İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanacak araçlara ilişkin yeni düzenlemenin Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine gerçekleştirildiğini duyurdu
Daha önceki dönemlerde tartışmalara yol açan, vatandaşların ise yetersiz uyarı ve yüksek tutarda cezalar sebebiyle tepki gösterdiği "köprülerden ihlalli geçiş" tartışması sonuçlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanacak araçların sınıflarına ilişkin yeni bir duyuru yaparken düzenlemenin Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine yapıldığını açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal internet sitesinden yapılan açıklamada köprüleri kullanacak araç tipleri şu şekile sıralandı:
- Tüm 1. sınıf araçlar, turizm araçları, personel araçları, okul vb servis araçları, İETT ve Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş. araçları ve Taksi Dolmuşlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü kullanabilecek. Kamyonet, minibüs, panelvan ve van tipi araçlarla, çekici tipi 2-5. sınıf araçlar, otobüs ve kamyonlar bu köprüyü kullanamayacak.
- Tüm 1. sınıf araçlar, aks aralığı 3.20 metrenin üstünde olan kamyonet panelvan, van ve minibüs tipi 2. araçlar, personel ve servis araçları, toplu taşıma araçları ve KGM'den izinli resmi kurum plakalı araçlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanabilecek. 2. sınıf araçlar içinde yer alan ve ruhsatında kamyon, otoüs, çekici yazar araçlar ve 3-5'inci sınıf araçlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanamayacak
- Tüm motorlu araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanabilecek.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete açılması ve ağır tonajlı araçlara zorunlu istikamet olarak belirlenmesi sonrasında başlayan ihlalli geçiş tartışmaları TBMM'de devam eden görüşmelerle sonuca vardı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'uh, Plan Bütçe Komisyonu'nda söz konusu cezaların affını içeren maddelere ilişkin üyelere bilgi vermesinin ardından karar sonuçlandı ve cezalara af geldi. Bu zamana dek 19 milyon 922 bin TL'nin de vatandaşlara aktarılacağını söyleyen Muş, teblig edilen ceza sayısının da 26 bin 744 adet oludğu üzerinde durmuştu.
Ağır tonajlı araçların Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile imtihanı her geçen gün ağırlaşıyor. Özellikle otobüsçülerin yol maliyetlerindeki artış nedeniyle kaçak geçiş ücretlerini göze aldığı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nüe kullanmaya devam ettikleri bildiriliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise, kaçak geçişlere izin verilmeyeceğini ve konuyla ilgili denetimlerin artırılacağını açıkladı.
İstanbul'un üçüncü boğaz köprüsü, Yavuz Sultan Selim hizmete açıldığı günden bu yana "zorunlu geçiş tartışmaları" ile gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Hürriyet'te yer alan habere göre, yasak olmasına rağmen 40 dakika içinde 20 otobüsün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yaptığına dikkat çekildi. Otobüsçülerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü tercih etmesinin ana nedeni yalnızca geçiş fiyatlarındaki uygunluk değil. Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergahının diğeri ile kıyaslandığında 70 kilometreye yaklaşan bir uzama yaşandığını dile getiren otobüsçüler, bunun da geçiş maliyetlerinin ciddi biçimde artmasına yol açtığına dikkat çekiyor.
Devlet ile işletmeci firma arasında yapılan anlaşma gereği günlük araç geçiş garantisinin henüz tutturulamadığı Yavuz Sultan Selim'den geçme zorunluluğunun her geçen gün kendilerine yoğun bir yük getirdiğini dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan: "Otobüsçüler olarak çok zor durumdayız..." dedi. Otobüsçülerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden kaça geçişini doğrulayan ve bazı otobüslerin geçişin yasak olmasına karşın Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü tercih etmeyi sürdürdüğünü belirten Özcün: "Yavuz Sultan selim Köprüsü'nü kullanırsak yol 70 kilometre uzuyor. Buna otoban ve Köprü Geçiş ücretlerini eklediğinizde maliyetlerimiz daha da katlanıyor..." ifadelerini kullandı.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcaan, kendilerine yük oluşturan bir diğer unusur da iki yönlü ücret ödemeleri olduğunu belirterek; "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanırken tek yön ücret ödüyorduk. Şimdi ise iki yön için de ücret ödüyoruz. Diğer taraftan mazot zamları var. Bunlar da bizi etkiliyor. Yavuz Sultan Selim'in oluşturduğu yük nedeniyle Bursa, İzmit, Sakarya ve Yalova yolcularımızı yitirdik. Mağdur durumdayız ve elimiz kolumuz bağlı..." ifadelerini kullandı. Geçişlerdeki artış üzerine bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de denetimlerin artırılacağını söyledi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden kaçan araç kaosu daha önceki dönemlerde de kamyonların şehir içi ulaşımına yönelmesi ile gündeme gelmişti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden kaça kamyonların kent içine girme cezalarına razı olarak Sirkeci-Harem ve Çubuklu-İstinye üzerinde hizmet veren arabalı vapur hatlarını kullanmaları ise Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararları ile yasaklanmıştı. İBB tarafından alınan kararda kurallara uymayan kamyonlara 800 TL ceza verilmesi kararı alınmış, İDO ise yaptığı açıklamada, özelleştirmeden doğan haklarının görülmediğini " açıklamıştı. İDO tarafından yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak gerekli mercilere başvurunun tamamlandığı belirtilmişti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde