Kentsel dönüşüm başvurularında patlama yaşandı

Bursa’da yapılan kentsel dönüşüm kapsamında riskli evini yenilemek isteyenlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruları katlanarak artıyor

27 Ağustos 2013 / emlakwebtv

Kentsel dönüşüme 77 İlden 33 Bin 275 başvuru yapıldı

Marmara Depremi’nin 14. yıldönümünde Bursa’da yapılan patlatmalı yıkım sonrası kentsel dönüşüm kapsamında riskli evini yenilemek isteyenlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruları katlanarak artıyor. Bakanlığa İstanbul, Ankara, Balıkesir, Eskişehir ve Diyarbakır gibi illerden yoğun şekilde kentsel dönüşüm başvurusu gelirken, Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta oturanlar “bizde deprem yok” gerekçesiyle dönüşüme ilgisiz kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmara Depremi’nin 14. yılında başlattığı kentsel dönüşümün 3. Etabında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yoğun yıkım başvuruları geldi. Vatandaşların başvurusu üzerine bugüne kadar 33 bin 275 bağımsız birim, bakanlığın lisans verdiği kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiği incelemenin ardından riskli tespit edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen bölgelerde ise 185 bin 287 konut riskli sayıldı. Türkiye genelinde riskli alan ve riskli binalarda bugüne kadar toplam 154 bin 986 bağımsız birimin yıkımı gerçekleşti.

Kentsel dönüşüme en fazla talep 23 bin 269 bağımız birimle İstanbul’dan gelirken, İstanbul’u bin 203 konutla Ankara, 637 konutla Eskişehir, 497 konutla İzmir, 447 konutla Diyarbakır, 327 konutla Hatay, 209 konutla Balıkesir, 179 konutla Antalya ve 165 konutla da Elazığ 165’le takip etti.

“Bizde Deprem Yok” Dediler Dönüşüme İlgisiz Kaldılar

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanununa 4 il ilgisiz kaldı. Bayburt, Karaman ve Yozgat’ta vatandaşlar deprem kuşağında yer almadıkları gerekçesiyle binaların risk tespitini yaptırmazken, birinci derece deprem bölgesin olan Siirt’ten de dönüşüme hiç başvuru gelmedi.

Kentsel dönüşümü 81 ile yayma konusunda kararlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu illere özel çalışma başlatarak “kentsel dönüşümün sadece depremle ilgili bir konu olmadığını, binaların taşıyıcılarının sağlamlığının yanı sıra, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ gibi afetleri de kapsadığını” anlatmaya çalışıyor. Konya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da, kendiliğinden çöken binaları örnek gösteren Bakanlık yetkilileri, riskli bina tespitleri için 4 ildeki vatandaşlardan destek bekliyor.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR