Mavişehir'de açık spor alanı olarak ayrılan 115 dönümlük iki arazi hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar düzenlemesi tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yargı sürecinin başlayacağını açıkladı
İzmir Mavişehir'de açık spor alanı olarak tanımlanana 115 dönümlük iki arazi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar çalışması gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzun süredir ''İstanbul gibi olma'' kaygısını dile getiren İzmirlilerin yeni düzenlemeyi kabul etmeyeceğini belirterek konuyla ilgili olarak yargı sürecinin başlayacağını duyurdu.
İzmir İstanbul olmaz
Sosyal medya hesabından ''Yazıktır bu kente mesajı'' atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapılan düzenlemenin ve spor alanı olarak ayrılan arazinin yapılaşmaya açılmasının önüne geçileceğinin işaretlerini de böylece vermiş oldu. Başkan Kocaoğlu, mesajının ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde de konuyu gündeme taşıdı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nan Mavişehir'de spor alanı olarak gözüken iki arsanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar dönüşümüne tabi tutulduğunu açıkladı. Tartışmalara konu olan arazileri TOKİ 2011 yılında 100 ve 15 dönüm olarak iki parça halinde satışa çıkarmıştı.
İzmir, dünyanın en güzel kenti İstanbul'un düştüğü duruma düşmeyecek
Konuyla ilgili olarak Hurriyet'den Banu Şen'e açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İstanbul'un giderek kötü bir görünüme büründüğünü ve ortaya çıkan sonucun hiç de hoş olmadığını söyledi. Kocaoğlu, İzmir'in kalkınması ve yaşanacak kent stratejisi ile kenti yönetmeye gayret ettiklerini ve bu çabada da kent rantı ya da kamu arsasını satma gibi girişimlere karşı olduğuklarını hatırlatarak ''İstanbul dünyanın en güzel kentiydi. Bu duruma İstanbul'u düşürmek isteniyoruz. '' ifadelerini kullandı.
Her boş arsaya bina dikmek
Açıklamasında, 'Boş görülen her yere bina mı yapacağız?' sorusunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu anlayışın kentleri yaşanmaz hale getirdiğini ve bu politikanın sürdürülebilir olmadığını söyledi. Söz konusu arsalara ilişkin bir yetkilinin kamuoyuna yönelik ''Bu imar planında şöyle şöyle kamu yararı vardır'' diye açıklamalarda bulunması gerektiğini ve buna benzer bir politikanın yüzde 1'inin kendileri tarafından yapılması halinde suç tespitinin gerçekleşebileceğini söyledi. Kocaoğlu bu tip bir uygulamanın hangi cepheden bakılırsa bakılsın doğru bulunamayacağını ve belediyenin imar ve planlama hakkının gaspedildiğini vurgulayarak ''İstanbul gibi dünyanın en güzel kenti bile yanlış imar uygulamalarıyla ne hale geldi. İzmir, İstanbul'a benzemeyecek. Kentler insanlar yaşasın diye var. Kentleri yaşanmaz hale gelmekten koruyalım...'' şeklinde konuştu
TOKİ Mavişehir planından neden vazgeçti?
İzmir Mavişehir'de yapılaşma yoğunluğunun oldukça yüksek olduğunu ve bu yoğunluk karşılığında ise var olan sosyal alanların kamuya bırakılmasının önemine de işaret eden Başkan Kocaoğlu, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile semtte plan çalışması yürüttüklerini hatırlattı. Kocaoğlu, bu alanda ciddi yoğunluk artışının var olduğunun TOKİ tarafından da kabul edildiğini ancak belediyenin yürürlükteki planlarda spor alanı olarak gösterdiği bu yerlerin 7-8 sene önce satışa çıkarıldığını hatırlatarak ''Şimdi bu arazilerin ikisi de özel mülkiyetin eline geçti. Kamuya ait bu alanlar, spor alanıyken, şimdi TOKİ bunu özel kişilere sattı.'' dedi.
Belediyeye plan değişikliği için baskı
Söz konusu satışların ardından arazileri satın alan kişilerin plan değişikliği ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gelip gitmeye başladıklarını ve plan değişikliği ile imara açılma talebinde bulunduklarını da açıklayan Kocaoğlu ''İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir plan anlayışı yoktur. Onlara da söyledik. Bu şekilde planlayamayız, dedi. Bunun üzerine mağduriyet yaşayan özel kişilerin 'Bundan sonra ne olacak?'sorularıyla muhatap olduk. Gidin TOKİ'ye sorun, dedik. Çünkü burayı satın alırkan buraların spor alanı olduğunu biliyorlardı...'' açıklamasında bulundu.
Çevre Bakanlığı'ndan karşı hamle: İller Bankası
Kocaoğlu yaşananların ardından geçtiğimiz hafta içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İller Bankası aracılığıylı hazırladığı bir plana ulaştığını ve bu planda, İzmir Büyükşehir Belediyesi planlama ilkelerine uymadığı için reddedilen planların Çevre Bakanlığı'ndan bir şekilde geçirildiği bilgisini de paylaştı. Açıklamasında İller Bankası'nın kendisine ait parsellerde plan yapma yetkisi bulunduğunu ve Mayıs ayı içinde de vatandaşın gidip arsaların dörtte birini İller Bankası'na sattığını söyleyen Kocaoğlu '' Baktığımızda karşımıza çıkan tapu kaydı böyleydi. İmar çıkarılmış. Biz ise ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bizden görüş talebiyle haberdar olduk. Bunu kabul edemeyiz. Mutlak surette yargıya gideceğiz.' ifadelerini kullandı.
Karma kullanımlı ticaret alanı talebi
Bölgeye ilişkin olarak hazırlanan planda tartışmalara yol açan arsaların, konut ve ticari birimlerden oluşan karma kullanımlı alana çevrilmek istendiğini, kimi kısımlarda da eğitim, sağlık, din ve park gibi yapılaşmanın öngörüldüğünün saptandığını söyleyen Kocaoğlu, İLler Bankası'nın arsa satma girişimine de tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Mavişehir'deki planın, kendi belediyecilik anlayışının dışında kaldığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorusu üzerine de bu görüşlerini dile getirdiklerini vurgulayarak
''İşin ilginci özel şahısların arsaların yüzde 25'lik payını İller Bankası'na satmış olması. Peki bu satış ne amaçla gerçekleşti? İller Bankası, Belediyelerin bankasıdır. Yani bütünüyle belediyelerin paylarından kesilen bir sermayeye sahip. Belediyelere altyapı için finans sağlaması gerekirken bu tip işlerle uğraşıyor.'' dedi.
İller Bankası'na eleştiri
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İller Bankası'nın asli görevinin Belediyelere finansman sağlamak olduğunu da hatırlatarak '' Bu kaynağı belediyelere ulaştırmak ya da belediyelerin tramvay, altyapı ve metro gibi projelerine destek vermek yerine imar çıkarılacak arsayı parayla satışa çıkarmanın bir tutarlılığı yoktur...'' ifadelerini kullandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde