Kentsel Dönüşüm Yasası'nın kamuoyuna yeterince anlatılmadığını söyleyen Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, "Vatandaşlarımız hangi hakka sahip olduğunu bilmiyor." dedi.
İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin tamamında ve Türkiye'de bir çok insanın gündeminde kentsel dönüşüm meselesi var. Herkes evim ne olacak, geleceğimiz sorusunu soruyor. Emlakwebtv Genel Yayın Yönetmeni Bülent Yoldaş, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen ile kentsel dönüşümün ayrıntılarını konuştu.
Bülent Yoldaş:Bir yasa çıktı 2012 yılında. Beraberinde dönüşüm furyası da başladı. Gerçekten kentsel dönüşüm mü yapıyoruz, binaları mı değiştiriyoruz?
Nihat Şen: Keşke yapabilsek ama sadece binaları yeniliyoruz. Büyük ölçekli dönüşüm çalışmaları yapıyoruz diye yoğunluklu inşaat çalışmaları yapıyoruz. Çoğunlukla sadece bina yenilemesi diyebiliriz.
B.Y.: Kentsel dönüşümden ne anlamalıyız? Kentleri dönüştürerek neyi hedeflemeliyiz
N.Ş: Bugünlerde moda oldu. Parsel bazlı ve bina dönüşümü yaparken bile bir yazı var. Kentsel dönüşüm alanı yazıyor. Dönüşüm böyle bir şey değil. Kentsel dönüşüm sağlıksız yaşam alanlarından sağlıklı yaşam alanlarına yönelen, bu yaparken de yer altı yer üst kaynaklarının değerlendirilmesine, bizi biz yapan değerlerin korunmasına, bir türlü oturtulmayan geleneksel mimari karakterlerin oturtulmasına, hastalık üreten yaşam alanlarından insani gereksinimleri ön planda tutan, can ve mal güvenliğini sağlayan yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik bir girişim. Bugüne kadar bu unsurları içinde barındıran çalışma yapılamadı. Anayasanın 23. Maddesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamakla görevlidir diyor. 1999 Marmara Depremi'nden sonr yapı stokunun vahametini gördük. Acilen 19 milyon 500 bin adet yapı stokuna sahip Türkiye'de acilen 7 milyon 500 bin konutun yenilenmesi gerekiyor.
B.Y. Depremi bir kenara bırakalım. Aslında depreme karşı can güvenliği için binaların yenilenmesi gerek. En azından bu bina yenilenmelerinin sağlıklı biçimde yapılması lazım. Bu yenilemelerde bir takım sorunlarla karşılaşılıyor. Bu sırada en çok hangi tip anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor?
N.Ş.: Kamuoyunda parsel bazlı yenilemelerde ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorunların oluşmasının esas nedeni yasanın ve yasa içeriğinin kamuoyuna yeterince yansıtılamaması. Vatandaşımız yasa kapsamında hangi hakka sahip oluduğunu bilmiyor. İyi hazırlanan bir yasa ama uygulamada sorun var. Tamamen sürecin doğru yönetilememesinden kaynaklanan sorunlar da var. Cebinde 3 lirası 5 lirası olan müteahhit oluyor. Belediyelere gidin kolayca inşaat ruhsatı alabiliyorsun. Bir şey eksik. O inşaatı yapabilecek müteahhidin o inşaatı yapabilme becerisi var mı yok mu sorgulanmıyor.
B. Y. Yani dönüşüm projelerinde bir yeterlilik belgesi mi alınmalı?
N.Ş. Kesinlikle. Bunu yaparken de bu işi yapabilecek finansman modeline sahip mi, öz sermayesi var mı, bankadan kredibilitesi var mı yok mu sorgulanmıyor. Burada o inşaatı yapacak müteahhitlerin teknik ve kadro anlamında tecrübe, hem de inşaatı yapabilecek maddi kriterlerin aranması lazım.
- B.Y. : Kentsel dönüşümde kendin yık kendin yap dönemi başladı diye haberler yaptık. Bir düzenleme var. Nedir bu kendin yık kendin yap?
- N.Ş. Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları istenen seviyede değil. 5 yılda 125 bin bina yenilendi. 19 milyon 500 bin binanın 7 milyon 500 bininin acilen yenilenmesi lazım diyoruz. Yasanın öngördüğü ve sağladığı imtiyazlarla kişi kendi binasını yenileyebilir. Ne yapabilir? Risk analiz raporunu, zemin etüt raporunu yaptırabilir. Kendi binasını müteahide gerek kalmadan firmaya projelerini çizdirebilir. Devletin kendine sağladığı finansman kredilerinden yararlanarak binasını yenilenetebilir. Bunu metrekare kaybetmeden yapabilir. 2017'de devlet vatandaşa sen binanı yenileyeceksen daire başına 125 bin TL finansal destek veriyor. 2 yıl ödemesiz, 10 yılı ödemeli finansman imkanı. Devlet başka ne sağlıyor? Banka faizlerinin yüzde 30'unu devlet olarak bankaya ben ödeyeceğim diyor. Bu da yetmezse, 20 yıla 30 yıla kadar bankalar ödeme fırsatınız oluyor. Bu kredinin de vergisi yok. İstediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Kendi binanızı yenilerken, damga vergisi yok, veraset intikal vergisi yok. Artı en büyük özelliklerden biri de şu çoklu bağımsız bölümlerde, üçte iki çoğunluk kararıyla binanızı yenileyebiliyorsunuz. Enerji verimliliğinden faydalanabiliyorsunuz. Belediye harçlarından muafsınız. Hiçbir müteahhide gerek kalmadan kendi binanızı yenileyebilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde