Kazancın yüzde 25'i konuta gitti

Türkiye'de vatandaşlar, kazançlarının önemli bir kısmını konut ve kiraya harcadı. TÜİK araştırmasına göre hanehalkının bütçesinin yüzde 25.2'si bu kaleme yapıldı

Türkiye'de 2016 yılı genelinde aile kazancının büyük bir kısmı kira ve konuta gitti. Türkiye istatistik kurumu tarafından yayınlanan 2016 yılı geneline ait Hanehalkı Tüketim Harcaması'nı göre bütçeden en yüksek payı konut ve kira harcamaları kalemi aldı. Konut ve kira harcamalarının toplam harcamalar içindeki payının geçen yıla kıyasla, düşük bir seviyede de olsa gerilediği dikkat çekti. Bu yıl kira ve konut harcamalarının toplam bütçe harcamaları içindeki payı yüzde 25.2 olarak belirlendi. Bu rakam 2015 yılı genelinde yüzde 26 düzeyindeydi. 

Hanehalkı harcamalarında dikkat çeken artış ve düşüşler

- TÜİK verilerine göre tüketim harcamalarındaki en yüksek artış, ulaştırma kaleminde yaşandı. Bir önceki yıl yüzde 17 düzeyinde olan ulaştırma harcamaları 1.2 puan artış yaşadı ve yüzde 18.2 seviyesine çıktı. 

- Alkollü içecekler, tütün ve sigara grubundaki artış ise 0.2 puan ile yüzde 4.4'e çıktı. Bu oran 201 yılında 4.2 seviyelerindeydi.

- Mobilya ve ev eşyası alanında ise artış yüzde 6.1'den yüzde 6.3'e çıktı. 

- Eğitim hizmetlerindeki artış ise yüzde 2.2'den yüzde 2.3 seviyesine yükseldi. 

- Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarında 2015 yılında yüzde 20.2 olan pay 2016 yılı genelinde yüzde 19.5 seviyesine düştü. 

- Eğlence kültür harcamalırınn payı ise yüzde 2.9'den yüzde 2.8'e, çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı ise yüzde 4.3'den yüzde 4.2'ye geriledi. 

- Toplam harcamalar içindeki payı değişmeyen kategoriler ise, giyim-ayakkabı, sağlık, haberleşme, lokanta ve otel harcamalarında yaşandı. Bu kategorilerde 2015 ve 2016'da da giyim-ayakkabı alanında yüzde 5.2, sağlık alanında yüzde 2, haberleşme alanında yüzde 3.7, lokanta ve otel alanlarında ise yüzde 6.4 oranında ölçüm gerçekleşmişti. 

Kazancın yüzde 25'inden fazlası kira ve konuta gitti

Türkiye İstatistik Kurum Verileri, 2016 yılı genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı harcamlarında en yüksek payı alan konut ve kira harcamalarının toplam oranının yüzde 25.2'yi bulduğuna dikkat çekti. Konut ve kira harcamalarını takip eden en yüksek harcama oranı ise gıda ve alkolsüz içecek grubundan oldu.

Harcamalardan en düşük pay sağlık ve eğitim hizmetlerine

Diğer taraftan bütçe harcamalarında sağlık ve eğitim gibi kritik alanlara yapılan harcamanın düşüklüğü ise dikkat çekti. TÜİK verilerine göre toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan sağlık alanının bütçedeki payı yüzde 2, eğitim ise yüzde 2.3'lük orana sahip oldu. 

Kişi başına aylık tüketim harcama miktarı

Kişi başına aylık ortalama tüketim harcamalarını ise hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonundan hareketle açıklayan TÜİK, fert başına aylık ortalama tüketim harcamasını ise 1.642 TL olarak belirledi. Bu rakam 2015 yılı genelinde 1.455 TL düzeyindeydi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR