Yükselen ev fiyatları ve artan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle kiralık evlere olan talep gittikçe artıyor. Peki kiracılar haklarını biliyor mu? Kiracı hakları nelerdir? yanıtlıyoruz...
Yükselen ev fiyatları ve artan kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle kiralık evlere olan talep gittikçe artıyor. Peki kiracılar haklarını biliyor mu? Kiracı hakları nelerdir? yanıtlıyoruz... İşte kiracı hakları hakkında bilinmeyenler...
Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayan, yeni evlenenler ya da iş değişikliği yapanlar konut alımından çok daire kiralamayı tercih ediyor.
2012 yılı Temmuz ayında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu, kiracı ve ev sahibi arasında ilişkide yeni bir dönem başlattı. Yapılan düzenlemeler ile ev sahibi ve kiracılara yeni haklar getirildi. Bu hakların bilinmesi ve doğru kullanılması her iki tarafından mağduriyetinin önlenmesi için önem taşıyor.
Konut kiralama işlemlerinde kira sözleşmesine imza atan konut sahibi ve kiracının yasal hakları 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile düzenleniyor.
Kiracı anahtar teslim tutanağı nasıl olmalıdır? detaylar için 'Kiracı Anahtar Teslim Tutanağı Örneği' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kira kontratı, mal sahibi ile kiralanan konutun kullanımı ya da kullanıma ek olarak konuttan faydalanmasını kiracıya devretmeyi, kiracının da bu durum ile önceden belirlenen kira bedelini eksiksiz olarak ödemeyi kabul ettiğini gösteren belgedir. Sözleşmeyi imzalayan ev sahibi ve kiracı sözleşmede yer alan maddeleri eksiksiz yerine getirmekle sorumludur. Peki, kiracılar haklarını biliyor mu?
Güncel kira artış oranları için 'Kira Artış Oranı' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kiralanan evde herhangi bir kusur olması halinde, kiracı kusurun giderilmesini ev sahibinden isteyebilir. Ev sahibi eğer isteği yerine getirmezse kiracı kendi yaptığı masrafları kiradan düşebilir. Evde herhangi bir sorun varsa ve kiracı evden yararlanamazsa evden çıkış yapabilme hakkına sahiptir. Bunun için sözleşme süresinin bitimini beklemesine gerek yoktur. Evdeki demirbaş eşyalarda (Ankastre ürünler, duşa kabin vs.) bu sorunların giderilmesini talep eder. Masrafı kendi yapıyorsa bunları daha sonra ev sahibine ödetebilir veya kiradan düşebilir. Ancak kiracının kendi zevki için yaptığı masrafların karşılanması ile ilgili ev sahibinin herhangi bir yükümlülüğü yoktur.
Kira artışı için ihtarname nasıl olmalıdır? detaylar için 'Kira Artışı İçin İhtarname Örneği' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kiracının depozitosunu geri alabilmek için kiraladığı eve herhangi bir zarar vermemiş olması gerekiyor. Aksi halde verdiği zarar kadar olan tutar depozitodan kesilir veya depozitoyu geri alma hakkı kaybolur. Kiracı evi kiraladığı şekilde teslim etmek durumundadır ancak zamanla oluşan yıpranma ve eskimelerden sorumlu değildir.
Kentsel dönüşümde ev sahibi hakları için 'Kentsel Dönüşümde Ev Sabihinin Hakları Nelerdir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kira sözleşmeleri belirli ve belirli olmayan süreler için yapılabiliyor. Karar verilen sürenin geçmesi durumunda herhangi bir bildirim olmadan sona eren sözleşmeler belirli süreyi kapsıyor. Süresi belirtilmemiş sözleşmeler ise belirli olmayan süre için yapılmış oluyor. Ev kiralamalarında genellikle ev sahipleri kiracılarına, kiracılar da ev sahiplerine güvenmek ister. Hem ev sahibinin hem de kiracının sorumluluklarını bilmesi için kira sözleşmesi yapmak güvenli bir yöntem olarak biliniyor. Kira sözleşmesi ile kiracı ve ev sahibinin hakları korunmuş oluyor. Kira sözleşmelerinde yer alan maddelere ek olarak isterse kiracı ve ev sahipleri de ekleme yapabiliyor. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kiracı haklarını sizler için derledik... İşte kiracı hakları...
Kentsel dönüşümde kiracı hakları için 'Yıkılacak Binada Oturan Kiracı Hak Talep Edebilir mi?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Kiracılar belirli süreli sözleşmeleri bitmeden en az 15 gün önce aksini bildirmedikçe, sözleşme aynı şartlarda 1 yıl uzatılmış oluyor. Böylelikle ev sahibi süre bitimine kadar sözleşmeyi sonlandıramıyor.
- Belirsiz süreli sözleşmelerde, kiracı her zaman, ev sahibi ise sözleşme başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra fesih bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
- Ev sahibi, kiraya verdiği evi ile ilgili kiracıya yanıltıcı bilgi vermiş ya da kusurlu mal teslim etmiş ise kiracı sözleşmeyi feshedebiliyor. Aynı zamanda kiracı bu ayıptan dolayı kira bedelinin indirilmesini talep edebiliyor.
- Gayrimenkulün teslim edilmesinden sonra ortaya çıkan kusurlarda da geçerli olan yukarıdaki durumda, kiracı ev sahibinden kusurun giderilmesini talep ediyor. Kusur giderilmez ise kiracı tazminat ya da kira bedelinde indirim yapılmasını isteyebiliyor. Aynı zamanda kusuru kendisi gidererek, masrafları kira bedelinden düşebiliyor.
- Çıkan kusurun, kiralanan evin kullanım elverişliliğini ortadan kaldırması durumunda kiralanan evin benzeri talep edilebiliyor. Ya da sözleşme feshedilerek ödenmiş olan kira bedellerinin iadesi istenebiliyor.
- Kiracı, kiraladığı konuttan yeteri kadar yararlanamazsa yani evin sorunları varsa sözleşme süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabilir.
- Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleriyle ilgili tadilatların bedelini ev sahibi karşılar. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumludur.
- Kiracının apartman yönetiminde sorumluluğu olmasa da, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi halinde apartman yöneticisi dahi olabilir..
- Kiracı, kiraladığı evden çıkarken eve bir zarar vermemiş ve, evi aldığı gibi bırakmışsa depozitosunu alma hakkına sahiptir. Sözleşme imzalanırken kiraya verenin aldığı bu depozitonun bedelinin 3 aylık kira bedelinden yüksek olmaması gerekir.
- Kiracı ev sahibinin yazılı isteği ile gayrimenkulde değişiklikler yapabiliyor.
- Kiracı, iflas vb. gibi durumlarda maddi durumunu etkileyenleri belgelendirdiği zaman sözleşmesini feshederek, kira bedellerini ödemekten muaf olabiliyor.
- Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeli anlaşmaları, bir önceki yılda olan üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçemiyor.
- Mal sahibine verilen depozito miktarı 3 aylık kira bedelini geçemiyor. Kanun gereğince, depozito banka aracılığıyla tahsil edilir. Güvence olarak belirlenen depozito bedeli, kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, vadeli bir tasarruf hesabına yatırır. Banka iki tarafın rızasıyla bu parayı geri verebilir. Kiraya veren, kontratın sona ermesini izleyen üç ayda kiracıya karşı bir dava açtığını, icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmediği takdirde banka, kiracının isteği üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür. Aksi durumda kiraya verenin zararı, depozitodan düşer.
- Güvence olarak para veriliyor ise, kiracı mal sahibinin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli tasarruf hesabına yatırabiliyor.
- Kiracı evi kiraladığı zamanki şeklinde teslim etmek zorunda olsa da kullanımdan dolayı oluşan eskime ve yıpranmalardan sorumlu tutulamaz.
- Ayrıca kiralanan mülkte özenli bir şekilde ve komşularına saygılı da kira sözleşmesinin fesh edilmesine gerek kalmadan sürecin sonlanmasını sağlar.
- Kentsel dönüşüm sebebiyle evden tahliye durumlarında, kiracı devletten iki aylık kira yardımı alma hakkına sahiptir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde