Kira Sözleşmesi Örneği | Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut ve İşyerleri için Kira Sözleşmesi Örneği (PDF): Kira sözleşmesi nasıl hazırlanır içerisinde hangi maddeler bulunur?

Konut ya da iş yeri kiralama işlemlerinde kiracı ve ev sahibi arasında doldurulması zorunlu olan sözleşmeye kira kontratı denir. İşte kira kontratı örneği... 

Kira sözleşmesi örneğine geçmeden önce kira sözleşmesi nasıl hazırlanır? hakkında kısa bilgiler verelim. 

Kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Kira sözleşmesi örneği artık kırtasiyelerde bulunabilen matbuu bir belge haline geldi. Kiralamalarda konut ya da iş yeri sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi dikkat edilmesi gereken detaylar içeriyor.

Kira sözleşmesi yapılırken tarafların kimlik belgelerini yanında bulundurmaları çok önemlidir. Kira kontratına kimlik belgelerinin fotokopilerinin konulması, eğer kiraya veren kişi konut ya da iş yeri sahibinin vekili ise kira sözleşmesinde mutlaka ev sahibinin noterden onaylı yetki belgesi de bulunmalıdır. 

Kira kontratı örneğinde öneriler bölümünde görüleceği şekilde kira bedelinin yıllık artışı konusunda kontratta net açıklama yer almalıdır. Genellikle artış miktarı o ayın tefe-tüfe oranına göre belirlenir.

Kiralanan konut ya da işyerinin nasıl teslim edildiği ve nasıl bırakılacağı açıkça kira kontratında yer almalıdır. Depozito verilmişse miktarı ve nasıl serbest kalacağı da sözleşmede yer almalıdır

Konut ve iş yeri kiralama işlemlerinde doldurulan kira sözleşmesi hem kiracının hem de gayrimenkul sahibinin haklarını korur. Her iki taraf içinde faydalı olan kira sözleşmesinde kiracı ve ev sahibinin genel bilgileri dışında, evin kirası, kira süresi, depozito, aidat gibi önemli bilgiler de yer alır. Yüksek kira ücreti olan bir yerin kiralanmasında, kira sözleşmesini doldururken avukatınız yanınızda olabilir. Sözleşmede bulunan maddeleri avukatınıza inceletebilirsiniz. Kurum ve büyük şirketler de kira sözleşmelerini noter huzurunda imzalayabiliyor. 

 

 

Kira sözleşmelerinde hangi maddeler bulunur? 

- Evin / Mülkün adresi 

- Kiracı - Ev sahibi temel bilgileri ( Ad , soyad  , tc gibi )

- Kiracı - Ev sahibi iletişim - adres bilgileri 

- Kira başlangıç tarihi 

- Kira kontratı geçerlilik süresi 

- Kira bedeli ( yıllık ve aylık  ) 

- Kiranın nasıl ödeneceği / ödeme şekli 

- Kiralanan yerin ne olarak kullanılacağı 

- Kiralanan mülkün kiralamadan önceki hal ve durumu 

- Kiralanan yerin üzerinde bulunan demirbaşların açık listesi

- Varsa depozito ve aidat

- Kiracı ve ev sahibinin imzaları 

Kira sözleşmesi imzalamak için genellikle nüfus cüzdanı fotokopisi istenir. Bazı durumlarda ise gayrimenkulü kiralayan kişi, gayrimenkul sahibinin vekili olabilir. Yani başkasının evini kiralayabilir. Böyle bir durumda vekilin doğruluğunu anlayabilmek için  vekaletnameyi dikkatlice incelemek gerekir. 

 

 

Kiracıların hakları için 'Kiracı Hakları Nelerdir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

EMLAK KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

CİNSİ                           :..........................................................................................................................

İLİ                                :..........................................................................................................................İLÇESİ                                :..........................................................................................................................

MAHALLESİ                 :..........................................................................................................................

SOKAĞI                       :..........................................................................................................................

KAPI NO                      :..........................................................................................................................

PAFTA NO                   :..........................................................................................................................

ADA NO                      :..........................................................................................................................

PARSEL NO                 :..........................................................................................................................

 

KİRACI.............................................ile KİRAYA VEREN......................................yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda kiralanması için anlaşmışlardır.

 

1 - KİRAYA VEREN, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj hariç/ dahil) ...................................TL’dan kiralamayı kabul etmiştir.

 

2 -  Kiralama bedeline mahsuben, KİRACI'dan ..............................TL kaparo alınmıştır.

 

3 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, borçlar kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan kiracı, bu emlağı kiralamaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaporayı geri alamayacaktır. KİRAYA VEREN vazgeçerse, kaporayı iade edecek ve kapora miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.

 

4 - KİRACI kendisine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAKÇI’ya sözleşmenin imzasından itibaren yıllık brüt (stopaj dahil) kiralama bedelinin % 10’u +KDV hizmet ücreti ödemeyi kabul etmektedir.

 

5 - Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.

 

6 - Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ..................... Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/....…

 

KİRACI                                                EMLAK KOMİSYONCUSU                               KİRAYA VEREN    

 

 

Kira sözleşmesi sonlandırmak için 'Kira Sözleşmesi Nasıl Sonlandırılır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Konutlar için kira sözleşmesi örneği

Konutlar için kira sözleşmesi örneği PDF formatında indirmek için tıklayın.

Konutlar için Boş kira sözleşmesi PDF formatında indirmek için tıklayın.

 

İşyerleri için kira sözleşmesi örneği

İşyerleri için kira sözleşmesi örneği PDF formatında indirmek için tıklayın.

İşyerleri için Boş kira sözleşmesi PDF formatında indirmek için tıklayın.

 

Konutlar ve işyerleri için yapılan kira kontratları mutlaka ismi yazılı taraflarca imzalanmalıdır. Bunun tersi durumlarda kontrat yok sayılır. 

Kira kontratı örneği boş ve dolu olarak PDF formatında sayfamızda bulunmaktadır. Kira kontratı anlaşmazlık durumlarında çok önemlidir. Kira kontratı en kötü senaryo düşünülerek hazırlanmalıdır.

Kira kontratında yazan bedel herhangi bir anlaşmazlık yaşanmaması için kira kontratı örneğinde de olduğu gibi kontratta yazılmalı, ödeme süreleri açıkça belirtilmelidir. Ödemenin yapılacağı hesap kontratta belirtilebilir. Belirtilmemişse bile mutlaka kira bedeli mülk sahibinin hesabına kira kontratında yazan süreler içinde yatırılmalıdır. Sorun yaşamamak için "kira ödemesi" seçeneği işaretlenmelidir. Ödeme kiracı hesabından yapılmalı, mülk adresi kısaca açıklamada belirtilmelidir. (kira apt. no:3 gibi)

 

 

Kiralama İşlemi Nedir? 

Tahliye Taahhütnamesi nedir?

 

 

Ticari faaliyet sahiplerinde yapılan kira sözleşmesinde olduğu gibi konut kredisi sözleşmelerinde de kiraya veren sözleşme ile birlikte tahliye taahhütnamesi imzalamak isteyebilir. Bu zorunlu değildir, imzalandığı taktirde kiracı tahliye taahhütnamesinde yazan koşullara uyulmak zorundadır.

Tahliye taahhütnamesi boş örneği indirmek için tıklayın.

Kira sözleşmesi, kira kontratıkira kontratosu yada kira anlaşması olarakta adlandırılabilir. 

Gerek konutlar gerekse işyerleri için kira kontratı örneği aşağıda yer alıyor;

KİRA SÖZLEŞMESİ
(Meskenler/Konutlar İçin)

DAİRESİ (BURAYA TAŞINMAZIN BAĞLI OLDUĞU TAPU DAİRESİ YAZILACAK)
Mahallesi (Burayı tapudaki mahallesi hanesinde yazan yazılacak)
Cadde/Sokağı (Cadde veya sokak yazılacak)
Numarası (Apartman kapı numarası ve Daire kapı numarası yazılacak)
Kiralananın Cinsi Apartman dairesi
Kiralayan (Kiraya verenin tam adı ve soyadı yazılacak)
Kiralayanın T.C. Kimlik No (Kiraya verenin T.C. Kimlik no yazılacak)
Kiralayanın Adresi (Kiraya verenin tam adresi yazılacak)
Kiracı (Kiracının tam adı ve soyadı yazılacak)
Kiracının T.C. Kimlik No (Kiracının T.C. Kimlik no yazılacak)
Kiracının Adresi (Kiracının tam adresi yazılacak)
Akdin Başlangıç Tarihi (Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yazılacak)
Akdin Süresi (Kira sözleşmesinin süresi yazılacak)
Yıllık Kira Bedeli (Kira bedelinin yıllık toplamı yazılacak)
Aylık Kira Bedeli (Her ay ödenecek kira bedeli yazılacak)
Kira Bedelinin Ödeme Şekli Her ayın beşinci günü akşamına kadar peşin olarak
Kiralananı Kullanım Şekli Yalnızca mesken (konut) olarak
Kiralananın Durumu Sağlam, tam ve kullanılmaya elverişlidir
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar .......... marka kombi, elektrik (endeks...........), su (endeks...........) ve doğalgaz (endeks...........) sayaçları, su ve doğalgaz sayaçlarına ait kartlar ve kiralananın apartman kapısı ve daire kapısının ikişer adet anahtarı.

 

 


KİRA SÖZLEŞMESİ
(İşyerleri İçin)

DAİRESİ (BURAYA TAŞINMAZIN BAĞLI OLDUĞU TAPU DAİRESİ YAZILACAK)
Mahallesi (Burayı tapudaki mahallesi hanesinde yazan yazılacak)
Cadde/Sokağı (Cadde veya sokak yazılacak)
Numarası (Apartman kapı numarası ve Daire kapı numarası yazılacak)
Kiralananın Cinsi Mağaza
Kiralayan (Kiraya verenin tam adı ve soyadı yazılacak)
Kiralayanın T.C. Kimlik No (Kiraya verenin T.C. Kimlik no yazılacak)
Kiralayanın Adresi (Kiraya verenin tam adresi yazılacak)
Kiracı (Kiracının tam adı ve soyadı yazılacak)
Kiracının T.C. Kimlik No (Kiracının T.C. Kimlik no yazılacak)
Kiracının Adresi (Kiracının tam adresi yazılacak)
Akdin Başlangıç Tarihi (Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yazılacak)
Akdin Süresi (Kira sözleşmesinin süresi yazılacak)
Aylık Kira Bedeli (Kira bedelinin yıllık toplamı yazılacak)
Yıllık Kira Bedeli (Her ay ödenecek kira bedeli yazılacak)
Kira Bedelinin Ödeme Şekli Her ayın beşinci günü akşamına kadar peşin olarak
Kiralananı Kullanım Şekli Yalnızca mobilya teşhir mağazası olarak
Kiralananın Durumu Sağlam, tam ve kullanılmaya elverişlidir
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar .......... marka kombi, elektrik (endeks...........), su (endeks...........) ve doğalgaz (endeks...........) sayaçları, su ve doğalgaz sayaçlarına ait kartlar ve kiralananın apartman kapısı ve daire kapısının ikişer adet anahtarı.

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir? detaylar için 'Kiracı Sözleşmeyi Nasıl Fesheder?'  ve 'Kira Kontratı Hangi Durumlarda Feshedilir?' konulu yazılarımızı inceleyebilirsiniz. 

Ev sahipleri kira sözleşmelerini nasıl feshedebilir? detaylar için 'Ev Sahibin Kira Sözleşmesi Feshi Yapabilir Mi?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Satış vaadi sözleşmesi nedir?

Dükkan Kira Sözleşmesi

Kapıcı sözleşmesi örneği!

Şantiye Şefliği Hizmet Sözleşmesi

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR