Kamu, elindeki sosyal tesisler, araziler ve lojmanların da bulunduğu taşınmazlardan 2019 ve sonraki dönemlerde 10.5 milyar TL'nin üzerinde gelir hedefliyor.
Kamu, elindeki taşınmazlardan 2019 yılında 10 milyar 586 milyon 430 bin TL'lik gelir sağlamayı hedefliyor. Satışa konu taşınmazlar yoğunluklu olarak lojman, sosyal tesis ve arsa-arazi nitelikli birimlerden oluşuyor.
2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklif verileri, kamunun önümüzdeki yıllarda elindeki sosyal tesis, arsa-arazi ve lojmanlardan önemli satış planı içinde olduğunu gösteriyor. 2019 yılında 1 milyar 625 milyon TL'si lojman, 3 milyon TL'si sosyal tesis, 1 milyon 108 bin TL'si ise bina satışı olmak üzere, 166.3 milyon TL'si arazilerden olmak üzere önemli bir gelir hedefliyor. Diğer taraftan arsalardan 893 milyon TL, diğer taşınmazlardan ise 832 milyon 752 TL'lik bir satış hedefi oluşturulmuş durumda.
Yapılan incelemede 2020 yılında söz konusu birimlerin satışında 3 milyar 515 bin 658 bin TL, 2021 yılında ise 3 milyar 549 milyon 946 bin TL gelir hedefleyen kamu böylece 3 yıllık periyotta toplam 10 milyar 586 milyon 430 bin TL'lik bir gelir seviyesine ulaşmayı amaçlıyor.
Uzun süredir belli dönemlerde tartışmaya açılan kamu lojmanlarının satışı ile ilgili önemli bir dönemeç daha aşıldı. Sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait ortaklık ve şirketlerin mülkiyeti ya da tasarrufundaki kamu konutlarının satışına ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Lojmanlarda öncelikli alım hakkı personele tanınırken, savunma, güvenlik adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılan lojmanlar kapsam dışında bırakıldı.
Özel kanunla kurulmuş kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunlara bağlı ortaklık ve müesseselerinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklık ve şriktlerin mülkiyet ve tasarrufunda bulunan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Milli Emlak Genel Tebliği kamuoyu ile paylaşıldı. Tebliğ ile birlikte, Mahalli idareler hariç genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeler, fonlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kapsam dışında kaldı.
Tebliğin İkinci Bölümü'nde konuyla ilgili Satış Kapsamı'na ilişkin maddeler yer aldı. Buna göre "kurumların kamu mülkiyeti ya da tasarrufunda kamu konutları"nın Kurumların talebi üzerine satışa konu edilebileceğine dikkat çekilerek, "Öncelikli alım hakkı sahibi olan personelinin satın alma talebinin bulunduğu kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarının satışına öncelik verilir." denildi. Yine ilgili maddenin 2. Fıkrasında da kat mülkiyetinin kurulması mümkün bulunan kamu konutlarının da kat mülkiyeti tesis edildikten sonra satışa konu edilmesi kararı hükme bağlandı.
Lojmanların satışın düzenleyen Milli Emlak Tebliği'nin 5. Maddesi ise satış istisnasına ilişkin usulleri düzenledi. Buna göre özel kanunlar kapsamında satışı bulunmayan ve satışa konu edilemecek kamu lojmanları şu şekilde belirlendi: "Savunma, güvenlik, adalek ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılan anacak ilgili bakanlıklarca uygun görüş verilmeyenler..."
Bedel Tespiti: Kamu lojmanlarının satışına ilişkin esaslar da Tebliğin Üçüncü Bölümü'nde ele alındı. Buna göre tahmin edilen bedelin tespiti genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli kamu konutlarında, İdare tarafından, genel mütçeli idareler dışındaki kurumların mülkiyetindeki kamu konutları için ise SPK hükümerine göre sermaye piyasasında değerleme faaliyetlerini yürüten değerleme kuruluşlarına tespit ettirilecek. Diğer taraftan Kurumun talebi üzerine İdare tarafından da tahmin edilen bedel tespiti yapılabilecek.
Satış Yetkisi: Jomanların satışına ilişkin tüm süreçlerin yönetiminde Bakanlık yetkili kılınacak. Satış işlemleri ise yine Bakanlığı iznini takip eden süreçte Valilikler-Defterdarlık tarafından yürütülecek. Kurumlar Bakanlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belgeyi vermek, işlemleri kolaylaştırma ve yapılması istenen işleri yapma yükümlülüğü taşıyacak.
Öncelikli alım hakkı: Öncelikle alım hakkına ilişkin olarak düzenlenen 8'inci madde ise öncelikle alım hakkının fiilen konutta oturanlarda olduğuna dikkat çekti. Öncelikli alım hakkı sahipleri bu hakkı yalnızca bir kamu konutu için kullanabilecek. Öncelikli alım hakkına sahip kişinin satış bedelini peşin olarak ödemesi durumunda yüzde 10 indirim uygulanacak. Taksitle ödenmesi durumunda ise indirim uygulanmayacak ve en az yüzde yirmibeşlik kısım peşin talep edilecek. En fazla dört yıla kadar kanuni faiz uygulanacak ve en fazla kırksekiz taksitte ödenecek. Taksit adedi ve dönemleri öncelikli alım hakkına sahip kişinin talebi dikkate alınarak belirlenecek.
Öncelik hakkına sahipler satın almak istemezse: Öncelikli alım hakkı sahibinin kamu konutunu satın alma istememsi durumunda veya süre içinde herhangi bir bildirimde bulunmaması halinde en yüksek teklifi veren istekli tarafından satış bedeli peşin ya da en az dörtte biri peşin, kalanı ise enfazla iki yılda taksitlendirilecek şekilde satış gerçekleştirilecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde