2018 yılı için kira gelir vergisi beyanname verme dönemi dün başladı. Peki, kira geliri nedir, nasıl beyan edilir? İşte detaylar...
Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 1-25 Mart 2018 tarihleri arasında vermeleri gerekiyor.
Konutlar için kira geliri elde eden kişilerden, yıllık tespit edilen istisna tutarı olan 3 bin 900 TL'nin altında kira geliri elde edenler vergi dairesinde mükellef kaydı açtırmayacak ve beyanname vermeyecek. Söz konusu istisna tutarının üstünde olanlar ise elde ettikleri kira gelirlerini beyan edecek. İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi durumunda ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutar düşülecek.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen malların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelir, vergiye tabidir. Kanuna göre elde edilen gelire 'gayrimenkul sermaye iradı' adı verilir. Kira gelir beyannamesi sadece konutlar için verilmez. Kirada olan dükkan ve iş yerleri için de kira gelir beyannamesi verilerek gerekli olan vergiler ödenir.
Kira gelirinin yanında ticari, zirai ya da mesleki gelirini beyan etmek zorunda olanlar 3 bin 900 TL olan istisnadan yararlanamayacak. 3 bin 900 TL ve üzeri konut kira geliri elde edenlerden, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2017 yılı için 110 bin TL'yi geçenler, 3 bin 900 TL'lik istisnadan yararlanamayacak. Beyannamenin zamanında verilmemesi ya da eksik verilmesi durumunda da bu istisnadan yararlanılamayacak.
Beyannameler ikametgahın bulunduğu vergi dairesine verilebilecek. Beyana tabi gelir sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaretse, vergi dairesinden alınacak olan kullanıcı kodu, parola ve şifre ile yıllık gelir vergisi beyannamesi e-Beyanname uygulamasıyla elektronik ortamda gönderilebilecek. Elektronik beyanname aracılık yetkisi almış olan meslek mensupları aracılığıyla da gönderilebilecek. Beyannameler 'Hazır Beyan Sistemi' ile internet ortamına verilebilecek.
Kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ve engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek olanların adreslerine gidileren beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunabilecek. Bunun için ise bağlı olunan vergi dairesinin ya da Vergi İletişim Merkezi'nin aranarak randevu alınması gerekiyor.
Vergiler ise;
Mart ve Temmuz ayı olmak üzere iki eşit taksitle ödenebilecek. Söz konusu vergiler;
* Bağlı olunan vergi dairesi,
* Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,
* Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
* www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabilecek.
İşyeri kira gelirleri, üzerinden her ay yüzde 20 oranında vergi kesintisi yapılmış gelirlerdir. Stopaj ile vergilendirilmiş olan gelirlerin gayri safi toplamı aşağıda yer alan tutarları geçmedikçe beyan edilmez ve vergi ödenmez.
İşyeri kira geliri beyan sınırı 2018: 34.000 TL
İşyeri kira geliri beyan sınırı 2017: 30.000 TL
İşyeri kira geliri beyan sınırı: 30.000 TL
2017 yılında elde edilen kira gelirleri gayri safi toplamının 30 bin TL'yi geçmemesi halinde, bu gelirlerin içinde, vergisi stopaj yolu ile alınmış olan işyeri kira gelirleri varsa beyana dahil edilmez. Gelirlerin yıllık toplamı beyan sınırını geçiyorsa tamamı beyan edilir.
Kira gelir vergisi iki yöntemle hesaplanır. Birincisi, 'Götürü Gider Yöntemi' ikincisi ise 'Gerçek Gider Yöntemi'dir.
Kira gelirleri beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse konutlar için olan istisna hakkı kaybolur. Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Ayrıca aylık gecikme faizi uygulanır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde