Kamunun taşınmaz satış hedefi: 10.5 milyar gelir

Kamu, elindeki sosyal tesisler, araziler ve lojmanların da bulunduğu taşınmazlardan 2019 ve sonraki dönemlerde 10.5 milyar TL'nin üzerinde gelir hedefliyor.

Kamu, elindeki taşınmazlardan 2019 yılında 10 milyar 586 milyon 430 bin TL'lik gelir sağlamayı hedefliyor. Satışa konu taşınmazlar yoğunluklu olarak lojman, sosyal tesis ve arsa-arazi nitelikli birimlerden oluşuyor. 

Devlet lojman, arsa ve sosyal tesisleri satışa hazırlanıyor

2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklif verileri, kamunun önümüzdeki yıllarda elindeki sosyal tesis, arsa-arazi ve lojmanlardan önemli satış planı içinde olduğunu gösteriyor. 2019 yılında 1 milyar 625 milyon TL'si lojman, 3 milyon TL'si sosyal tesis, 1 milyon 108 bin TL'si ise bina satışı olmak üzere, 166.3 milyon TL'si arazilerden olmak üzere önemli bir gelir hedefliyor. Diğer taraftan arsalardan 893 milyon TL, diğer taşınmazlardan ise 832 milyon 752 TL'lik bir satış hedefi oluşturulmuş durumda. 

2020 ve 2021 yılı satış hedefi

 Yapılan incelemede 2020 yılında söz konusu birimlerin satışında 3 milyar 515 bin 658 bin TL, 2021 yılında ise 3 milyar 549 milyon 946 bin TL gelir hedefleyen kamu böylece 3 yıllık periyotta toplam 10 milyar 586 milyon 430 bin TL'lik bir gelir seviyesine ulaşmayı amaçlıyor. 

Satış ilkeleri yayımlanmıştı

Uzun süredir belli dönemlerde tartışmaya açılan kamu lojmanlarının satışı ile ilgili önemli bir dönemeç daha aşıldı. Sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait ortaklık ve şirketlerin mülkiyeti ya da tasarrufundaki kamu konutlarının satışına ilişkin Milli Emlak Genel Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Lojmanlarda  öncelikli alım hakkı personele tanınırken, savunma, güvenlik adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılan lojmanlar kapsam dışında bırakıldı. 

Lojmanların satışı için tebliğ

Özel kanunla kurulmuş kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunlara bağlı ortaklık ve müesseselerinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklık ve şriktlerin mülkiyet ve tasarrufunda bulunan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Milli Emlak Genel Tebliği kamuoyu ile paylaşıldı. Tebliğ ile birlikte, Mahalli idareler hariç genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeler, fonlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kapsam dışında kaldı. 

Öncelikli alım şartı

Tebliğin İkinci Bölümü'nde konuyla ilgili Satış Kapsamı'na ilişkin maddeler yer aldı. Buna göre "kurumların kamu mülkiyeti ya da tasarrufunda kamu konutları"nın Kurumların talebi üzerine satışa konu edilebileceğine dikkat çekilerek, "Öncelikli alım hakkı sahibi olan personelinin satın alma talebinin bulunduğu kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarının satışına öncelik verilir." denildi. Yine ilgili maddenin 2. Fıkrasında da kat mülkiyetinin kurulması mümkün bulunan kamu konutlarının da kat mülkiyeti tesis edildikten sonra satışa konu edilmesi kararı hükme bağlandı. 

Satışa dahil edilmeyecek lojmanlar

Lojmanların satışın düzenleyen Milli Emlak Tebliği'nin 5. Maddesi ise satış istisnasına ilişkin usulleri düzenledi. Buna göre özel kanunlar kapsamında satışı bulunmayan ve satışa konu edilemecek kamu lojmanları şu şekilde belirlendi: "Savunma, güvenlik, adalek ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılan anacak ilgili bakanlıklarca uygun görüş verilmeyenler..." 

Satış süreci nasıl işleyecek?

Bedel Tespiti: Kamu lojmanlarının satışına ilişkin esaslar da Tebliğin Üçüncü Bölümü'nde ele alındı. Buna göre tahmin edilen bedelin tespiti genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli kamu konutlarında, İdare tarafından, genel mütçeli idareler dışındaki kurumların mülkiyetindeki kamu konutları için ise SPK hükümerine göre sermaye piyasasında değerleme faaliyetlerini yürüten değerleme kuruluşlarına tespit ettirilecek. Diğer taraftan Kurumun talebi üzerine İdare tarafından da tahmin edilen bedel tespiti yapılabilecek. 

Satış Yetkisi: Jomanların satışına ilişkin tüm süreçlerin yönetiminde Bakanlık yetkili kılınacak. Satış işlemleri ise yine Bakanlığı iznini takip eden süreçte Valilikler-Defterdarlık tarafından yürütülecek. Kurumlar Bakanlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belgeyi vermek, işlemleri kolaylaştırma ve yapılması istenen işleri yapma yükümlülüğü taşıyacak. 

Öncelikli alım hakkı: Öncelikle alım hakkına ilişkin olarak düzenlenen 8'inci madde ise öncelikle alım hakkının fiilen konutta oturanlarda olduğuna dikkat çekti. Öncelikli alım hakkı sahipleri bu hakkı yalnızca bir kamu konutu için kullanabilecek. Öncelikli alım hakkına sahip kişinin satış bedelini peşin olarak ödemesi durumunda yüzde 10 indirim uygulanacak. Taksitle ödenmesi durumunda ise indirim uygulanmayacak ve en az yüzde yirmibeşlik kısım peşin talep edilecek. En fazla dört yıla kadar kanuni faiz uygulanacak ve en fazla kırksekiz taksitte ödenecek. Taksit adedi ve dönemleri öncelikli alım hakkına sahip kişinin talebi dikkate alınarak belirlenecek.

Öncelik hakkına sahipler satın almak istemezse: Öncelikli alım hakkı sahibinin kamu konutunu satın alma istememsi durumunda veya süre içinde herhangi bir bildirimde bulunmaması halinde en yüksek teklifi veren istekli tarafından satış bedeli peşin ya da en az dörtte biri peşin, kalanı ise enfazla iki yılda taksitlendirilecek şekilde satış gerçekleştirilecek. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR