Kat irtifakı nedir, nasıl alınır? Kat İrtifakı almak için neler yapmak gerekir, tapusu için gerekli evraklar nelerdir?
Kat irtifakı, bir taşınmazın inşaa edilmesi aşamasında arsa niteliğindeyken hali hazırda o taşınmaz üzerindeki bağımsızların yerini arsa paylarını gösteren bir mülkiyet çeşididir. Taşınmaz heniz inşa edilmemiş ve sonuçlandırılmamıştır kat irtifakı aşamasında ancak, bu taşınmazda bütün maliklerin bağımsız bölümlerin yerleri, konumları arsa payları kat irtifakı kurulurken belirlidir. Kat irtifakı arsa niteliğindeki taşınmazların kyadında tutulur. Kayıt kapatılmaz ve bu şekilde korunur. Bir taşınmaz yapıldığında kat irtifakı kurulmak süretiyle bağımsız bölümlere ayrılmak zorundadır.
Kat irtifakı tapusu inşaat yapılacak olan ya da yapılmakta olan arsa üzerinde satın almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız taşınmazın cins değiştirerek arsadan binaya dönüşmesi ile kat mülkiyeti tapusu alınır.
Bir arsa üzerinde kat mülkiyetine konu olacak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir yada birden fazla bağımsız bölümleri için o arsanın malikleri tarafından kurulan irtifak hakkıdır. İrtifak hakkının kurulması ve ilgili tapuya tescili için arsa maliklerinin tamamının bu talep ile birlikte ve proje ile yönetim planını tapuya intikal ettirmeleri gerekir. Kat irtifakı kurulan gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmamış olsa bile bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılıyorsa ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.
Kat Mülkiyeti ile ilgili detaylar için 'Kat Mülkiyeti Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
1. Yapı tamamlanmamış olmalıdır.
2. Arsa üzerine yapılacak olan yapıda bağımsız bölümleri olması gerekmektedir.
3. Yapının tamamında kat irtifakı olmalıdır.
4. Maliklerin hepsi böyle bir şey talep etmelidir.
5. Kanunda belirtilen belgelerin alınması şarttır.
İskan ile ilgili detaylar için 'İskan Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Müteahhit tarafından yapılan projenin çizimi yapılır ve bu çizim ile birlikte belediyeye gidip inşaat izni alınırken, arsa dairelere ayrılır. Bu işlemlerden sonra da kat irtifak tapusu çıkartılmalıdır. Bu tapu da daire numaraları ve dairelerin kime ait olduğu yazılı olmak durumundadır. İnşaat halinde satın alınan bağımsız bölümler için geçerli olan kat irtifak tapusu, inşaatı yapan firmada arsa tapusu bulunur.
Kat Mülkiyetine Nasıl Geçilir? merak ediyorsanız 'Kat Mülkiyetine Geçiş Nasıl Olur?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
1) Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.
2) Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskan müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.
3) Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.
4) Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.
5) Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.
6) Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.
7) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
8) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
9) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde