İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

İzale-i Şuyu Ne Demek? İzale-i şuyu davası nasıl açılır ve ne kadar sürer? Davacı davadan feragat edebilir mi? Aynı zamanda yazı içerisinde İzale-i şuyu dilekçe örneği de bulunmaktadır!

 

İzale-i Şuyu Ne Demek?

İzale-i Şuyu, ortaklığın giderilmesi anlamına gelmektedir. Hisseli taşınmazlarda ortaklık, izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası açılarak giderilmektedir. İzale-i şuyu davalarındaki bir taşınmaz birden fazla bölüme bölünebiliyorsa aynen bölme zorunda olmaktadır. Ancak bölünemiyorsa bu ortaklığı satış süretiyle giderebilmektedir. Buna kısa bir örnek verebiliriz; bir taşınmazımız var ve dört bağımsız bölüm var ve bu dört bağımsız bölümde eşit değerde hissedarlarında dört kişi oluduğunu düşünüldğünde hakim bu dört bağımsız bölümü birer bağımsız bölüm her bir kişiye verilmek süretiyle ortaklığı giderebilir. Ancak yine aynı örnekten hareketle dört kişinin var olduğu bir yerde üç bağımsız bölümün var olması durumunda her bir kişiye bir bağımsız düşmeyeceğinden hakim ortaklığın giderilmesini bu gayrimenkullerin satılarak paraya çevirilerek gideribilmesi süretiyle sağlayabilmektedir. Yani, izale-i şuyu ortaklığın hisseli taşınmazlardaki ortaklıkların giderilmesi durumudur.

 

 

İzale-i şuyu davası nasıl açılır? 

İzale-i şuyu davalarında asıl amaç, pay sahipleri arasında oluşan anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların, ortaklıklarının giderilmesi suretiyle mahkeme tarafından çözülmesidir. Anlaşmazlığın yaşandığı taşınmaz bölüştürülebilir nitelikte ise mahkeme, gayrimenkulün paylaştırılmasına karar verir. Aksi durumda ise gayrimenkul açık artırma ile satışa çıkar. Kanunda paylaşlar için ifade edilen 'aynen taksim' tanımıyla, ortak bir malın pay sahipleri arasında, payları oranında aynı nitelik ve değerde bağımsız parçalara ayrılması anlaşılır. 

Maddi olarak bölünmemiş taşınmazın üzerindeki hak sahiplerine malik, maliklerin mülkiyetine ise paylı mülkiyet denir. Belirlenmiş payları olmayan, ortaklığa konu olan malların tamamı üzerinde hak sahibi olan malikleri mülkiyetine ise elbirliği mülkiyeti denir. Bir taşınmazın paydaşları arasında bölüştürülmemesi durumunda, pay sahiplerinin birinin ortaklığın sona erdirilmesi talebiyle mahkemeye başvurmasıyla izale-i şuyu süreci başlamış olur. İzale-i şuyu davaları Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından yürütülür. Davalara genellikle gayrimenkul ortaklıklarında başvurulur. Mahkeme gayrimenkulün bölüştürülüp bölüştürülemeyeceğini inceleyerek, bilirkişi görevlendirir. Pay sahiplerine müstakil parçalar düşüyorsa paylaşım kararı, parça düşmemesi durumunda ise satış kararı verilir.

 

İzale i şuyu davası ne kadar sürer? 

Davaya konu olan taşınmazın bilirkişiler tarafından incelenmesi ve dilekçede taşınmazın eşit olarak bölünüp bölünemeyeceğine daire verilen bilgiler dahilinde bir rapor oluşturulur. Raporun taraflara tebliğ edilmesinden sonra mahkeme tarafından incelenip karar verilir. Davada mahkemenin karar varması en az üç ay sürer. Taraflardan herhangi biri Yargıtaya gönderirse beş aya kadar uzayabilir. Taşınmazın satılıp nakde çevrilmesine karar verilirse taşınmazlar yeniden incelenir ve en az bir ay sürer. Satış memuru tarafından belirlenen satış günü ise süreci iki ay uzatabiliyor. İzale-i şuyu davaları en kısa sekiz ay gibi bir sürede sonuçlanabilir. 

 

 

Davacı davadan feragat edebilir mi? 

Davacı mahkeme sürecinde açmış olduğu izale-i şuyu davasından feragat edebilir. Davadan feragat edilmesi, yeniden dava açmaya engel değildir. 

 

 

İzale-i şuyu dava dilekçesi 

Ortaklığın satış yoluyla giderilmesi talebi Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dilekçe verilerek başvurulması ile yapılıyor. İzale-i şuyu dava dilekçesini pay sahiplerinden birinin vermesi yeterlidir. 

 

 

İzale-i şuyu dilekçe örneği 

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : 1-

2-

3-


KONU : Taşınmazdaki Paydaşlığın Giderilmesi İsteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müvekkilim davalılarla birlikte paydaş oldukları dava konusu 198 Ada, 29 parsel üzerine iki katlı yazlık bir ev yapmıştır. Taşınmazın üzerinde ayrıca portakal ve üzüm bahçeleri bulunmakta, müvekkilin bina inşa ettiği alan ve diğer kısımlar paydaşlar arasında fiilen bölünmüş gibi kullanılmaktadır. Taşınmaz yıllardır tüm paydaşlarca sorunsuz bir şekilde kullanılmakta iken evin yapımı tamamlandıktan sonra diğer paydaşlar kullanım konusunda sorunlar çıkarmaya başlamış, paydaşlığın devamı müvekkil açısından çekilmez hale gelmiştir. 


2- Taşınmazın taraflar arasında rızaen paylaşımı binanın değerinin ödenmek istenmemesi nedeniyle mümkün olmamıştır. Oysa taşınmaz üzerindeki betonarme bina tamamen müvekkilimin kişisel malvarlığından yapılan harcamalar ve kişisel emeğiyle inşa edilmiş bulunmaktadır.


3- Taşınmazın mümkünse aynen taksimini, olmazsa muhdesatın bedeli müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 698, 699, 1086 S. K. m. 569 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle taşınmaz maldaki paydaşlığın öncelikle aynen taksim, mümkün olmadığı takdirde bina değeri müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla giderilmesine karar verilmesini müvekkil adına vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. .https://www.emlakwebtv.com/…/…


Davacı Vekili

Av

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

Akitli İşlem Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR