Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği neden kuruldu?

Haziran 2013’te kurulan ve Ekim’de ilk genel kurulunu yapacak olan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik derneğini, dernek başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ile konuştuk

20 Ağustos 2013 / emlakwebtv / Havva Babaoğlu

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik  derneği neden kuruldu?

Hüseyin Erkanlı: Deneğimizi Haziran 2013’te kurduk Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği olarak. Asıl amaçlardan bir tanesi geçen mayıs ayında çıkan yasa ciddi hedefler ortaya koydu. Özellikle 20 yıllık süreçte 6,5 milyon konutun yıkılması veya sağlamlaştırılması gerekiyor. Bir de önümüzde deprem riski var çok önemli risklerden bir tanesi. Ülkemiz çok eski tarihlerden bu yana ciddi depremlerle karşı karşıya gelmiştir. Biz de dernek olarak bu belirlenen hederlere doğru bir şekilde ulaşılabilmesi iyi kentlerin tasarlanabilmesi ve bu süreçte oluşabilecek aksaklıkları ortaya koyabilecek fikirler geliştirmek için bir dernek yapılanmasına girdik. Özellikle amacımız toplumun ve kentsel dönüşümün tüm taraflarının beraber olabileceği geniş bir platform oluşturmak. O yüzden derneğimizin içinde müteahhitler, yatırımcılar, kat malikleri, profesörler, akademisyenler, bazı sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere bütün kuruluşları temsilen içinde olmasını istedik.

Bir diğer amaçlarımızdan bir tanesi özellikle derneğimizin isminde şehircilik kelimesi geçiyor.  Dünyada kentsel dönüşümü uygulamış şehirleri yerinde incelemek, uluslararası boyutunu ortaya koymak, orada yaşanan aksaklıklar orada yapılan başarıları ülkemize getirmek için böyle bir uluslararası boyuta da derneğimize koyduk.

Derneğiniz içerisinde daha kimlerin olmasını istersiniz?

Hüseyin Erkanlı: Özellikle müteahhitler yatırımcılar, kat maliklerinin kurduğu yönetimler, akademisyenler, banka yöneticileri de dahil olmak üzere hepsini olmasını istiyoruz. Bu dernek işbirliğini uluslararası derneklerle birlikte hareket etmek istediğimiz için onları da yasa ve yönetmelikle uygun şekilde bir işbirliği platformu içine koyacağız.

Derneğin amaçlarını maddeleştirmek istersek nasıl sıralayabiliriz?

Hüseyin Erkanlı: Birinci amacı; Bu bir aktif süreç kentsel dönüşüm süreci.  İçinde ciddi anlamda insan barındıran birçok boyutu olan bir süreç bizde bu süreçte derneğin içindeki farklı bakış açısına sahip tarafların fikirlerini bir platformda birleştirmek istiyoruz. Bu birleşme sonucunda özellikle yönetmelikler ve yasalarla ilgili teklifleri sunmak istiyoruz. Çünkü uygulamadaki aksaklıkları yerinde daha iyi görebiliriz.

İkincisi; Master planlar bazında daha iyi kentler  marka kentler oluşturmak için bir takım öneriler ortaya koymak istiyoruz. Yani kentsel dönüşümün mekânsal boyutunun ekonomik kültürel tarihsel her anlamıyla yeni bir boyut katmak istiyoruz. Bu mekânsal boyutun dışındaki o alanında teklifler sunarak ortaya koymak istiyoruz. Kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yıkımlar yapılacak yeni binalar yapılacak bu yeni binalar yapılırken kentin global hedeflerini ve geleceğini de bir şekilde şekillendirmek gerekiyor. İkinci en önemli hedeflerimizden bir tanesi de bu.

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneğindeki şehircilik kısmını biraz daha açabilir miyiz?

Hüseyin Erkanlı: Şehircilikle ilgili marka kentler global hedefleri olan kentler oluşturmamız gerekiyor. Ben şöyle söylüyorum plansız planlamalar. Kentler oluşturulmuş. Bazı planlamalar yapılmış. Ama kent kendi kendine gelişmiş bırakılmış kentler. Master planlar üzerinde çok fazla düşünülmeden gelişmiş. O yüzden şehircilik kavramını biraz daha netleştirmek biraz daha yeni teklifler getirmek istiyoruz. Yeni, global hedefleri olan özellikle kentin kimliğini ortaya koyabilen bir çekim alanı oluşturabilecek kentler ortaya koymak istiyoruz. Mesela İstanbul önemli bir marka kent olabilir. Aslında İstanbul rahatlıkla ulaşılabilecek, tarihi ve kültürü çok eski yıllara dayanan çok dinamik bir şehir. Bu şehir kentsel dönüşüm yapılırken dünyanın en önemli marka kentlerden bir tanesi olması gerekir. Marka kentler ülkelerinin önüne geçmiş durumda. Dünyada yaklaşık 100 tane marka kent dünya ekonomisinin yüzde 30’unu sırtlamış durumda. O yüzden İstanbul’u hak ettiği konuma getirmemiz gerekiyor.

Kentsel dönüşümde ülke olarak ne durumdayız?

Hüseyin Erkanlı: Yasa yeni bir yasa. Mayıs ayında itibaren yaklaşık 3 bin 150 hektar alan riskli alan ilan edilmiş. Bunun 880 hektarı da İstanbul’da. İstanbul’da 1340 civarında bina tapuya riskli bina olarak şerh edilmiş. Türkiye genelinde riskli yapıların %90 İstanbul’da. Kamu bu işte öncü sıralarda. Üç tane önemli yıkım gerçekleştirdi. İlkini 5 Ekim 2012’de gerçekleştirdi. İlk etapta 6 bin civarında kamu binası yıkıldı ve o süreçte bu 13 bine çıktı. Daha sonra 6 Nisan’da Gaziosmanpaşa’da başlayan ve 33 ilde devam eden bir yıkım. Orada da 33 bine yakın konutun tekrar yıkıldığını görüyoruz.  Son olarak 17 Ağustos’ta da 46 ilde bir yıkım gerçekleşti. Orada da 35 kamu binası 87 bin 600 civarında da bağımsız bölümün yıkımı gerçekleştirildi. Toplamda 135 binden daha fazla konut yıkımı gerçekleştirildi. Önemli bir kısmı da kamuya ait binalar. Ama bu da önemli bir hedeftir. Bakanlığın 2013 ile ilgili 200 bin hedefine yaklaşıldığı görülüyor. 2014’te de bu 400 bin bağımsız bölüme çıkacak. 2014 yılında özel sektörün de kentsel dönüşümde daha aktif olabileceğini düşünüyorum.

Erkanlı Grup olarak kentsel dönüşümdeki faaliyetleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Hüseyin Erkanlı: Erkanlı grup olarak kentsel dönüşümü yatırım öncelikli konu haline getirdik. İstanbul asıl hedeflediğimiz alanlar. Kartal’da, Yeni Sahra’da bir kentsel dönüşüm ofisi kurduk. Avrupa yakasında da kentsel dönüşüm ofisleri kurmaya çalışıyoruz. Erkanlı grup olarak kat malikleriyle beraber kendi riskli alanlarımızı bölgelerimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun içinde 15 dönüm ve üzeri için kanunen hak var. Maltepe, Acıbadem, Kadıköy, Kağıthane, Eyüp, Beşiktaş, Sütlüce hatlarında çalışmalarımız devam ediyor. Belli noktalarda kapasitemiz ve kabiliyetimiz doğrultusunda çalışacağız. İstanbul’da birçok alanda riskli yapı ve riskli alan yapılabileceği görülüyor. Yapı stoğu 4 milyon adet bunun 2 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. O yüzden de İstanbul’un her yerinde kentsel dönüşüm projesi yapabilirsiniz ancak biz kapasitemiz ve kabiliyetimiz oranında belli bölgelerde çalışmalarımıza başlayacağız.

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR