DASK bünyesinde toplanan 5 milyar TL'yi aşkın birkimin 'kentsel dönüşüm' kaynağı olarak kullanılması yönündeki adımlar Hükümet'te görüş ayrılıklarına yol açtı
DASK bünyesinde oluşturulan 5.2 milyar TL'lik kaynağın yeni 'kentsel dönüşüm' hamlesinde kaynak olarak kullanılmasına yönelik girişimler Hükümet cephesinde görüş ayrılıklarına yol açtı. Bu kaynağı kentsel dönüşümde kullanılmasına yönelik olarak ilk adımlar atılırken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in bu paranın kullanımına karşı olduğu öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in fonda biriken paraların doğrudan harcanması yerine DASK'ın garantörlüğünde oluşturulacak yeni bir proje ile dönüşüm hareketine girişilmesi yönünde çalışmalara başladığı belirtildi.
Yaşanacak olası bir deprem sonrasında poliçe sahiplerinin maddi zararlarının karşılanması amacıyla gerçekleştirilen bir birikim olarak dikkat çeken DASK'ın, kentsel dönüşüme harcanması yönündeki adımlar görüş ayrılıklarına yol açtı. Gazete Habertürk'te yer alan Rahim Ak imzalı habere göre, DASK bünyesinde biriken 5.2 milyar TL'lik paranın kentsel dönüşüme adaptasyonunu planlayan Hükümet böylelikle beklenen büyük deprem öncesinde binaların dönüşümüne önemli bir ivme kazandırmayı planlıyor. Acil olarak gerçekleştirilmesi gereken dönüşüm hamlesi için bu kaynaktan yararlanacak Hükümet, vatandaşların yeni evlerine taşınmalarına olanak sağlayacak sürece kadar ihtiyaç duyulacak finansmanı da buradan karşılamayı hedefliyor.
Hazine Müsteşarlığı'na bağlı DASK birikimlerinin amacı dışında kullanılmasına yönelik ilk itirazın ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldiği iddia edildi. Sigortalıların fonlarının direkt kullanılmasına karşı çıktığı belirtilen Şimşek'in, bunun yerine DASK garantörlüğünde yeni bir proje geliştirmeye gayret ettiği öğrenildi. Bu sayede sigortalıların paralarının kullanılmasının da önüne geçmeyi hedefleyen Şimşek, diğer taraftan da kentsel dönüşümdeki maddi yükü de minimum düzeye çekmenin yollarını arayacak.
Toplam finansal portföy değeri 2016 yılı sonu itibarıyla 4.59 milyar TL düzeyine çıkan DASK, Eylül 2017 döneminde de 5.2 milyar TL düzeyinde bir seviyeye ulaştı. 2016 yılı sonundaki artış bir yıllık periyot içinde 841 milyon TL düzeyine ulaşmıştı. DASK'ın ürettiği prim miktarı ise 2015 yılında 786 bin TL seviyesinde, 2016 yılında yüzde 11 oranındaki artış ile 876 bin TL düzeyine çıktı. Zorunlu Deprem Sigortası'na yönelen bina adedi de yıldan yıla önemli bir gelişim kat etti. Buna göre 2015 yılında yüzde 5.5 oranında artış yaşandı ve bir sene içinde DASK'lı konut sayısı 7.2 milyondan 7.6 milyon adede çıktı.
Kuruluşundan bu güne toplamda 522 adet hasar yapıcı deprem saptayan DASK, bu depremler sonrasında oluşan hasarlar karşılığında 172.7 milyon TL'lik hasar ödemesi yaptı. 785 bin TL'lik hasar ile önceki yıllara kıyasla daha düşük bir hasar ödeme oranına ulaşan DASK, en yüksek ödemeyi ise Van Depremi sonrasında gerçekleştirdi. Bu dönemde DASK 141 milyon DL'lik ödeme gerçekleştirdi.
Bugün itibarıyla Türkiye genelindeki binaların yüzde 43.2'sine yayılan Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 Depremi'nin ardından yürürlüğe koyulmuştu. Marmara Bölgesi genelinde bu oranın yüzde 53'ler düzeyine çıktığı belirtilirken, ülke geneliindeki 3.3 milyon binada sigortalılık oanının 1 milyon 413 bin düzeyine yaklaştığı vurgulanıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde