Kentsel dönüşümde A'dan Z'ye merak edilen tüm soruları Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören yanıtladı.
Riskli yapılarda kiracıların ve hak sahiplerinin elde ettiği haklar arasında doığrudan ve dolaylı yardımlar bulunuyor. Dolaylı yardımlarda inşaat maliyetini yaklaşık yüzde 25 düşüren bir teşvik bulunuyor. KDV desteği ve bir takım vergi ve harçlardan muafiyet söz konusu oluyor. Bunlar toplandığında yaklaşık yüzde 25 civarında maliyet azalmış oluyor. Doğrudan yardımlarda ise devletin 18 ay boyunca yaptığı kira yardımı bulunuyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Riskli alan tespiti nasıl yapılır?
Bölgesinin risk tespitinin yapılmasını isteyen kişi öncelikli olarak ilçe belediyesine başvurusunu yapmalı. Böylece süreç başlamış oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İdare tarafından Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı'nın da görüşü alınarak süreç bakanlar kuruluna devrediliyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Risk tespit raporu belediyeler, üniversiteler, lisanslı kuruluşlar tarafından hazırlanır. Risk tespit raporunda hukuka aykırılık ve teknik verilerle uyuşmazlık varsa, raporun çıktığı tarihten itibaren 15 gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne itiraz bildirilir.
Haberin videosu için tıklayınız.
Kentsel dönüşüm kapsamına girmiş bir binadaki daire ya da iş yeri sahibi olan malikler 18 ay boyunca 700 TL civarında bir kira yardımı alıyorlar
Haberin videosu için tıklayınız.
Kentsel dönüşüm ve yenileme alanları riskli alanlar ve riskli binalar olarak ikiye ayrılıyor. Rsikli binalarda apartmandaki kat malikleri arsa payları doğrultusunda hak sahibi olabiliyorlar. Riskli alanlar da ise yine hak sahipleri arsa payı ölçüsünde pay alıyorlar fakat burada paylaşım belediyelerin vasıtasıyla yapılıyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Kentsel dönüşüm hakkında en çok açılan davalardan biri arsa payı düzeltme davaları oluyor. Bina yenilemelerinde kimi zaman müteahhitler kendilerine düşecek dairenin arsa payını daha yüksekten belirliyor ya da yeni binada kat malikinin dairesi eski daireye göre daha az arsa payı alıyorsa burada maliklerin dava açma hakkı doğuyor. Dava açıldığında arsa payı her bir dairenin metrekaresi ve konumuna göre bilirkişiler tarafından belirleniyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Kat karşılığı bina yenilemelerinde en önemli husus; imar durumu. Binanın yapıldığı zamandan bu yana imar durumunda değişiklikler meydana gelmiş olabileceğinden yeni yapılacak binada yeni imar durumu geçerli olacaktır.
Haberin videosu için tıklaynız.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde maliklerin bir apartmanda 2/3 çoğunluğunu oluşturmaları karar almak için gerekli olmakla birlikte, yeterli değildir. Eğer alınan kararlarda hukuksuzluk ve haksızlık söz konusuysa 2/3 çoğunluğa itiraz edilebilir.
Haberin videosu için tıklayınız.
Sözleşme iki kişi arasında olduğundan müteahhit her bir malikle ayrı sözleşme yapabilir. İki tarafta maddeleri kabul ettikten sonra, iki taraf için açık kalmayacak şekilde maddeler hazırlandıktan sonra sözleşmeler yapılabilir. Sözleşmelerin hazırlanmasında mutalaka hukukçulara danışılması gerekir.
Haberin videosu için tıklayınız.
İmar artışı olmayan binalar genellikle müteahhitlerin karlı bulmadıkları ve dönüşümden para kazanamayacakları yapılar oluyor. Fakat bu yapılar can ve mal güvenliği açısından risk taşıyorsa nasıl yenilecek? Burada devreye "Anahtar Teslimi Kentsel Dönüşüm" giriyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Afet riski altındaki alanların belediyeler tarafından ilan edildikten sonra bütünüyle bir master planının yapılması gerekiyor. Master planda yenilenecek alanların altyapı çalışmalarının, sosyal kültürel alanlarının yerleştrilmesi gerekiyor.
Haberin videosu için tıklayınız.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde