Başbakan Davutoğlu'nun İstanbul'a "hançer" niteliğinde yapılara izin verilmeyeceği yönündeki açıklamasına rağmen mega inşaatlar kentin akciğerlerine hançer saplamayı sürdürecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumartesi günü Süleymaniye'de gerçekleştirilen Mimar Sinan'ı anma etkinliğinde yaptığı "hançer" nitelikli binalara artık izin verilmeyeceği yönündeki ifadeleri ilk bakışta sosyolojik bir duyarlılığın işareti şeklinde okunabilir. Gerçekten de Türkiye'yi tanımayan biri söz konusu konuşmayı duyduğunda, siyasi iktidar mekanizmasının geçmişte farklı odaklarca yapılan hatalardan ders çıkarmış bir "dönüşüm" hamlesinin yönlendiricisi ile karşı karşıya kaldığını düşünebilirdi.
Hançeri saplayan kim, cinayetini beğenmeyen kim?
Gariplik buradadır: İstanbul silüetini darmadağın eden bu binalara izin veren de, bunların hançer niteliğini doğrulayan da, çok daha önemlisi bu politik realiteye dışarıdan bakıp-şayet politik hedefler gözetilmiyorsa-anlaşılması güç bir yabancılaşmanın içine yuvarlananlar da bu siyasi aktörlerdir.
Başbakanın kullandığı hançer simgesi ve haince vurulan İstanbul
Kuşkusuz "hançer" retoriği etkileyicidir. Tarihten alınan bu "simge", modern kentle ilgili bir soruna, dürüstçe yürütülmemiş bir mücadelede "haince" ulaşılmış bir zafer çağrışımıyla dokunmuş olur. Çünkü, hepimiz biliriz; hançer giysinin içinde saklanan ve düşmanın fark edemediği bir silahtır. Başbakanın "hançer" simgesi ile İstanbul'un "haince" vurulduğunu anlatmak istediğini düşünmek için yeterince nedenimiz vardır o halde.
Bu durumda da akla ilk gelen soru, ülkeyi bunca zamandır yönetenlerin, İstanbul hançerlenirken "nerede" olduklarıdır. Elbette yaygın bir açıklama biçimi olarak "kandırıldık" bayağılığından yararlanılmayacaksa geriye kala kala, bu cinayetin bir parçası olmaktan dolayı pişman oldukları yönündeki açıklama kalır. İşte bu halde iyi bir noktadayız demektir. Ancak bu da gelecek için sorumluluk yükler siyasi otoriteye. Çünkü yürütülmekte olan mega projelerin durdurulması zorunluluğu doğacaktır artık.
Kente değil ciğerlerine hançer
Başbakan'ın "bundan böyle İstanbul'a hançer" niteliğinde binalara izin verilmeyeceği yönündeki ifadesinin Mimar Sinan'ın anıtsal eserinin gölgesinde insanı sarmalayan abidevi ilhamdan türeyen ani bir coşkunluk hali olarak okunmasını öneriyorum. Zira bu şiirsel anlar, modern dünyanın değerleriyle aniden yitirilebilir. Bizde de böyle olmuştur.
Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı "kim ne derse desin Kanal İstanbul inşa edilecek" açıklaması, gerekse Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesinin üçüncü etap çalışmalarının süreceğine ilişkin bilgiler İstanbul'un ciğeri niteliği taşıyan Kuzey'deki yaban hayatına yeni hançerlerin vurulmaya devam edeceğini gösteriyor bizlere.
Güncel politik hesapların ya da vizyonsuz yöneticilere ilişkin uçucu eleştirilerin öte yanında ise esas handikapın, kentin silüetine vurulan darbenin ve çok daha önemlisi, kentin asal bileşeni olan insana yaşam veren güç olarak doğaya yönelmiş tahripkar ilişkiden doğduğunu görmek çok kolaydır artık.
Ve İstanbul sessizce ölmektedir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde