Kira kontratı ile gerek kiracı gerekse ev sahibi hakları güvence altına alınıyor. Tabii kontrat yapılırken dikkat edilecek noktalar da yok değil. Gelin beraber bakalım;
*Yazılı olmalı
Siz siz olun kira sözleşmenizi yazılı yapın. Karşılıklı sözlü diyaloglarla evin kiraya verilmesi ya da kiralanması ileride problemler doğurabilir. Mesela kira bedeli ödenmediğinde, durumu kanıtlamak için yazılı bir sözleşmeye ihtiyaç duyulur.
*Kira zam oranını belirtin
Her sene yenilenen kira sözleşmelerinde kira zam oranını belirtmenizde fayda var. Kiralara kanunen enflasyon oranlarına göre zam yapılmak zorunda. Yani ev sahibi ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) oranından daha fazla artış yapamaz. Tabii kira bedeli de olmazsa olmazlardan.
*Kimlik bilgilerini unutmayın
Kontratta hem ev sahibinin hem kiracının ad ve soyadları ile TC kimlik numaraları mutlaka yazılı olmalı. Kiralayanın adresi de yazılması gerekenlerden.
*Noter huzurunda yapın
Sözleşmenin noter huzurunda yapılması ve tapu kaydına konuyla ilgili şerh konulması da oldukça önemlidir. Özellikle uzun vadeli kira sözleşmelerinde bunları atlamayın.
*Depozitoyu atlamayın
Sözleşme maddelerinden biri de, depozitoyla ilgili olmalı. İleride kanıtlanması gereken bir durum oluşmasına karşın depozito miktarı belirtilmeli.
*Demirbaşları yazın
Konuttaki demirbaşları tek tek belirtin. Yoksa kötü niyetli bir kiracıya denk gelirseniz, demirbaşlara gelecek hiçbir zararın karşılanmasını talep edemezsiniz.
*Ortak giderleri kim ödeyecek?
Binanın aidat gibi ortak giderlerinin kiracıya ait olduğu kesinlikle yazılmalı. Ayrıca kiracının zevki için yaptırdığı masrafların da kendisine ait olduğu belirtilmeli.
*Ev kime kiralandı?
Kira sözleşmesinin olmazsa olmazlarından biri de, evin kime kiralandığının belirtilmiş olması. Konutun yalnızca o kiracıya kiralandığını, başka kişilere veremeyeceğini ekleyin.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde