İzlanda'da bulunan çim evler bir başka adıyla torf evler, tarihi neredeyse bin yıla uzanan geleneksel mimarinin bir parçası
İzlanda'da bulunan çim evler bir başka adıyla torf evler, tarihi neredeyse bin yıla uzanan geleneksel mimarinin bir parçası. Teknolojinin günümüzdeki gibi olmadığı dönemlerde hem malzeme sıkıntısı hem de iklim şartlarının zorluğu onları torf evlerinin yapımına yöneltmiş.
Sadece ahşap ve taş kullanılarak yapılmış İzlanda tipi çim evler, günümüz modern binalarına kıyasla yalıtım konusunda çok daha verimli. Çim evler, zorlu iklim koşullarında içinde yaşayanları yüzyıllarca korumuş. Evlerin sağlamlığının en büyük kanıtı ise zaman. İzlanda kuzey kutup dairesinin hemen altında bulunuyor. İzlanda'nın, "Buz Ülkesi" demek olduğunu hatırlarsak bu evlerin onlar açısından ne kadar değerli olduğunu da anlarız.
Kış aylarında sıcaklığın düştüğü, yağışın ve rüzgarın arttığı İzlanda'daya ilk göç eden İskandinavlar bu iklimle başa çıkmak için bir çok yöntem kullandı.
Başlarda evlerini ağaçtan inşa ettiler: Fakat hava koşulları yüzünden bu evler kalıcı olamadı. Ağaç dışında başka bir şey denemeye karar verip çevrelerinde en çok olan taş, toprak ve çimi ev yapımında yapı malzemesi olarak kullandılar. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi çim evlerin çatıları ve duvarları toprak ve çimle kaplı. Bunu yaparken estetik kaygılardan ziyade zorlu iklim koşullarını düşünerek hareket ettiler. Evin her yanı toprak (ve dolayısıyla çimle) kaplı olduğundan dışarıdan görünen tek ahşap kısım kapı.
Önceleri Viking stili olan "uzun ev" (long houses) olarak tanımlanan ve yine aynı teknikle inşa edilen torf evler, yüzyıllar içinde değişikliklere uğrayarak günümüze kadar gelmeyi başarmış olması açısından önemli. Viking stili uzun evler, 14. yy'da yerini, küçük küçük ve içten birbirine bağlı spesifik alanların olduğu ve günümüzdeki tarza daha yakın bir mimariye bırakmış.
Bu evler 18. yüzyılda önemli değişiklik göstererek farklı bir teknikle inşa edilmeye başlandı. Bu değişimle ahşap, evlerde daha fazla yer aldı ve günümüz modern evlerini andırması açısından önemli bir adım oldu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde