Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşüm yasası ile kendi binasını dönüşüme sokmak isteyen vatandaşlara sıfır faizli kredi sunulacağını açıkladı
17 Ağustos Depremi'nin 18. yıl dönümünü geride bırakan Türkiye, kentsel dönüşüm hamlesini gerçekleştirmek için önemli yasal düzenlemelere hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme hazırlık ve dönüşüm sorunlarının aşılması hususunda Hükümet'in önemli yasal reform hazırlığı içinde oludğunu belirterek, dönüşümü kendisi yönlendirmek isteyen vatandaşlara kredi fırsatlarının sunulacağını açıkladı. Kendi binasını dönüştürmek isteyenler sıfır faizli kredi verileceğini açıklayan Özhaseki, bu dönüşümün de vergiden muaf olacağı bilgisini paylaştı.
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüme destek olmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanılığı Bünyesi'nde yer alan 21 tesisin satışının gerçekleştirileceğini de belirterek: "Bu tesislerin satışından elde edilecek yaklaşık 2 milyar TL'lik gelirin kentsel dönüşüme aktarılmasını hedefliyoruz..." dedi. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme girmiş konutların sahiplerine kira yardımlarının sürdüğünü ve bu yardımların 36 ay süresince geçerli oludğunu vurgulayarak: "Kendi binasını dönüştürmek isteyenler, bankadan faiz almışsa bu faizin yüzde 4'üne biz destek oluyoruz. Yeni yasa ile birlikte bu faiz desteğimiz daha da yükselecek. Finans kaynakları yaratılacak ve faizi biz karşılayacağız. Elimizdeki imkanlarla seferber olacağız ve sıfır faizle, kendi evini dönüşüme sokmak isteyenlere destek sunacağız." dedi. Bakan Mehmet Özhaseki, bu desteğin yalnızca şahıslara değil, belediyelere de verileceğine dikkat çekerek: "Belki masraflar alınabilir. Onun dışında da bir şey talep etmeyeceğiz..." şeklinde konuştu.
Depremin Türkiye için önemli bir tehdit potansiyeli taşıdığını ve en geç 2030 yılı öncesine dek bir depremin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirten Özhaseki: "Gelecek sene içinde 500 bin bağımsız birimin dönüşümünü hedefliyoruz. Bunların 200 bin adedi ise İstanbul'da yer alıyor. Hedefimiz bu. Elbette biz 1999 depreminden sonra inşa edilen binaların sağlam olduğunu kabul ediyoruz. Bunun öncesindeki yapı stok adedi ise 7.5 milyon civarında. Tüm bunların riskli olduğunu kabul ediyoruz. 2030 yılına kadar bir an önce, tüm bu dayanıksız konutların dönüşümünü başarmalıyız..." şeklinde konuştu.
Aradan geçen 7 senelik zaman içinde zor duruma düşen müteahhitler ve binlerce mağduruyla kentsel dönüşümün kilitlendiği Fikirtepe'deki sorunların aşılması için de faaliyetlerin sürdürüleceğine dikkat çeken Özhaseki: "Binlerce vatandaş, müteahhit iş adamı mağdur. Şimde buraya nasıl girmeyiz? Dayanamıyoruz, gireceğiz, müteahhitliğe başlıyoruz..." yorumunda bulundu.
Bakan Mehmet Özhaseki, sürdürülen kentsel dönüşümün ekonomi üzerinde müthiş bir katkısı bulunacağını, yılda 500 bin bina dönüşümünün çıplak yapım maliyetinin ise 100 milyar TL seviyesinde bulunduğunu hatırlatarak, dönüşümün başta inşaat olmak üzere mobilya gibi yan sektörler üzerinde de olumlu katkı sunacağını belirtti. Dönüşümden etkilenecek sektör sayısının 250'yi bulacağını ve yalnızca bu sektörlere sunulacak katma değerin 100 milyar TL'ye yaklaşacağını da vurgulayan Özhaseki: "Cepten para çıkmayacak. Sadece faiz oranlarına katlanarak neredeyse Türkiye'nin tümünü yenileyeceğiz. Bunun ekonomi üzerindeki katkısı ise yılda en az 300 milyar TL olacak." dedi. Açıklamasında tüm bunların yapılmaması halinde olası bir depremin maliyetinin insan kayıplarına ek olaraka 100 milyar TL'lik bir kayıp olacağını da dile getiren Özhaseki: "Bu sokakların göçmesiyle alt yapı da çok büyük zarar görecek. En az bir o kadar da alt yapı zararları mmeydana gelecek. Hepsinden önemlisi, binlerce insanı öldürecek bir yıkımdan bahsediyoruz..." şeklinde konuştu
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde