Kentsel dönüşüm ile birlikte çok sayıda vatandaşın evi yenileniyor. Özellikle bu süreçte evini kat karşılığı anlaşma yolu ile yenileyenlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Peki kat karşılığı anlaşma nasıl yapılır? İşte yanıtı...
Kentsel dönüşüm ile birlikte çok sayıda vatandaşın evi yenileniyor. Özellikle bu süreçte evini kat karşılığı anlaşma yolu ile yenileyenlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Peki kat karşılığı anlaşma nasıl yapılır? İşte yanıtı...
Kat karşılığı anlaşmanın öncelikle ne demek olduğunu bilmek gerekiyor. Kat karşılığı anlaşması yapılırken konut sahibinin yükümlülükleri bilmesi büyük önem taşıyor. Bu yükümlülüklerin bir sözleşme ile düzenlenmesi gerekiyor.
Kat karşılığı anlaşma; arsa sahibi tarafından ortaya konan bir arsa üzerinde, bir mütehahhit tarafından yapılan binanın, arsa sahibi ile müteahhit arasında belli oranda bölüşülmesine deniyor. Bu yöntem ile arsa sahipleri müteahhitlere bina yapması için arsayı veriyor ve karşılığında ücretsiz olarak o binadan daire alıyor.
Arsası üzerinde bina yapılması için müteahhite veren konut sahiplerinin yapılacak yeni konutta ücretsiz daire talep etmesi ve arsa sahibi ile müteahhit arasında binanın belirlenen oranlarda paylaşılması esasına dayalı sözleşmeye kat karşılığı anlaşma deniliyor. Müteahhit, arsa üzerinde inşaatı yapıp, inşaat bitiminde arsa sahibine anlaştığı miktarda bağımsız bölüm devretme sözü verir. Yaptığı işin bedelini para ile değil taşınmaz olarak alır.
Kat karşılığı inşaat için yapılması gereken arsa sahibi ile müteahhit arasında sözleşme düzenlenmesidir. Böylelikle sözleşmenin resmi geçerliliği oluyor ve arsa sahibi anlaştığı miktardan fazla taşınmazda hak talep edemiyor. Aynı durumda müteahhit, anlaştığından az taşınmaz veremiyor. Yapılacak sözleşmede karşılıklı yükümlülüklerin açık olarak belirtilmesi gerekiyor. Sözleşmede, binada kullanılacak malzemeler ve malzeme kaliteleri, inşaata ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.
Arsa sahipleri, müteahhit firmanın referanslarını, daha önce yapmış olduğu projeleri dikkatli bir şekilde incelemelidir. İnşaatı yapacak olan firmanın hakkında ayrıntılı bilgiyi ilgili bankalar ve gerekli kurumlardan almalıdır. Kat karşılığı anlaşması belirli bir uzmanlık bilgisi gerektirdiği için sözleşme ve ilgili konular için avukat desteği mutlaka alınmalıdır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde