Kabataş Transfer Merkezi projesinde ilk etap 15 Mart itibarıyla kullanıma açıldı
İBB Eski Başkanı Topbaş döneminde geliştirilen ancak süreç içinde Martı figürünün iptal edilmesi kararının alındığı Kabataş Transfer Merkezi projesinde ilk etap 8 Mart tarihinde hizmete açılacağı duyurulmuştu. İlk etap kapsamında 700 metrekarelik terminal binası ile 2 iskelenin bu tarihten itibaren kullanıma açılması planlanmıştı. Ancak açılış gecikti.
Kabataş Meydanı ve Transfer Merkezi Projesi'nde ilk etap açılışı yapıldı. 2016 yılında yapımına başlanan ve Mart Figürlü modern tasarımı zaman içinde iptal edilen projede ilk vapur seferleri bugün (15 Mart 2019) itibarıyla başladı. Projede ilk vapur seferi 06.45 itibarıyla yapıldı. İlk sefer Adalar istikametine gerçekleştirildi.
Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi Projesi'nde çalışmalar Martı figürünün iptal edilme kararının ardından yeniden başlamıştı. Projenin yeni hedefinde geleneksel mimari figürlerin merkezde bulunduğu bir yapılaşma olacak. Burada Osmanlı mimarisinin oluşturulmasına gayret edilecek. Çalışmanın bütünüyle 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Terminal binalarının Osmanlı yapısı olacak şekilde yeniden şekillendirildiği Martı projesinin ikinci etabı kapsamında 32 bin 500 metrekarelik meydan bulunacak. Projenin 18 bin 400 metrekaresi sert zemin, 14 bin 142 metrekaresi ise yeşil alan olacak.
İstanbul Kabataş'ta eski başkan Topbaş'ın ustalık eserim olarak nitelendirildiği Martı Projesi il ilgili olarak İBB yeni bir revizyon kararı aldığını duyurmuştu. Yeni revizyon kararıyla birlikte projenin martı biçimli formu da da bozulmuş olacak. Diğer taraftan Topbaş'na modern tarzdaki tasarımı yerine de geleneksel çizgilerin hakim olduğu bir yapım tekniğine dönülecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi PRojesi'nde yeni bir revizyon kararı aldı. Yeni kararla birlikte projenin Topbaş döneminde tasarlanan Martı formunda önemli bir değişikliğe gidilmiş oldu. Buna göre projenin Martı biçimli iskelesinin iptali kararı alınırken, modern tarzda planlanan ana yapıda da farklı bir tarz önerildi. Yeni mimari tarzı, Osmanlı tarihi ve geleneksel mimarisinden esinlenmesi ve klasik terminal binaları şeklinde inşa edilmesi kabul edildi.
Uzun bir süre "iptal mi" "revizyon mu" tartışmalarıyla gündeme oturan Martı Projesi'nin son durumuna ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, önemli açıklamalarda bulundu. Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan İBB Başkanı Uysal, "projenin değil, Martı figürünün iptal edildiğini" söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal tartışmalara yol açan Martı Projesi'ne ilişkin değerlendirmesinde: "Kabataş aslında transfer merkezi olarak planlanmış bir yerdi. Denizdeki yapılar şu an itibarıyla bitmiş durumda" dedi. Martı PRojesi'nin 2019 yılı başı itibarıyla vatandaşlara hizmet vermeye başlayacağını söyleyen Uysal:"Tartışılan Martı figürüydü. Yolcu salonları martı figürü ile biraz daha ebatları büyüyordu. Kabataş'ta iptal edilen Martı PRojesi değil. İptal edilen 'martı figürü'dür. Yolun da yer altına alınma fikri iptal edildi." ifadelerini kullandı.
Kadir Topbaş döneminde geliştirilen Mart Projesi'nin iptal edildiği yönündeki haberler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde tartışıldı. Kamuoyunda Martı Projesi olarak isimlendirilen Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi Projesi'ne ilişkin iptal haberlerini gündeme taşıyan İBB Meclis Üyesi Yunus Can, konuyla ilgili olarak meclis üyelerine bilgi verilmesini istedi.
Talep üzerine söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Yeter, iptalin söz konusu olmadığın söyledi. Bazı bölümlerde revizyona gidildiğini ve Anıtlar Kurul'nun projenin yer altı kısmıyla ilgili kazıları Müzeler Müdürlüğü ile ortak yürütülmesi önerisi sunduğuna dikkat çeken Yeter: "Arkeoloji bölümüyle birlikte yürütülen çalışmalar neredeyse elle yapılıyor. Müzeler Müdürlüğü ile yapılmış olsaydı, ucu açık bir zamana yayılmış olacaktı." ifadelerini kullandı.
Yeter Martı projesinin devam ettiğini ve yalnızca yüzey altında kalan kısımların süresinin belirsiz bir zamana ötelendiğini hatırlatarak: "Proje ötelendi. Bu nedenle yüzey ilgi ilgili kısımları değiştirilmiştir." denildi.
Yeter, çalışılan yerin merkezi bir kavşak noktası olduğunu ve Martı Projesinin etrafındaki yerleri yaptıklarını ve deniz hattını kestiklerini de hatırlatarak: "Bir an önce yerin altındaki ucu açık çalışmayı da takvimlendirerek söz konusu çalışmayı tamamlamak ve bitirmek istiyoruz." dedi.
Yeter'in açıklamasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, Martı projesi ile İBB'nin ve devletin zarara uğratıldığını belirterek, Ocak ayından itibaren projede faaliyet yürütülmediğini söyledi. Gülsever, fiili olarak projenin uygulamasının Ocak ayı itibarıyla durdurulmuş olduğunu belirterek: "Bu kadar para neden harcandı? Burada doğa tahribatı nasıl bu boyutlara geldi. Plan değişiklikleri acilen Meclis gündemine getirilmelidir." dedi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkiliye dayandırılan "Kabataş Martı Projesi"nin iptal edildiği yönündeki haberlere yalanlama geldi. Hürriyet'te yer alan ve İBB yetkililerine dayandırılan haberde, projenin iptal edildiğine ilişkin tüm haberlerin gerçek dışı olduğu belirtildi.
Kabataş Martı projesinin iptal edildiğine yönelik haberler, İBB Yetkililerince yalanlandı. Yapılan açıklamada, kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde iptalin söz konusu olmadığına dikkat çekilerek: "Proje karayolu trafik akışını yer altına almadan yeniden düzenlenecek." denildi. Açıklamada ayrıca: "Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi en kısa sürede bitirilerek İstanbulluların hizmetine sunulacaktır." ifadelerine de yer verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Kadir Topbaş'ın "ustalık dönemi eserim" diye tanımladığı Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir İBB görevlisinin iptale ilişkin açıklamaları tartışma yarattı. Politeknik imzalı habere göre bir İBB görevlisi Kabataş Martı Projesi imalatının ikinci yılında denize yapılan beton iskelelerin ardından iptal edildiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada inşası tamamlanan iskelelerin inşaatının tamamlanmasının ardından peyzaj çalışmalarınin yapılacağı ve ardından da Kabataş Meydanı'nın kullanıma açılacağı vurgulandı.Mimarlar Odası projenin mimarı Hakan Kıran hakkında "Kabataş'a beton armağan etti..." ithamında bulunmuş, Kıran da bu ithamlar sebebiyle Mimarlar Odası hakkında davacı olmuştu. Kıran projenin kamuoyuna yanlış anlatıldığını iddia etmişti.
Haberin yayınlanmasıyla birlikte sosyal medya başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının "kamu zararını kim ödeyecek" konulu tartışma başlattığı görüldü. Özellikle twitter'da konuyla ilgili çok sayıda paylaşımın yapıldığı görülürken, vatandaşların çevreye verilen zarar ve proje için harcanan kamu kaynaklarının hesabını kimin vereceğini sorması dikkat çekiyor.
Kabataş Martı Projesi'nde hangi tartışmalar yaşanmıştı? Ayrıntılar için Kabataş Martı Projesi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Projenin deniz etabındaki çalışmaların büyük bir hızla tamamlanmasının ardından kara bölümüne geçilmesi beklenmiş. Ancak Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun bu kısım için henüz izin vermemesi üzerine inşa faaliyetlerinin ilerlemesi kesilmişti. Projenin 2018 yılı tamamlanmadan bitirilmesi hedefi de böylece büyük bir yara almıştı.
Kabataş'ın toplu ulaşım entegrasyonu ve çevre düzenlemesi ile trafik yükünün düşürülmesine katkı sunacak merkezi bir nokta haline getirilmesi amacıyla İBB Eski Başkanı Kadir Topbaş döneminde geliştirilen Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde çalışmalar tamamen durdu. Çalışmaların durmasının sebebinin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan kara kısmı için gerekli izinlerin alınamaması olduğu ortaya çıktı. Gerekli izinlerin alınamaması nedeniyle 1 aya yakın bir süredir Kabataş Martı projesinde tek bir çivinin bile çakılmadığı konuşuluyor. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan çevre sakinleri daha öncesinde hummalı çalışmaların sürdüğü Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi projesinde yaklaşık 1 ay önce çalışmaların durduğuna dikkat çekerken, haftalardır tek bir adım dahi atılmadığını vurguladı.
Kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi yatırımı geçtiğimiz günlerde de havadan görüntülenmişti. Bu çekimlerde şantiye alanında herhangi bir işçinin bulunmadığı ve genel hava itibarıyla sessizliğin hakim olduğu görüntülendi. Konuyla ilgili soruları yanıtlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri ise çalışmaların devam için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izninin beklendiğini doğruladı. Çalışmaların deniz kısmında tamamlandığını ve kara tarafına başlamak için de kurul onayının beklendiğini söyleyen İBB yetkilileri, herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını da dile getirdi.
Projede Koruma Kurulu izninin alınmasının sonraya bırakılmasını eleştiren Mimarlar Odası Kent Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı da, Kurul kararının daha sonradan alınması hususuna ilk baştan beri itiraz ettiklerini hatırlattı. Bu kararların sonradan alınmasının projesi yasal hale getirmediğini dile getiren Yapıcı: "2006 yılında karşımıza gelen proje bu değildi. İnşaatın kara bölümü, Kültür Bakanlığı 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun alacağı karar için durdurulmuştu. Biz ise projenin bütününe itiraz ettik." dedi.
Sivil Toplum Kuruluşları Martı Projesi'ne neden itiraz etti? Ayrıntılar için Martı Projesine İtiraz konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Mimar Murat Kıran tarafından tasarlanan ve deprem bölgesindeki yapılaşma niteliğiyle Sivil Toplum Kuruluşları'nın itirazla karşıladığı Kabataş Martı Projesi'nde çalışmalar, Koruma Kurulu'nun onayının ardından yeniden başlayacak. Projeyle ilgili tanıtım faaliyetleri de devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tanıtım çalışmaları Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi tanıtım ofisinde sürüyor. Projenin devamı için koruma kurulunun izni beklenirken, bölgede şu an itibarıyla yalnızca Kabataş-Mahmutbey Metro hattıyla ilgili çalışmaların devam ettiği görülüyor. Kabataş Martı projesinin 2018 yılı tamamlanmadın bitmesi ve hizmete açılması bekleniyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde