Marmaray ve metronun faaliyete geçmesi ile birlikte ismini daha sık duyduğumuz Kadıköy'ün Ayrılık Çeşmesinin hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte Ayrılık Çeşmesinin ayrılık dolu hikayesi...
Marmaray ve metronun faaliyete geçmesi ile birlikte ismini daha sık duyduğumuz Kadıköy'ün Ayrılık Çeşmesinin hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte Ayrılık Çeşmesinin ayrılık dolu hikayesi...
Anadolu Yakası'nda Marmaray ve metro duraklarından bildiğimiz Ayrılık Çeşmesi'nin inşaa edildiği tarih kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklarda bu çeşmenin 17. yüzyıl başlarında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgah ile birlikte yaptırıldığı söylenmekte. Çeşmenin üzerindeki bilgilere göre ise 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında ise 5. Mehmet'in torunu olan Düriye Sultan tarafından iki kere tamir ettirildiği öğrenilmiştir.
Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan Ayrılık Çeşmesi, Ayrılık lakabını Osmanlı zamanında sefere çıkan ordulardan alırmış. Osmanlı padişahlarının yapacağı seferler öncesinde tüm askerler hazırlıklarını yapmak için bu çeşmenin başında toplanırlarmış. Askerler bu çeşmeden yola çıkıp, Bağdat Yolu'na doğru ilerlermiş. (Şimdiki Bağdat Caddesi) İnsanlar, askerlerin yakınları bu çeşmenin olduğu yere sevdiklerini uğurlamaya gelirmiş. O kadar çok kişi, o kadar çok seven bu çeşmenin önünde ayrılmış ki adı ayrılık çeşmesi olarak kalmış.
Ayrıca Osmanlı döneminde hacı adaylarının da Mekke'ye Ayrılık Çeşmesi'nden uğurlandığı biliniyor. Sadece Osmanlı askerlerinin değil, Bizans döneminde de Bizanslı askerlerin savaşa uğurlandığı yer olmasından dolayı tarih boyunca da ayrılıkların şahidi olmuştur.
Anadolu'ya sefere çıkacak ordu bu çeşmenin başına gelir ve etrafında kamp kurarmış. Bu kamp üç gün sürer ve Padişahın gelmesi ile ordu hareket edermiş. Üç gün boyunca askerlerin aileleri, eşleri, sevdikleri buraya gelir belki son görüşüm olur diye vedalaşırlarmış. 1940 yılında, 1980 yılına kadar toprağa gömülü halde olan bu Ayrılık Çeşmesi, restorasyon çalışmaları ile günümüzde cadde seviyesine çıkarıldı.
Ayrılık Çeşmesi'nin olduğu yerde bir de mezarlık bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı olarak biliniyor. Burada yer alan mezar taşları Osmanlı Dönemi'ne aittir. Mezar taşlarının tarihçiler tarafından incelenmesi sonucunda ise bu mezarlıkla ilgili bilgiler elde edilmiştir.
Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan Osmanlı mezarlığı, genellikle saray soylusu ailelerin olduğu bir mezarlıktır. İncelemeler sonucu 1700-1900 yılları arasında defin yapıldığı anlaşılmıştır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde