Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, yürütülen çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Genel Müdür Gürgen, 2023'e kadar 6.5 milyon riskli yapının dönüştürülmesinin hedeflendiğini açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Kentsel Dönüşüm Projeleri”nde bugüne kadar gelinen noktayı, yeni başlayacak projeleri ve kentsel dönüşümdeki hedefleri kamuoyuyla paylaşıyor. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen Cumhuriyetin yüzüncü yılında 6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün hedeflendiğini açıkladı.
Kritik dönem 2018
Vedad Gürgen, 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını açıkladı.
Kentsel dönüşüm projeleri profili
Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını, ayrıca bu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012 yılından bugüne kadar ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunduğunu belirtti.
Kentsel dönüşüme 1 milyar 350 milyon harcandı
Bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade eden Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümün 1 Milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini ise bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 Milyon kişiyi etkilediğini kaydetti. 2013 yılından bugüne iki yıl içinde 475 Milyon Türk Lirası kira yardımı yapıldığını açıklayan Vedad Gürgen,
“Kentsel dönüşümle ilgili kanunun özü anlaşma usulüdür ve anlaşma yolu ile riskli yapısını yıktıranlara kanun kapsamında oluşturulan dönüşüm hesabından kira yardımı, kredi, konut ve işyeri tahsisi ile konut sertifikası gibi destekler verilmektedir. Riskli yapılarda malikler ikamet ettikleri bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı alıyor. Kentsel dönüşüm alanlarında ise kira yardımı ile ilgili detaylar Bakanlıkça proje bazında belirlenmektedir.” dedi.
9 şiddetinde depreme dayanıklı yapılar
Kentsel dönüşüm ile en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapıların oluşturulduğuna dikkat çeken Vedad Gürgen, “Binalar yapım aşamasında 3 ayrı denetimden geçmektedir. Bakanlıkça proje ve planlar kontrol edilmekte, ilgili müdürlüklerimiz yerinde denetimler gerçekleştirilmekte ve ayrıca yapı denetim kuruluşlarınca da denetimler yapılmaktadır. Böylece proje, malzeme ve uygulama denetimi yapılmış olmaktadır.
Kentsel dönüşüm alanlarında salt konut veya ticaret alanı üretimi yapmadıklarını hatırlatan Gürgen, “Kentsel dönüşüm alanları yaşam alanları olup içerisinde sosyo-kültürel tüm faaliyetleri barındıran parkları, yeşil alanları ve spor tesisleri barındırmaktadır. Bu fonksiyonlara ulaşım ise yürüme mesafesi içinde sağlanacaktır. Ayrıca bisiklet yolları ile desteklenecektir. İmar kanunu ile tanımlanan kişi başı 10 metrekare yeşil alan sağlanması koşulları rezerv alanlar içinde geçerlidir.” şeklinde açıklamada bulundu.
250 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağlanacak
Dönüşümde Bütüncül bir yaklaşım altyapı sorunlarını gidermek ve yaşam kalitesini arttırmaya çalıştıklarını vurgulayan Genel Müdür Gürgen, enerji tasarrufuyla ilgili olarak da şu bilgiyi verdi: “Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 TL yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Bugüne kadar gerek alan bazında gerekse de bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilenmektedir. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 Milyon TL’dir. 6.5 Milyon yapının dönüşümü sağlandığında bu rakam yıllık bazda 3 Milyar Türk Lirasını aşacaktır.”
Konutlarda karanlık oda yok
Kentsel dönüşümün tasarım ve uygulama süreçlerinde yapıların konumunu belirlerken güneş, rüzgar, eğim ve eşik analizlerinin yapıldığını ifade eden Gürgen; “güneşten maksimum düzeyde fayda sağlanacak şekilde tasarımlar yönlendirilmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında karanlık oda, salona bağımlı oda gibi kavramlar yer almamakta aksine daha modern ve günümüz yaşam koşularına uygun tasarımlar oluşturulmaktadır. Tasarımlarda en önemli husus yenilikçi tasarımlarla yerele özgü mimarinin tercih edilmesidir.” dedi.
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ikat mülkiyetli tapuların dağıtıldığını vurgulayan Vedad Gürgen; kırsal alanlarda da yapı bazında analizler yapılarak yapılarını yenilemek isteyen vatandaşların kentsel dönüşümün imkanlarından faydalanabileceklerini açıkladı.
Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde