicilere “A sınıfı” bir yaşam vadediyor. Ferdi Erdoğan, A sınıfı bir yaşamın artılarını ise şu şekilde sıralıyor:
• Yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebilirsiniz. Başka bir ifadeyle ayda 100 TL yakıt faturası yerine, ayda 50 TL hatta 30 TL fatura ödersiniz.
• Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen, ama dışarıdan su sızması olarak nitelendirilen durum) oluşmaz.
• Konut içinde eşit ısı dağılım sağladığından, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları sağlar.
• Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz, dolayısıyla sağlık harcamaları azalır. Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz ve binanızın ömrü uzar (Örneğin; inşaat demirleri paslanıp incelmez).
• Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakacaklarından havayı kirletme miktarları azalır. İklim Değişikliği, Küresel Isınma gibi günümüzün önemli kavramlarına olumlu etkisi olur.
• Yapınızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasını ve taşıma kapasitesinin düşmesini önler, binanın depreme karşı güvenliğini sağlar.
• Yapıların bakım,onarım giderlerini azaltır.
Binaların sadece %15’i yalıtımlı
2012 yılının kış aylarında Son 42 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı Türkiye’de, tüm zamanların doğalgaz tüketim rekoru 16 Ocak 2012’de 178 milyon metreküple kırıldı. Tüketim, doğalgaz üretimi ile ithalat rakamlarının önüne geçti. Doğalgazın yüzde 22’sinin ise konutlarda tüketildiğini düşünürsek, yalıtımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Enerji kaybının artması, doğalgaz tüketiminin artmasını tetiklerken, her kış doğalgaz zammı ve doğalgazın konutlara verilemeyeceği riski yeniden gündeme taşınıyor. Ancak doğalgaz oranı konutlarda bu kadar çok tüketilmesine rağmen ciddi oranlarda enerji sarfiyatı yaşanıyor. Yalıtım yapılmayan her binada doğalgaz faturaları kabardıkça kabarıyor, ne kadar yakıt harcanırsa harcansın binanın tam ısınması mümkün olmuyor. Oysa A sınıfı enerji tüketimi binayla bütündür ve enerji tasarrufu en çok, elektrik tasarrufundan ziyade yalıtım ile sağlanabilir. Tasarruf konusunda daha çok A ve A plus elektrik eşyaları tercih edilirken, %50’ye varan enerji tasarrufu sağlayan yalıtım göz ardı ediliyor. Bu konu hakkında İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi ERDOĞAN, “Enerji tasarrufu, elektrik tasarrufundan ziyade yalıtımla sağlanabilecek bir olgudur ve doğalgazın neredeyse tamamını ithal eden bir ülke olarak enerji tasarrufu birinci önceliğimiz olmalıdır. Bu yüzden de bir nevi yaşamlarımızı emanet ettiğimiz binalarda hem bina güvenliği hem enerji tasarrufu hem de bütçe için yalıtım şart” açıklamalarında bulunarak A sınıfı bir yaşamın, yalıtımla başladığına bir kez daha dikkat çekti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde