Sivil ve askeri kamu arazileri olarak tahsis edilmiş, Milli Emlak bina ve arazileri geri alınıp tekrar dağıtılacak. Bu sayede kamuya ait birçok kıymetli arsa ve bina özelleşecek
19 Haziran 2012
Hükümet, Milli Emlak Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bu değişiklik kapsamında Türkiye'de askeri ve sivil tüm kamu arazilerinde büyük değişiklikler olacak. Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre, bugüne kadar kamu kurumlarına tahsis edilmiş bulunan fakat mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne/Hazineye ait olan kamu gayrimenkullerinin tamamı asker sivil gözetmeksizin geri alınıyor. Aslen Milli Emlak'a bağlı olan ancak diğer kurumlara tahsis edilmiş olan bu gayrimenkuller, kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre yeniden dağıtılacak.
Özelikle kamu kurumlarının elindeki fazla arazilerin ve demirbaşların Hazine tarafından geri alınmasını amaçlayan düzenlemenin 7-8 madde içerdiği belirtiliyor. Şu anda Maliye Bakanlığı'nda teknik çalışmaları devam eden düzenlemenin yaz aylarında tam olarak şekillenmesi ve Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.
Kullanım amacına uygun yatırım yapılmayan araziler hedefte
Askeri arazi ve gayrimenkullerin de bu kapsamda düzenleme içine yer aldığı öğrenilirken, gidilecek yeni düzenlemeyle kurumlar arasında ortaya çıkan ve gelecekte çıkabilecek bütün anlaşmazlıklar daha oluşmadan çözmüş olacağına dikkat çekiliyor. Şöyle ki; Milli Emlak'ın uzun zamandır, kullanılmayan ama elde tutulan kamu tahsisli taşınmazlarla ilgili sıkıntı yaşadığı ifade ediliyor.
Çok sayıda kurum kullanım amacı belirterek arsa/arazi tahsisi istiyor ve veriliyor. Ancak kullanım amacında belirtilen yatırım yapılmıyor. Milli Emlak geri istediğinde ise verilmiyor. Bunun önünde bir engel olmadığını belirten konuya yakın kaynaklar, örnek olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yıllar önce tahsis edilen şimdiki Türk Telekom Arena stadının bulunduğu arsayı gösteriyor. Emniyet burayı bina yapmak amacıyla istemiş tahsise rağmen hiçbir yatırım yapmamış.
Stat ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılabildi. Yasal düzenleme yapılması halinde, bu türden sorunların giderilmesi açısından makul bir yaklaşım olacağı belirtiliyor. İşte bu ve benzeri nedenlerle özellikle başka kamu kurumlardan gelecek itirazların önüne geçmek amacıyla yeni yönetmelikleri kapsayan düzenlemelere gidiliyor.
Belirlenen ihtiyaca uygun bina ve araziler temin edilecek
Edinilen bilgiye göre, şu anda Maliye bürokratlarının üzerinde çalıştığı düzenlemede kime ne kadar tahsis yapılacağı henüz belli değil. Ancak düzenleme bugüne kadar devlet kurumları tarafından kullanılan tüm malları kapsadığına dikkat çekiyor. Bir uzmanın ifadesine göre, örneğin A kurumunun elinde 10 dönümlük arazi varsa, yeni dağıtımda sana bu 10 dönüm arazi fazla, 3 dönüm ve 5 tane lojman yeterli denilebilecek. Geri kalanı ise devlet başka bir şekilde tasarruf edebilecek.
TSK ve Emniyetin yanı sıra Maliye ve Tarım Bakanlığı'nın elinde çok fazla arazi bulunduğuna işaret eden uzmanlar, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren birçok kamu kurumuna 49-50- 100 yıllığına veya daha fazla süreli olmak üzere arazi ve demirbaşlar tahsis edildiğini belirtiyor. Bunlar yıllarca öyle kalmış kimse dokunamamış.
Ama şimdi denilecek ki, bunları geri alıyoruz, ihtiyacınızı söyleyin ona göre tahsis edelim. Uzmanlar bunun, yasal düzenleme olmadan da eski sistemle yapılabileceğine, ancak kamu kurumlarının itirazlarıyla uygulamanın yavaşlamasının söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor. Bu düzenleme ile itirazların önüne geçilmesi bekleniyor.
Düzenleme ile kamuya ait çok kıymetli arsa, arazi ve binanın kamu kurumlarının elinden çıkması söz konusu olabilecek. İstanbul'da Boğaz manzaralı liseler, hatta idari binalar, büyük kentlerde merkezi konumdaki arsa ve taşınmazların özel sektöre devredilerek değerlendirilmesi konusunda maliye ve başbakanlığın eli güçlenecek, işlemler kolaylaşacak. Bu konuda daha önce Milli Emlak’ın bir envanter çalışması yaptığı, zaten elinde bu bilgilerin bulunduğu belirtiliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde