Kentsel dönüşümde sosyal etki sorunları

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kentsel dönüşüm sürecinde sosyal etki sorunlarını Emlakwebtv okurları için değerlendirdi

Yaşam tarzı ve teknoloji değiştikçe mekanlar da değişikliğe uğruyor. Artık apartman tipolojilerinin de değiştiğini görüyoruz. Sokak ve mahalle yaşamları kayboluyor, site yaşamı yaygınlaşıyor. Oysa bu değişikler insan doğasını çok da mutlu eden değişiklikler değil. Mahalle yaşamı kimliklerini kaybettikçe geçmişin izlerini ve kültürümüzü oluşturan bazı öğeleri de kaybediyoruz. Bu değişikliğe bağlı olarak sosyal profil de değişime uğruyor.

Kentsel dönüşümde de çok benzer etkiler görüyoruz. Değişime uğrayan bölgelerden gelenler ve gidenler, gidip de gelmeyenler, dönüp de mutlu olmayanlarla dolu kentsel dönüşümlerimiz. Binayı dönüştürünce sosyal etkiyi değiştirebiliyor muyuz? Tabii ki hayır!

Yapılacak her bir değişim, adı ne olursa olsun sosyal bir etki yaratır. Kentsel dönüşümde insanların yerlerinin değişmesini minimum düzeyde tutmamız gerekirken, haklar mümkün olduğunca korunmalı derken, kiracılara ne olacağı konusunda “bana ne” diye düşünen bir zihniyeti görüyoruz. Oysa sorunları çözebilmek için önce tahlil etmeyi bilmeliyiz. Hastalığın adını doğru koymadan tedavisini uygulayamayız. Şu an doğrudan tedaviye geçtik. Binaları dönüştürüyoruz, ama başka hastalıklara neden oluyoruz. Yeni nesil artık geçmişin izlerini kaybediyor.

Kaybettiklerimizin farkında mıyız?
Dönüşüm projesi yapılırken halka, mahallede yaşayanlara işin başında danışmalı, tartışmalı, ne istediklerini neyi istemediklerini ya da neyi neden istediklerini anlamalıyız. Mal sahibi geliştirici ilişkisinde iletişim öne çıkmalı, taraflar empati kurabilmeli ve toplumsal uzlaşma sağlanmadan hiçbir işe girilmemeli. Kısacası bir dönüşüm projesine sosyal etki araştırması yapmadan ve uzlaşmaları sağlamadan başlanmamalı. Taraflar ortak paydada buluşmak için örgütlenmeli ama empati de kurabilmeli. Bunları gerçekleştirsek de kuşkusuz herkesin sorunu çözülemez belki, ama müşterek menfaatler ve asgari uzlaşma ortamları yaratılabilir.

Oysa şu anda kentleri kaybediyoruz. “Ne kazanıyoruz”, “Kaybettiklerimize değer mi” sorularını kimse sormuyor. Her şeyimiz maddiyat üzerine kurulu hale geldi. Ancak bu yüzden kültürümüzü ve sosyal değerlerimizi hızla kaybediyoruz.  Kısacası ‘kentsel dönüşüm’, ‘dönüşüm’, ‘bina bazlı dönüşüm’ adına ne diyorsak diyelim, mutlaka sosyal etkiye duyarlı projeler geliştirmeliyiz. Sağlıklı bir kent yaşamı için mekanları sürdürülebilir kılmak ve insanlar için tasarlamaktan başka bir seçeneğimiz yok.

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR