Kentler bazında konut kredisi kullanım analizi

2017 yılının 2. çeyrek döneminde Türkiye genelinde konut kredisi kullanımında önemli bir artış kaydedildi. En yüksek artış İstanbul'da yaşandı

Türkiye genelinde konut kredisi kullanımında  önemli artışlar kaydedildi. 2. çeyrek dönemine ilişkin olarak yapılan araştırmalarda konut kredisi kullanımının en fazla yükseldiği kent İstanbul oldu. 

Konut kredisi kullanımı en çok hangi şehirlerde yükseldi?

Konut kredisi kullanımındaki artış çok sayıda araştırmaya konu olmayı sürdürüyor. Pronote Gayrimenkul Geliştirme ve Danışmanlık tarafından gerçekletirilen bir araştırma  2017 yılının 2. çeyrek dönemi itibarıyla konut kredisi kullanımında önemli artışlar yaşandığını gösterdi. Ülke genelinde konut kredisi kullanımının en fazla yükseldiği kent İstanbul oldu. Artış oranlarında İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya kentleri izledi. 

Toplam kredisi kümülatif miktarı yüzde 19 artışla 180 milyar TL oldu

Son dönemde açıklanan sektörel kredi verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Pronote Gayrimenkul Geliştirme ve Danışmanlık’ın Kurucu Ortağı Emir Sezgin,  2017 2. çeyrek itibariyle Türkiye genelinde önemli artışlar yaşandığını söyledi. Sezgin, ülke çapında toplam konut kredisi kümülatif miktarının 180 milyar TL’ye ulaştığını belirterek: "Bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam konut kredisi kümülatif miktarının yüzde 19 artış gösterdiğini görüyoruz..." yorumunda bulundu.

Kentler bazında en yüksek konut kredisi artışları ve rakamlar

Pronote Gayrimenkul Geliştirme ve Danışmanlık tarafından hazırlanan rakamlara göre konut kredisi kullanımında ulaşılan düzey, ilk 3 kent bazında şu şekilde belirlendi:

2017 Haziran sonu itibariyle 3 büyük kentte son durum

- İstanbul’da 59,8 milyar TL,

-Ankara’da 21,5 milyar TL,

-İzmir’de 13 milyar TL konut kredisi kullanımı gerçekleşti.

Bu kentlerin ülke genelinde kullanılan toplam konut kredisi kümülatif miktarı içindeki ortalama oranları ise şöyle 

- İstanbul, %33,06,
- Ankara %11,91
- İzmir’de  %7,23

Böylece üç büyük kentte kullanılan toplam konut kredisi kümülatif miktarı içindeki yeri yüzde 51'in üzerine çıktı. 

Bursa ve Antalya 4 ve 5. sıralarda

Bu üç büyük kenti ise 4. sıradaki Bursa ve 5. sıradaki Antalya izledi. Bursa'da kullanılan kümülatif konut kredisi düzeyi 6 milyar  494 milyon 902 bin TL ile yüzde 3.59'luk oranı kapsarken, Antalya 5 milyar 892 milyon 758 bin TL ile yüzde 3.26'lık oranda gerçekleşti. 

Konut kredisi kullanımında son 5 kent

Diğer taraftan konut kredisi kullanımının en düşük olduğu kentler Bayburt, Ardahan, Hakkari, Muş ve Gümüşhane oldu. En düşük kullanım 2017 Haziran sonu itibarıyla 63,1 milyon TL olarak Bayburt’ta gerçekleşirken bu kentin Türkiye genelinde toplam konut kredisi kümülatif miktarı içindeki ortalama oranı ise, sadece yüzde  0,03 oldu. Bayburt'un ardından Ardahan 89 milyon 749 bin TL ve yüzde 0.05'lik pay ile ikinci, Gümüşhane 118 milyon 351 bin TL ve yüzde 0.07'lik pay ile üçüncü, Muş 125 milyon 002 bin TL ve yüzde 0.07'lik pay ile dördüncü olurken, Kilis'in de 128 milyon 895 bin TL ve yüzde 0.07 oranı ile beşinci sırada yer aldığı görüldü. 

Faiz oranlarında artış

Bankaların uygulamakta olduğu konut kredisi faiz oranlarına ilişkin analizde ise son 1 yıl içinde yüzde 12'ler düzeyine varan bir düşüş kaydedildi. 2016 Temmuz ayı ortalama konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.14 düzeyinde gerçekleştiği ve bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte bu oranın yüzde 1.01'ler düzeyine gerilediği de görüldü. Bankalar 100 bin TL kredi için aylık ortalama %1,01 faiz oranından hareketle 10 yıllık sürede aylık ödemeleri 1.441 TL olarak belirlerken, bu ödemeler 5 yıllık vadede 2.230 TL düzeyinde gerçekleşti. 

Konut kredisi kullanımı önümüzdeki dönem daha da artacak

 Pronote Gayrimenkul Geliştirme ve Danışmanlık’ın Kurucu Ortağı Emir Sezgin, konut kredisi kullanım miktarı ile faiz oranları arasında ters bir orantı bulunduğunu belirterek: "Bu durum kredi kullanım miktarı ve konut satışlarına olumlu yönde etki ediyor. Yeni düzenlemeler ve özel sektör kampanyaları ile birlikte, konut kredi kullanımının önümüzdeki dönem daha da artmasını bekliyoruz." dedi. 
 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR