Kentsel dönüşüm nedir ve şartları nelerdir? Türkiye’de Kentsel Dönüşüm süreci, riskli alan tespiti nasıl yapılır yıkım masraflarını kim karşılar? Hepsi bu yazımızda!
Kentsel dönüşüm; 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanundur. Kentlerde yer alan riskli/sorunlu alanların tespitinden sonra bu bölgelerde yapılan yenilenme, onarım gibi çalışmaların yapımına da Kentsel Dönüşüm denilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu kentsel dönüşüm tanımı ise şöyledir:
Kentsel sorunlar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak bir bölgenin ekonomik, toplumsal ve mekansal özelliklerinin incelenmesi sonucunda uygulanabilir bir yol haritasının oluşturulmasıdır. Kentsel Dönüşüm insan odaklı bir uygulamadır.
- Yaşam güvenliği açısından riskli bir bölge olması,
- Zemin durumu,
- Mülkiyet sahiplerinin isteği,
- Altyapı ve ulaşım eksikliği,
- İmar ve mülkiyet problemleri,
- Fiziki ve sosyal donatı alanı yetersizliği,
- Arsa bedelleri,
- Nitelikli konut alanı ihtiyacı.
Başakşehir ve Hilalşehir kentsel dönüşüm proje uygulamalarının 1995 yılında başlaması ile birlikte Türkiye’de de Kentsel Dönüşüm projesi başlamış oldu. Bununla birlikte 2003 yılında hasılat paylaşımı projeleriyle kendi kaynağını üretme modelini geliştiren TOKİ tarafından birçok proje hayata geçirildi. Daha sonra 2011 yılında Van’da yaşanan büyük deprem sonrası Kentsel Dönüşüm projeleri hızlanmaya başladı.
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” çıkarılarak tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirildi. İstanbul başta olmak üzere riskli alanlarda yer alan ve çarpık kentleşme sonucu oluşan gecekondu mahalleleri de Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında yıkılarak modern konutlar inşa edildi.
Binanız, riskli yapı, riskli alan, rezerv alanı grubuna giriyorsa bu yıkılacak demektir. Bunun için ise riskli yapı tespiti için başvurmanız gerekiyor. Bakanlık tarafından yetkili kurum ve kuruluşlara risk tespit işlemi yaptırılarak sonuç belediyeye bildirilecek ve bu tespit işlemi için kat maliklerine bir süre verilecektir.
Binanızın riskli olup olmadığını anlamak için size verilen süre içinde başvuru yapmazsanız, bu süre içinde Bakanlık tarafından ya da Belediyeler tarafından yapılacak ya da yaptırılacaktır.
Binanızın yıkılmasını istemiyorsanız kat malikleri bu duruma 15 gün içinde itiraz edebilir. Bu itirazlar; Bakanlık, üniversitelerde görevli inşaat, jeoloji veya jeofizik mühendisliği ile hukuk öğrenimi görmüş öğretim üyeleri arasından seçilecek olan üç ve Bakanlıkta görevli iki kişiden teşkil edilen teknik heyet tarafından incelenecek ve karara bağlanacaktır.
Binanız riskli yapı olarak tespit edildikten sonra tapu kütüğünün beyanlar hanesine belirtilmek üzere, tespit tarihi itibariyle en geç 10 iş günü içinfr Bakanlık, Toki veya Belediye tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek.
Riskli binanın yıktırılması için, bu binanın kat maliklerine 30 günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde bina, kat malikleri tarafından yıktırılmadığı takdirde, belediye tarafından yıktırılacağı belirtilir ve tekrar ek süre verilir. Verilen bu süre içinde de kat malikleri tarafından yıktırma yoluna gidilmezse, bu yapılar tahliye ettirilerek yıktırılır.
Alo 181 Nedir? detaylar için 'Alo 181 Nedir? Neden Kurulmuştur?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Binanın kentsel dönüşümü için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yapıldıysa yıkım müteaahhit firma tarafından yapılır. Yıktırma işlemi Bakanlık veya Belediye tarafından yapılırsa, yıkım masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının hakları oranında ipotek koyar ve bunu hak sahiplerine bildirir.
Kanun uygulaması için belirlenen alanlar; riskli alan, rezerv alanı sınırları içinde olup, riskli yapılar dışında kalan diğer yapılar (yeni yapılmış bile olsa) uygulama bütünlüğü bakımından birlikte değerlendirileceği için gerekirse yıkılır.
[resim2]
Anlaşma ile tahliye edilen binalarda oturan kiracı veya ayni hak sahibi olanlara da geçici kira ve konut yardımı yapılır.
[resim3]
Kentsel dönüşüm kredisi; Resmi Gazete'de yayımlanan 6306 sayılı ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'' kapsamında bulunan riskli bölgelerde bulunan konutlarda yaşayan kat malikleri ve kiracılar için sunulan bir kredi türüdür. Bu krediyi konut kredisinden ayıran özellik ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu krediyi çekenlere faiz kredisi sağlamasıdır.
[resim4]
Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar? detaylar için 'Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
* Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için, konutun ''Riskli Alan''da yer alması ve bunun teknik raporlarla tespit edilmesi gerekiyor.
* Rapor sonrasında müteahhit anlaşması yapılmalı ve riskli yapı anlaşma ile tahliye edilmelidir.
* Kentsel dönüşüm kredisi kullananlar kira yardımı alamıyor.
[resim5]
* Riskli yapı kategorisinde yer alan binalar kentsel dönüşüm ile birlikte yıkılıp deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa edilir. Böylece bu binalarda yaşayanlar, deprem gibi afet durumunda en az riskle karşılaşırlar. Can ve mal güvenlikleri korunmuş olur.
* İnşaat sektöründeki modern ve teknolojik gelişmeler ile yeniden yapılan binalar, mevcut değerinden daha fazla bir değere sahip olur.
* Kentsin dokusunu bozan çarpık yapılaşma, özellikle İstanbul gibi metropollerde fazlasıyla rahatsız edicidir. Kentsel dönüşüm ile birlikte bu kirlilik yok edilir, şehrin silüeti düzelir ve çok daha güzel bir görünüme kavuşur.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde