İzmir Tarihi Asansör nerede?

Farklı kültürleri yıllarca içinde barındırmış olan İzmir özellikle tarihi yerleriyle turistlerin uğrak noktası. Peki, İzmir'in en önemli eserlerinden biri olan İzmir Tarihi Asansör nerede? İşte yanıtı...

Farklı kültürleri yıllarca içinde barındırmış olan İzmir özellikle tarihi yerleriyle turistlerin uğrak noktası. Peki, İzmir'in en önemli eserlerinden biri olan İzmir Tarihi Asansör nerede? İşte yanıtı... 

Birbiri arasındaki yükseklik farklı nedeniyle yapılan merdivnler ile bağlantısı sağlanan iki cadde bağlamak için İzmir Tarihi Asansör, 1907 yılında yapılmıştır. Bugünkü adları ile iki cadde, geçmişte ise sahil boyu ile Halil Rıfat Paşa Semti kentin gelişimi sırasında geçmişten gelen fiziksel özellikler nedeniyle birbirinden ayrılmıştır. Ayrılığın giderilmesi ve ulaşım için yapılan merdivenlere İzmirliler Karataş Merdivenleri adını vermiş. Bu 155 basamaklı merdivenlerin diğer adı ise merdivenlerin başladığı yerde oturan ailenin adı ile aynıydı. 

 

 

Devidas Merdiveni olarak anılmasındaki sebep ise Devidas ailesinin büyüğü, Devidas bir gün merdivenlerden düşerek ayapını kırar. Merdivenlerden indiği noktada ise yine başka bir Musevi Nesim Levi oturmaktadır. Nesim Levi bu olay sonrasında buraya asansör yapmaya planlar ile başladıktan bir süre sonra 1907'de inşaat tamamlanır. Artık iki semt kolaylıkla gidip gelinebilir bir duruma gelmiştir. 

 

 

Aralarında 58 metre yükseklik, 155 basamak fark olan sahil boyu ve Halil Rıfat paşa semtleri artık asansörün işlemeye başlaması ile rahatlar. Alınan gelirler de bölgedeki Musevi Hastanesi için kullanılmaya devam eder. 1942 yılında el değiştirmiş olan Asansör, bu tarihten sonra özel işletmecilerin elinde çalıştırılır. 1980 sonrası siyasi yapılanma ile birlikte ortaya çıkan Anavatan Partisi zamanında belediye başkanı seçilen Dr. Burhan Özfatura asansörün belediye geçişini aynı hizmeti sürdürmesi şartı ile sağlar ve bu dönem başlar. 

2015 yılında bu yana eğlence merkezi olarak kullanılan Bomonti Bira Fabrikası nerede yer alıyor? merak ediyorsanız 'Bomonti Bira Fabrikası Nerede?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

 

Hem işlevini koruyan hem de seyir terası vasfı gören İzmir Tarihi Asansör, İzmir'e gelenlerin mutlaka çıkmadan gitmemesi gereken bir tarihi yapı. Hafta içi her gün ziyaret edilebilen asansör, sabah 08:00 ve 00:00 arasında ziyaretçilere açık. İzmir Tarihi Asansör ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. 

İzmir Tarihi Asansör nerede, nasıl gidilir? 

Bir semt haline de gelen Asansör, İzmir merkezde Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihat Bey Caddesi'ni birbirine bağlar işlevini devam ettiriyor. Güzelyalı'daki İzmir Tarihi Asansör'e ulaşmak için Konak Meydanı'ndan gidebilirsiniz. Asansör'e aynı zamanda metro ile giderek, Üçyol İstasyonu Betonyol çıkışından ulaşabilirsiniz. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR