Kadıköy Ayrılık Çeşmesinin ayrılık dolu hikayesi

Marmaray ve metronun faaliyete geçmesi ile birlikte ismini daha sık duyduğumuz Kadıköy'ün Ayrılık Çeşmesinin hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte Ayrılık Çeşmesinin ayrılık dolu hikayesi...

Marmaray ve metronun faaliyete geçmesi ile birlikte ismini daha sık duyduğumuz Kadıköy'ün Ayrılık Çeşmesinin hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte Ayrılık Çeşmesinin ayrılık dolu hikayesi...

Anadolu Yakası'nda Marmaray ve metro duraklarından bildiğimiz Ayrılık Çeşmesi'nin inşaa edildiği tarih kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklarda bu çeşmenin 17. yüzyıl başlarında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgah ile birlikte yaptırıldığı söylenmekte. Çeşmenin üzerindeki bilgilere göre ise 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında ise 5. Mehmet'in torunu olan Düriye Sultan tarafından iki kere tamir ettirildiği öğrenilmiştir. 

 

 

Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan Ayrılık Çeşmesi, Ayrılık lakabını Osmanlı zamanında sefere çıkan ordulardan alırmış. Osmanlı padişahlarının yapacağı seferler öncesinde tüm askerler hazırlıklarını yapmak için bu çeşmenin başında toplanırlarmış. Askerler bu çeşmeden yola çıkıp, Bağdat Yolu'na doğru ilerlermiş. (Şimdiki Bağdat Caddesi) İnsanlar, askerlerin yakınları bu çeşmenin olduğu yere sevdiklerini uğurlamaya gelirmiş. O kadar çok kişi, o kadar çok seven bu çeşmenin önünde ayrılmış ki adı ayrılık çeşmesi olarak kalmış. 

 

 

Ayrıca Osmanlı döneminde hacı adaylarının da Mekke'ye Ayrılık Çeşmesi'nden uğurlandığı biliniyor. Sadece Osmanlı askerlerinin değil, Bizans döneminde de Bizanslı askerlerin savaşa uğurlandığı yer olmasından dolayı tarih boyunca da ayrılıkların şahidi olmuştur.

 

 

Anadolu'ya sefere çıkacak ordu bu çeşmenin başına gelir ve etrafında kamp kurarmış. Bu kamp üç gün sürer ve Padişahın gelmesi ile ordu hareket edermiş. Üç gün boyunca askerlerin aileleri, eşleri, sevdikleri buraya gelir belki son görüşüm olur diye vedalaşırlarmış. 1940 yılında, 1980 yılına kadar toprağa gömülü halde olan bu Ayrılık Çeşmesi, restorasyon çalışmaları ile günümüzde cadde seviyesine çıkarıldı. 

 

 

Ayrılık Çeşmesi mezarlığı

Ayrılık Çeşmesi'nin olduğu yerde bir de mezarlık bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık  Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı olarak biliniyor. Burada yer alan mezar taşları Osmanlı Dönemi'ne aittir. Mezar taşlarının tarihçiler tarafından incelenmesi sonucunda ise bu mezarlıkla ilgili bilgiler elde edilmiştir. 

Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan Osmanlı mezarlığı, genellikle saray soylusu ailelerin olduğu bir mezarlıktır. İncelemeler sonucu 1700-1900 yılları arasında defin yapıldığı anlaşılmıştır. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR