Kat irtifaklı bir tapudan kat mülkiyetine geçiş nasıl olur, atılması gereken adımlar neler? İşte yanıtı.
Tapu kütüğünde gerçekleştirilen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş, müteahhit tarafından yapılması gereken bir işlem. Ancak ölüm, iflas ya da başka bir nedenle müteahhit tarafından bu işlem gerçekleştirilmemişse, bu durumda geçişin ev sahipleri tarafından yaptırılması gerekiyor. Tabi bu durumda bireysel olarak değil, bina bazında kat mülkiyetine geçiş başvurusu yapılmalı.
Ev sahipleri neler yapacak?
İskan ruhsatı alındığı halde kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetine geçiş müteahhit tarafından yaptırılmamışsa, ev sahiplerinin öncelikli olarak aralarından bir temsilci seçerek, bina iskan ruhsatını vermeleri gerekir. Daha sonra seçilen temsilci, belediyeye bu ruhsatı vermeli ve belediye de, tapu kadastroya iskan ruhsatının verilmesi gerektiğini belirten bir yazı yazmalı.
Bundan sonra atılacak adım ise, temsilcinin yazıyı tapu kadastroya vererek, binayı tapu haritasına işletmesi. Temsilci, bu işlemin ardından tapu müdürlüğüne giderek kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmını “arsa”dan “bina”ya çevirterek kat mülkiyeti tapusunu almalı.
Ücreti var mı?
Tüm bu işlemlerin yapılması için ayrı ayrı döner sermaye üzcretlerinin de ödenmesi şart. Yani yukarıda belirttiğimiz tüm işlemleri her birine yaklaşık 300 TL’lık bir ücret ödemek gerekiyor.
İskan ruhsatı yoksa…
İskan ruhsatının olmadığı durumlarda ise bina sahipleri yine aralarında bir temsilci belirleyerek, temsilcinin belediyeye başvurmasını sağlayacaklar. Belediye de, projeye iskan ruhsatı verilip verilemeyeceğini elindeki binaya ait yapı denetim raporları ve proje aslını inceleyerek karar verecek. Eğer bina, projesindeki imar şartlarını taşıyorsa veya deprem yönetmeliğine uygunsa, belediye “iskan ruhsatı verilebilir” diyerek normal şartlar altında müteahhitten temin etmesi gereken belgeleri tek tek ilgili kurumlara yazı yazarak alacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde