Kim demiş balon var diye!

Emlak Konut’un ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ adıyla yayınladığı raporda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtildi. Emlak Konut’un konut sektörü için hazırladığı raporu,

21 Ağustos 2014 / Posta Gazetesi

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), gayrimenkul sektörü için ayrıntılı bir araştırma raporu yayımladı. ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ adı verilen raporda, sektöre ilişkin eğilimler, Türkiye’de ve dünyada konut fiyatları ve küresel ekonomideki gelişmelerin konut sektörüne etkileri, ayrıntılı grafiklerle ve sayısal verilerle değerlendirildi.

Alt ve orta grubun ihtiyacı sürüyor

Emlak Konut raporunda,  orta ve alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Türk konut sektöründe orta ve orta alt guruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmentte ise talebin artarak devam ettiği söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir.”

‘Balon yok’

Araştırma raporunda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın sağlam temel nedenlere dayandığı ifade edildi. Bu nedenler de şöyle sıralandı; Mortgage kredileri yani uzun vadeli konut kredilerinin 2007 yılında bankacılık sisteminde devreye girerek vadeyi arttırması sonucu alım gücünü attırması, son 10 yılda kişi başı milli gelirin 3.000ABD Dolarından, 10.000 ABD Dolarının üzerine çıkması, Faiz oranlarının hem küresel bazda hem de Türkiye’de tarihin en düşük oranlara inmesi, ulaşım projeleri sayesinde daha hızlı seyahat olanağı sağlanan şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projelere, köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını arttırması, mütekabiliyet yasası sayesinde artan yabancı talebi, kentsel dönüşüm ile merkezi bölgelerdeki yenilenen konut varlığı ve düşük vergi imkânları, ekonomik istikrar, OVP hedefleri [104]ve cari açık da azalma eğilimi, gelişen ülkelerin büyükşehirdeki konut fiyatlarına nazaran İstanbul’daki konut fiyatlarının göreceli olarak, Türkiye’de, ABD’deki gibi mortgage kredilerine dayalı finansal varlıkların bulunmaması sonucu olası finansal spekülatif hareketlere maruz kalınması.

Sektörün öncüleri ne dedi?

 ‘Gayrimenkul kazandırmaya devam edecek’

Emlak Konut GYO’nun yayınladığı araştırma raporunu değerlendiren Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, gayrimenkul sektöründe kriz ve balon tartışmalarının gündeme getirildiğini hatırlatarak, “Tüm veriler ve göstergeler Türkiye’de gayrimenkul ve konut sektöründe kriz ve balon iddialarını çürütüyor. Emlak Konut GYO tarafından yayımlanan raporda bunu ortaya koyuyor. Sektörde zaman zaman bölgesel  ve dönemsel durgunlukların yaşanması söz konusu olabilir. Ancak orta vade de gayrimenkul ve konut yatırımı kazandırmaya devam edecek ve fiyat artışları sürecektir” değerlendirmesini yaptı.

‘Konutta balondan söz edilemez’

Araştırma raporu hakkında konuşan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise, Emlak Konut’un tespitinin çok doğru olduğunu belirterek, “Konutta balonun olması söz konusu değil. Konuta ihtiyaç her zaman vardır. Özellikle kentsel dönüşümün devam ettiği şu süreçte bu ihtiyaç hep olacak” dedi. Orta ve alt gelir grubunun konut ihtiyacının sürdüğüne de değinen Ali Dumankaya, bunun da arsa ve finans desteği ile çözüme kavuşturulmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

 ‘Talep sürüyor’

Konut sektöründe balon olmadığı ve konut talebinin sürdüğünün altını tekrar çizmek istediğini söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Değişen ve gelişen müşteri talebini karşılamadığı için satılamayan konutları balon olarak değerlendirmek doğru değil. Konut her ne kadar temel ihtiyaçlarımızdan biri olarak tanımlansa da, bütçesel anlamda büyük meblağ gerektirdiği için müşteri seçiciliğine bağlı olarak alıcı buluyor. Bu seçiciliğe neden olan faktör ise üretim maliyeti nedeniyle mevcut projelerin sadece orta ve üst gelir grubuna hitap etmesi. Alt grubuna yönelik ihtiyacın da karşılanması için birbirinden çok önemli iki adımın atılması gerekiyor. İlki arsa maliyetinin düşmesi, ikincisi ise konut kredi oranlarının yüzde 0.50’nin altına inmesi” değerlendirmesini yaptı.

‘Güvenli yatırımın adresi’

Konutta balon tartışmalarının zaman zaman yaşandığını söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konutta balon olduğuna inanmadığını dile getirdi. Raporda belirtildiği üzere gayrimenkul sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Uğur Dumankaya, “Gayrimenkul, güvenli bir yatırım aracı olmaya devam edecektir. Fiyatlar konusunda dönem dönem yaşanabilecek artışlar, balon olarak nitelendirilmemelidir” dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR