Kat Mülkiyeti nedir, nasıl kurulur, kurulması için gereken şartlar nelerdir? Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır, gerekli evraklar nelerdir?
Kat mülkiyeti, kat irtifakı kurulmak suretiyle inşaa edilen taşınmazlarda, taşınmaz inşaa edilip bitirildikten sonra ve iskan alıp oturum hakkı tanındaktan sonra bağımsız bölümlerin tapulandırılması anlamına gelmektedir. Kat mülkiyeti kurulmak suretiyle kat irtifakı sonuçlandırılır. Daolyısıylada kat irtifakının tescil işlemi kat mülkiyeti ile sona erir. Kat mülkiyetinin kurulması sonrasında arsa niteliğindeki taşınmazın bağımsız bölümü defterde kapatılarak kat mülkiyeti tapusuna yeni defterde kayıt açılır ve her bir bağımsız bölüm için ayrı bir tapu kaydı oluşturulur. Ülkemizde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş çok büyük bir sorun arz etmektedir. Genelikle iskan problemi çok büyük bir sorun olarak var olduğu için ülkemiz bir kat irtifakı cennetidir. Kat mülkiyetine geçişi vatandaşımız kendisi de mahkemeye ve hakime baş vurarak talep edebilir. Bunun en kolay yollarından birisi de budur.
Kat Mülkiyeti kurulabilmesi için, taşınmaz mal eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaatı ile kurulur. Kat Mülkiyeti'nin kurulabilmesi için bina inşaatının tamamlanmış ve iskan belgesinin alınmış olması şart. Bitmiş ve iskan belgesi alınmış bir binanın kat mülkiyetinin kurulması için; taşınmaz mal eğer bir kişinin ise onun ya da birden çok şahsın müşterek malı ise bütün paydaşların imzaladığı dilekçe ile tapuya müracaatı gerçekleştirilir. Kat Mülkiyeti'nin mahkeme kararı ile kurulabilmesi de mümkündür ki, bu durum bir gayrimenkuldeki ortaklığın giderilmesi davalarında, mirasçılarından veya müşterek maliklerden birinin talebi ile hakimin kat mülkiyeti kurulmasına karar vermesi söz konusudur.
- Ana gayrimenkulün örneğin binanın inşaatının tamamlanmış ve kullanmaya elverişli olması
- Kat mülkiyeti kurulmak istenen yapının tümünün kâgir olması gerekir. Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz. Kagir olmaktan kasıt binanın iskeletinin beton veya çelikten inşa edilmiş olması
- İnşaat projesinin onaylanması ve onaylı projeye sadık kalınarak yapının yapılıp bitirilmesi ve ilgili belediyeye iskan raporu için müracaat edilmesi
- Belediyenin ilgili birimi, inşaat projeye uygun yapılmış ise iskan belgesini verir ve bu belge ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ne kat mülkiyetinin kurulması için müracaat edilir ve kat mülkiyeti tapuları alınır.
Bir arsa üzerinde yapılan mesken ve işyerlerine tapu alınabilmesi için yapının projeye uygun olarak inşa edilmesi ve oturum izinlerinin alınması gerekiyor. Bu şekilde inşa edilen yapının bağımsız bölümleri için kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Tapuyu alabilmek için maliklerin dilekçe ve gereken diğer belgeler ile birlikte Tapu Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekiyor. Yapılan başvuru sonrasında belgelerin eksiksiz olması durumunda binanın iskan belgesi kontrol edilir. Ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projeleri incelenir. Eğer bir problem yoksa harç hesaplanarak kişi ödemesi için gelir birimine gönderilir. Dekont alınması durumunda kat mülkiyeti projeleri onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Sonrasında ise tapu dairesinden kat mülkiyeti tapusu alınır.
İskan ile ilgili tüm detaylar için 'İskan Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
* Yapı kullanma izni,
* Ana gayrimenkulün ön ve arka cephelerini ve yan cephelerini gösteren, en az 13x18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediye tarafından onaylanmış bir fotoğraf,
* Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi evini ve bunların birden başlayıp sırayla giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden onaylı liste,
* Bağımsız bölümlerin kullanış tarzına, biden çok yapının varlığı durumunda bu yapıların özelliğine göre 28'inci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış yönetim planı.
Bağımsız bölüm denilen konutun veya işyerinin üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkınızı gösteren bir belge olan kat mülkiyetine geçiş için ise herşeyden önce binanın iskan belgesinin alınması gerekiyor. İskan belgesini almak için ise binanın yeterli şartlara uygun olması lazım. Başka bir ifadeyle binanın imar mevzuatına uygunluğu şart. Kat irtifakı ile ilgili tüm detayları Kat İrtifakı Nedir? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kat İrtifakı ise Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bir irtifak çeşidi olup, Kat Mülkiyeti Kanunundaki hükümlere uyularak müşterek hisselerine, inşaat yapma ve kat mülkiyeti tesisi borcu bağlanması anlamına geliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde