Kira bedelleri mutlaka banka aracılığıyla tahsil edilmek zorunda. Kirayı elden veren kiracılara da kötü haber var. Kira başına en düşük ceza 340 lira.
Bir ev ya da işyerinin kiraya verilmesi halinde kiracıların kira bedelini nasıl ödemesi gerektiği, Vergi Usul Kanunu ile açıkça belirtiliyor. Yasaya göre; 500 liranın üstündeki ev kiralarının banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi yasal zorunluluk. Bu limitin altındaki kira bedeli elden ödenebiliyor. Fakat işyeri kiralarında herhangi bir limit yok. îşyeri kirası ne olursa olsun, kiranın bankaya yatırılması gerekiyor. Kirayı elden verme cezası kiracıya kira başına en düşük 340 lira olarak belirtiliyor. Kayıt dışı durumların önüne geçilmesi için yapılan uygulamada maliye, denetimlerde kira bedellerinin elden ödendiğini veya alındığını tespit ederse ‘özel usulsüzlük cezası’ kesiyor. Bundan hem kiracı, hem de kiraya veren mülk sahibi sorumlu oluyor. Vergi Kanunu’na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5’i oranında uygulanıyor. Kesilecek ceza belli bir limitin altına düşmüyor. 2016 için alt limit; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı (esnaf) için 1370 lira, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 690 lira, bunların dışındakiler için 340 lira.
Cezayı kim ödeyecek?
Eğer kiraya verilen konut ise kira gelirinin banka ya da Posta İdaresi (PTT) aracılığıyla tahsil edilmemesi halinde, cezayı konut sahipleri ödeyecek. Herhangi bir limit olmaksızın işyeri kirasının aynı yolla ödenmemesi halinde ise özel usulsüzlük cezasını muhatabı kiraya verenler ile kiracılar olacak. Yani kira bedelini elden ödeyen esnaf ile kirayı elden alan işyeri sahibine ayrı ayrı ceza kesilebilecek.
Banka dekontu yetmeyebilir
Kiranın elden ödenmesi konusunda özellikle esnaf dikkatli olmalı. Bazı durumlarda sadece banka tahsilat makbuzu, kirayı banka aracılığıyla ödediğinize delil olmayabilir. Yani işyeri kirası ödeyenlerin ileride cezai yaptırımla karşılaşmamaları için, banka dekontları ile yetinmemeleri, kiraya veren kişi mükellef ise fatura, mükellef değilse ayrıca gider pusulası düzenlemeleri öneriliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde