Çevreci kuruluşlar İzmir Körfezi Geçiş Otobanının ÇED raporu olumlu kararının iptali için dava açtı. Belediye Başkanı Kocaoğlu: "Bilim yap derse yaparız..." yanıtını verdi.
İzmir Körfezi Geçiş Otobanı tartışması, çevreci grupların itirazlarıyla daha da büyümeye başladı. Doğa Derneği, EGEÇEP ve TMMOB gibi sivil toplum kuruluşlarının girişimiyle başlatılan ve İzmir Körfezi'ne yapımı planlanan otoban bağlantı köprüsünün ÇED olumlu Kararının iptali için yapılan girişimlere İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan olumlu yanıt geldi.
Kocaoğlu, bilim insanlarınının 2030 öngörüsünde körfez geçişinin fizibilite bakımından uygun bulunmaması halinde, birilerinin gönlü olsun diye ulaşım master planına koyamayacaklarını belirterek: " Bilim derse ki koy, koyar ve savunuruz. Ama bilim koyma derse, biz orada aklı ve bilimi savunuruz..." ifadelerini kullanmıştı. İzmir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun açıklamalarını doğru bulduklarını söyleyen Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç da: "Bu yaklaşımı doğru buluyoruz. Körfez otobanı gibi mega projeler mutlaka bilimsel veriler ışığında değerlendirilmeli ve karara bağlanmalıdır. İzmir Ulaşım Master Planı'nda otoban projesine yer verilmemesi bize, bölgede böyle bir şeye gerek olmadığını göstermektedir. Akademisyenler tarafından bu konuda hazırlanan en güncel rapor, deltanın her bir kriteri hangi gerekçelerle sağladığını tek tek ortaya koyuyor.” dedi..
Akadenisyenler tarafından hazırlanan raporun Gediz Deltasını UNESCO tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde ele aldığını ve bölgenin Dünya Doğa Mirası unvanını fazlasıyla hak ettiğini de dile getiren Kılıç: "1979 yılında Grand Canyon, 2000 yılında Amazon Yağmur Ormanları ve geçtiğimiz yıllarda daha birçok doğal alan bulundukları ülkelerde UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edildi. Bu nedenle dünyaca bilinirlikleri arttı. İzmir’in Gediz Deltası ise hak ettiği bu unvanı almak şöyle dursun İzmir Körfez Otobanı gibi yıkım projeleri ile karşı karşıya geliyor." şeklinde konuştu. Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan Gediz Deltası’nın ivedi olarak UNESCO listesine alınması için başvuruluranı tamamlanması yönünde taleplerinin bulunduğunu da vurgulayarak: "Körfez Geçiş Otobanı Projesi'nin iptal edilmesi. Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarar gelmeden yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak taşınmalı.” dedi.
Körfez Otobanı projesi akademisyenler, sivil toplum uzmanları, doğa savunucuları ve kamu kuruluşları tarafından 35 senedir izlenmekte olan Gediz Deltası ekseninde tartışmalara yol açmıştı. Deltada geçen yıl 20 bin çift flamingonun kuluçkaya yattığına dikkat çeken uzmanlar, burada üreyen flamingaların köprü yapımı düşünülen bölgede beslendiğine dikkat çekti. Gediz Deltası diğer taraftan UNESCO'nun Dünya Doğa Mirası kritelerlerinin de bütünün taşıyan bir özellik taşıyor. 158 yıldır bilimsel olarak araştırılan ve 1998 yılından günümüze Ramsar Sözleşmesi kaysamındaki "Öneme Sahip Sulak Alan" statüsü taşıyan Gediz deltası, doğal sit alanı olarak koruma altında bulunuyor. Gediz Deltası ayrıca UNESCO'nun eşsiz doğal güzellikler ve estetik öneme sahiplik, kara, tatlı, su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişimi açısından taşıdığı önem, fizyografik nitelikler ve tehlike altındaki türleri içeren yaşam birimi niteliği taşıması gibi dört önemli kriterini bünyesinde barındırıyor
Diğer taraftan Gediz Deltasıdünya ölçeğinde bir Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı niteliği taşıyor. Küresel ölçükte nesli tükenmekte olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Carettacaretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı tek alan olma özelliği gösteren Delta dünya üzerindeki flamingaların yüzde 10'luk kısmına da ev sahipliği yaşıyor. Ege Denizi'ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri olarak da öne Gediz Deltası, Türkiye'deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birinin burada gerçekleşmesi nedeniyle de ekonomik bir değer de taşıyor. Bölgede koruma altında 422 kuş türünün bulunduğu belirtiliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde