Kendi binasını dönüştürmek isteyene sıfır faizli kredi fırsatı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşüm yasası ile kendi binasını dönüşüme sokmak isteyen vatandaşlara sıfır faizli kredi sunulacağını açıkladı

17 Ağustos Depremi'nin 18. yıl dönümünü geride bırakan Türkiye, kentsel dönüşüm hamlesini gerçekleştirmek için önemli yasal düzenlemelere hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme hazırlık ve dönüşüm sorunlarının aşılması hususunda Hükümet'in önemli yasal reform hazırlığı içinde oludğunu belirterek, dönüşümü kendisi yönlendirmek isteyen vatandaşlara kredi fırsatlarının sunulacağını açıkladı. Kendi binasını dönüştürmek isteyenler sıfır faizli kredi verileceğini açıklayan Özhaseki, bu dönüşümün de vergiden muaf olacağı bilgisini paylaştı. 

21 tesis satılacak, kentsel dönüşüm 2 milyar aktarılacak

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüme destek olmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanılığı Bünyesi'nde yer alan 21 tesisin satışının gerçekleştirileceğini de belirterek: "Bu tesislerin satışından elde edilecek yaklaşık 2 milyar TL'lik gelirin kentsel dönüşüme aktarılmasını hedefliyoruz..." dedi. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme girmiş konutların sahiplerine kira yardımlarının sürdüğünü ve bu yardımların 36 ay süresince geçerli oludğunu vurgulayarak: "Kendi binasını dönüştürmek isteyenler, bankadan faiz almışsa bu faizin yüzde 4'üne biz destek oluyoruz. Yeni yasa ile birlikte bu faiz desteğimiz daha da yükselecek. Finans kaynakları yaratılacak ve faizi biz karşılayacağız. Elimizdeki imkanlarla seferber olacağız ve sıfır faizle, kendi evini dönüşüme sokmak isteyenlere destek sunacağız." dedi. Bakan Mehmet Özhaseki, bu desteğin yalnızca şahıslara değil, belediyelere de verileceğine dikkat çekerek: "Belki masraflar alınabilir. Onun dışında da bir şey talep etmeyeceğiz..." şeklinde konuştu. 

En geç 2030 öncesinde bir deprem var gibi gözüküyor

Depremin Türkiye için önemli bir tehdit potansiyeli taşıdığını ve en geç 2030 yılı öncesine dek bir depremin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirten Özhaseki: "Gelecek sene içinde 500 bin bağımsız birimin dönüşümünü hedefliyoruz. Bunların 200 bin adedi ise İstanbul'da yer alıyor. Hedefimiz bu. Elbette biz 1999 depreminden sonra inşa edilen binaların sağlam olduğunu kabul ediyoruz. Bunun öncesindeki yapı stok adedi ise 7.5 milyon civarında. Tüm bunların riskli olduğunu kabul ediyoruz. 2030 yılına kadar bir an önce, tüm bu dayanıksız konutların dönüşümünü başarmalıyız..." şeklinde konuştu. 

Fikirtepe'nin düğümü nasıl çözülür?

Aradan geçen 7 senelik zaman içinde zor duruma düşen müteahhitler ve binlerce mağduruyla kentsel dönüşümün kilitlendiği Fikirtepe'deki sorunların aşılması için de faaliyetlerin sürdürüleceğine dikkat çeken Özhaseki: "Binlerce vatandaş, müteahhit iş adamı mağdur. Şimde buraya nasıl girmeyiz? Dayanamıyoruz, gireceğiz, müteahhitliğe başlıyoruz..." yorumunda bulundu. 

Kentsel dönüşümden ekonomiye 300 milyarlık katkı

Bakan Mehmet Özhaseki, sürdürülen kentsel dönüşümün ekonomi üzerinde müthiş bir katkısı bulunacağını, yılda 500 bin bina dönüşümünün çıplak yapım maliyetinin ise 100 milyar TL seviyesinde bulunduğunu hatırlatarak, dönüşümün başta inşaat olmak üzere mobilya gibi yan sektörler üzerinde de olumlu katkı sunacağını belirtti. Dönüşümden etkilenecek sektör sayısının 250'yi bulacağını ve yalnızca bu sektörlere sunulacak katma değerin 100 milyar TL'ye yaklaşacağını da vurgulayan Özhaseki: "Cepten para çıkmayacak. Sadece faiz oranlarına katlanarak neredeyse Türkiye'nin tümünü yenileyeceğiz. Bunun ekonomi üzerindeki katkısı ise yılda en az 300 milyar TL olacak." dedi. Açıklamasında tüm bunların yapılmaması halinde olası bir depremin maliyetinin insan kayıplarına ek olaraka 100 milyar TL'lik bir kayıp olacağını da dile getiren Özhaseki: "Bu sokakların göçmesiyle alt yapı da çok büyük zarar görecek. En az bir o kadar da alt yapı zararları mmeydana gelecek. Hepsinden önemlisi, binlerce insanı öldürecek bir yıkımdan bahsediyoruz..." şeklinde konuştu


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR