Türkiye'nin 81 ilinin 55 tanesinin birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını söyleyen Japon uzman Yoshinori Moriwaki: "Bu bölgelerde 18 milyon yapı var. Ancak yüzde 67'si kaçak..." dedi.
Türkiye'de deprem tehlikesi ve sağlıksız yapı stoku yoğunluğuna ilişkin bir açıklama da, uluslararası alanda söz sahibi olan Japon bir uzmandan geldi. Depreme hazırlık kapsamında düzenlenen bir etkinlik için Türkiye'ye gelen Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği'nin Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Yoshinori Moriwaki, Türikye'nin çok sayıda ilinin birinci derecede deprem bölgesi içinde yer aldığını açıkladı.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde düzenlenen ve Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi ismini taşıyan bir dizi etkinlikte söz alan Moriwaki, Türkiye'yi bekleyen deprem tehdidi ve yapılaşma karakteristiği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Moriwaki, Türkiye'de yer alan 81 ilin 55'inin birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurgulayarak: "Bu 55 kenttte 18 milyon yapı bulunuyor. Bu yapı stokunun yüzde 67'si ile kaçak nitelikte..." ifadelerini kulladı.
Türkiye'nin şiddeti 5.5'ten büyük depremlerde ölüm oranı açısından Dünya üçüncüsü konumunda bulunduğuna dikkat çeken Moriwaki, bu açıdan Japonya'nın altıncı sırada yer aldığını söyledi. Moriwaki, Japonya'nın bir ada ülkesi olduğunu ve bu nedenle yüksek katlı yapılaşmanın zorunluluk olduğunu belirterek: "Türkiye ise daha geniş ve düz bir zemine sahip. Doğru planlamalar ile Türkiye'de düşük katlı yapılaşmalar rahatlıkla yaygınlaşabilir." şeklinde konuştu. Moriwaki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi niteliği taşıdığını ve bu hat üzerinde yer olan çok sayıda binanın sağlıklı bir nitelik taışamadığını da vurgulayarak: "Dönüşüm süreci bu anlamda büyük önem taşıyor..." şekinde konuştu.
Moriwaki, dünyada çok sayıda bina ve köprü projelerinin bulunduğunu, Türkiye'nin de özellikle son dönemlerde attığı mega dönüşüm atağı ile birlikte deprem beklentisi ile ilintili bir başka kategori ile de uğraşmak zorunda kalacağına da dikkat çekerek: "Bir diğer köprü ise 2023 yılında tamamlanacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü. Bu Köprü Türkiye'nin dünyadaki en uzun asma köprüsü olacak. Bu köprülerin de depreme hazırlıklılığı hesaba katılmalı. Bütün Marmara OBS cihazları ile kontrol altında ve izleniyor.." şeklinde konuştu.
Etkinlikte söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Doğan Kalafat da Marmara Denizi'nin altında deprem hareketlerinin ölçüm ve hareketini kaydeden OBS adli cihazları ile oluşturulan MARDIM projesi hakkında bilgi vererek: "Marmara depremi 2095 yılına kadar olacak. Önemli olan bu depremin tarihi değil. 1999 depreminden alınan dersler ve önlemlerdir..." dedi.
Balıksesir'in Bandırma İlçesinde düzenlenen Marmara Bölgesinde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afik Eğitim Projesi kapsamındaki seminere çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği'nin Türkiye Şubesi Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki'nin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Doğan Kalafat'ın da söz aldığı etkinlik Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'de gerçekleşti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde