Geleceğin Türkiyesi’nin temel meselelerinden olan kentsel dönüşüm konusu, “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde ele alındı
15 Kasım 2013 / emlakwebtv
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen, “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde gelecek 20 yılda ülke gündeminin en önemli konularından biri olacak “Kentsel Dönüşüme” ilişkin tüm bilinmeyeler masaya yatırıldı. Zirveye konuşmacı olarak katılan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Genel Sekreteri Meltem Yılmaz; bulunduğu coğrafya gereği depremin her zaman büyük bir risk olduğu Türkiye’de bilinçsiz ve yanlış yapılanma yüzünden daha fazla acı yaşanmaması için su yalıtımının önemini anlatan bir sunum yaptı.
Antalya’daki 120 bin konutun yüzde 78’i risk altında
Zirvenin açılış konuşmalarını Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Kadı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu yaptı. Deniz Karataş, konuşmasında önemli bir konuya da vurgu yaptı ve Antalya’daki 120 bin konutun yüzde 78’inin risk altında olduğunu söyledi.
BİTÜDER Genel Sekreteri Meltem Yılmaz; kamu, özel sektör, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından pek çok katılımcıya kapılarını açan zirvenin “Kentsel Dönüşüm’de İnşaat Malzemeleri Sektörünün Önemi” adlı ikinci ana oturumunda konuştu. “Kentsel Dönüşümde Su Yalıtımının Önemi” başlıklı sunumunda Meltem Yılmaz, kentsel dönüşümle yıkılıp yeniden yapılacak binalara su yalıtımı uygulanmasının olası depremlere karşı alınabilecek en önemli tedbir olduğunu belirtti.
Yılmaz: “İstanbulda binaların yüzde 79’u hasarlı, bu binaların yüzde 64’ünde korozyon tespit edildi”
Rakamsal verilerle ülkemizin olası depremlere karşı hazırlıksız olduğunu gözler önüne seren Meltem Yılmaz şunları söyledi: “İstanbul’da 1999 depreminin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79’u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64’ünde korozyon tespit edildi. Bu da söz konusu binalarda su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin çürümüş olduğu anlamına geliyor. Su yalıtımsız bir bina 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. Türkiye geneline baktığımızda 19 milyon konut olduğu ve bunların 6,5 milyonunun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğunu görüyoruz. İstanbul’un, 19 ilçesinde son yapılan incelemelere göre 700 bin binanın 300 bininin riskli bina sınıfında olduğu ortaya çıktı. Bu rakamlar kentsel dönüşümün ne kadar önemli bir gereklilik olduğunu da ortaya koyuyor. Zirve için bulunduğumuz Antalya’da da 120 bin konutun yüzde 78’inin risk altında olduğunu üzülerek öğrendik. Benzer bir araştırmanın diğer illerde de yapılması durumunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıkacağını düşünüyoruz.”
Depremin kader olmadığına, sağlam binalar inşa ederek depremin yıkıcı etkilerinden kurtulabileceğimize dikkat çeken Yılmaz, “Türkiye gibi nüfusunun yüzde 95’inin deprem kuşağı üzerinde yaşadığı bir ülkede su yalıtımı bir bina için hayati öneme sahip. Bugüne kadar yaşadığımız deprem sonrasındaki acı tabloları bir daha yaşamamak adına alacağımız ilk tedbirlerden biri mutlaka su yalıtımı olmalı. Ancak ülkemizde maalesef su yalıtımı henüz zorunlu bir standart haline gelmedi. Bakanlığın bu konuda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Kentsel dönüşüm sürecinin henüz daha başındayken su yalıtımı zorunlu bir standart haline gelirse; daha dayanıklı, uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu binalar yapabiliriz” diye konuştu.
BİTÜDER Genel Sekreteri ayrıca merdiven altı üretimle mücadele için Bakanlığın bu alandaki piyasa gözetim denetim faaliyetlerinin de önem taşıdığını vurguladı.
İki ana oturum, iki de özel oturumun düzenlendiği zirvede; kentsel dönüşüm sürecinde yapılması gerekenler, kentsel dönüşümde karşılaşılacak zorluklar ve çözüm yolları, kentsel dönüşümün ekonomik boyutları, kentsel dönüşümün hukuki süreci ve kentsel dönüşüm sürecinde gayrimenkul değerlemenin önemi gibi birçok konu ele alındı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde