KENTDER tarafından hazırlanan "Kentsel Dönüşüm" raporu, 2012'de yürürlüğe giren yasaya rağmen ilerlemenin çok yavaş olduğunun altını çizdi. Başkan Hüseyin Rıza Erkanlı: "Gerekenler yapılmazsa, dönüşüm 40-50 yıl sürer..." dedi
2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası ile, ülke genelindeki 6.5 milyonluk hasarlı konut stokunun yenilenmesini öngören faaliyetlerin bugün geldiği noktayı masaya yatıran Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER) raporu, hedefin çok uzağında olduğumuzu ortaya koydu. KENTDER Raporunu değerlendiren Başkan Hüseyin Rıza Erkanlı, hedefin tutması adına yılda 330-335 bin konutun yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak:
"Ancak biz bunun 3'te biri düzeyindeyiz... Bu hızla kentsel dönüşüm 40-50 yıl kadar daha sürer" ifadelerini kullandı.
Hedefler çok uzakta kaldı: Dönüşüm değil yenileme
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'e açıklamalarda bulunan Hüseyin Rıza Erkanlı, kentsel dönüşüm çalışmalarının ağırlıklı olarak özel sektör tarafından yürütüldüğünü, yapılan çalışmaların da "dönüşüm değil yenileme" olduğunu söyledi. Erkanlı, Türkiye'nin dönüşüm sürecinde "patinaj" çeken bir noktada bulunduğunu, zira sektörde çalışma yürüten şirketlerin bıkkınlık yaşadığını belirtti.
6.5 milyon adetlik konut yenileme süreci devam ederken yeni riskli yapı adetlerine ulaşılacağını ve 2023 yılına kadar sağlıksız konut sayısının 3 milyon daha artmasının beklendiğini söyleyen Erkanlı:
"2010 yılından bu güne, 12 bin 415 hektarlık bir alan Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. 2014 yılı sonuna kadar yıkımı gerçekleşmesi gereken 41 bin 859 adet yapıdan 12 bin 384 adedinin yıkımı tamamlandı..." dedi.
Kentsel Dönüşümde hangi aşamadayız... Öğrenmek için tıklayın...
Alınması gereken önlemler
Açıklamasında sürecin hızlandırılması adına yeni finansal enstrümanların oluşturulması, riskli yapılar ve alanlardaki kat maliklerinin dönüşüm sürecine girmeden önce çok başlılığın önüne geçilmesi, kat maliklerinin karar alma sürecini hızlandırmak adına teknik ve yasal destek sunulması gerektiğini de söyleyen Erkanlı ayrıca, ada ve bölge bazında dönüşüm için kamu ve özel sektör işbirliğine uygun yeni metodların geliştirilmesi gerektiğini söyedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde