Kentsel dönüşüm değil, binasal dönüşüm

AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün aslında binasal dönüşüm olduğunu söyledi

Aralarında 'Evim Kadıköy'ün de bulunduğu çok sayıda önemli projede imzası bulunan Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümü, 'binasal' dönüşüm olarak tanımladı.

Kadıköy'de kaos ortamı
Konut alanında ağırlıklı olarak Bağdat Caddesi ve çevresindeki binalar için projeler geliştiren AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu,  kentsel dönüşüm adı verilen binasal dönüşümün Kadıköy'de kaos ortamına neden olduğunu belirterek: 'Kadıköy'de malikler değerli bir lokasyonda yer alan ama sağlam olmayan binalarını yenileyip olası İstanbul depremine karşı sağlam binalarda oturmak ve gayrimenkullerini daha da kıymetlendirmek için binalarını yeniliyorlar. Her projenin maliyeti en az 2-3 milyon dolar civarında, satış fiyatları için ise bundan daha fazla rakamlardan söz edebiliriz.' AE Mimarlık'ın daha çok Kadıköy'de projeler geliştirdiğini ve sadece bir inşaat firmasına son 2 yılda 20 parselde proje çizdiklerini ifade eden Erkurtoğlu: 'Şu anda 25 farklı firmaya ait projelerin çizimi aynı anda yürüyor. Projelerin devamı da gelecek. Özellikle Kadıköy bölgesine, Anadolu'dan ve İstanbul'un Avrupa yakasından gelen inşaat firmalarının yoğun bir ilgisi bulunuyor. İnşaat sektörüne sürekli yeni firmalar adım atıyor.' ifadelerine yer verdi.

Kadıköy beton yığınına dönüşür mü?
Adına kentsel dönüşüm denilen bu yenilenme hareketinin sadece konut sahiplerinin olası İstanbul depremine karşı sağlam binalarda oturma isteğine cevap verdiğini belirten Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün yaşanılan kente bir katkısı olmadığını aksine kente yük bindirdiğini vurguladı.

Kent yaşanılmaz hale gelir
'Bu dönüşümün parsel bazında değil ada bazında yapılması, adalarda emsal transferleri yapılarak yeni donatı alanlarına muhakkak yer ayrılması gerekmektedir. Aksi takdirde yolların, altyapının, donatı alanlarının değişmediği bu dönüşümde, yaşadığımız kente daha çok yük bindirmiş olacağız ve yaşamaya çalıştığımız kenti daha da yaşanılmaz hale getireceğiz.' diyen Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün bir örneği olan Fikirtepe'de fikrin doğru, uygulamanın ise yanlış olduğunu vurguladı. Ahmet Erkurtoğlu, çok karışık olan mülkiyet yapısının çözümü için emsalin 2 katına çıkarılmasını doğru, yüksekliğin 80 metre ile sınırlandırılmasını ise yanlış bulduğunu açıkladı. Fikirtepe'deki imar plan notları ve İstanbul imar yönetmeliğindeki kısıtlamalardan dolayı Fikirtepe'nin, estetik binalar yerine apartmanlar topluluğu haline geleceğini vurgulayan Erkurtoğlu, yetkili mercileri Fikirtepe'nin ve Kadıköy'ün beton yığınına dönüşmemesi için önlem almaya davet etti.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Ünlü mimarların kendi evleri

İlginç Mimari Yapılar

Ünlü mimarların ünlü sözleri

Mimar mı, İç Mimar mı aralarındaki fark nedir? İç Mimarlar Ne Yapar?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR